Faze roditeljstva

Devojčica ili dečak

Iako svaki put imate 50 posto šanse da ćete začeti dečaka ili devojčicu, neke životne navike kao što su ishrana i odabir određenih namirnica, ali i seksualni položaji, kao i vreme začeća mogu imati uticaj na izbor pola deteta.

Devojčica ili dečak

Iako svaki put imate 50 posto šanse da ćete začeti dečaka ili devojčicu, neke životne navike kao što su ishrana i odabir određenih namirnica, ali i seksualni položaji, kao i vreme začeća mogu imati uticaj na izbor pola deteta

I stres ima uticaj

Stres može biti krivac za poteškoće sa začećem, a prema istraživanju Univerziteta Oxford žene koje su pod velikim stresom pre i u vreme začeća imaju 75 posto manje šanse da će roditi dečaka nego devojčicu. No, prema nekim teorijama i istraživanjima na pol deteta mogu uticati i faktori kao što su ishrana, vreme polnog odnosa, pa čak i položaji u seksu.

Iako je moguće da ima nešto tačnosti u ovim teorijama, imate 50 posto šanse da začnete devojčicu ili dečaka pa je možda najbolje da se jednostavno prepustite prirodi da odluči.

U svakom slučaju, tokom 'rada na bebi' možete istraživati i javiti nam jesu li se ispostavile tačne kod vas.

'Tempirajte' polni odnos

Prema teoriji Shettles koju je u 1960-ima razvio drLandrum Shettles, spermatozoidi koji sadrže hromozom Y, tj. 'muški' su brži, ali imaju kraći vek, a spermatozoidi s hromosom X ('ženski') su sporiji, ali mogu duže preživeti.

Prema tome, ako imate seksualni odnos dva do tri dana pre ovulacije, verovatnije je da ćete začeti devojčicu jer spermatozoidi sa Y hromozomom u vašem telu neće opstati do ovulacije. Polni odnos nekoliko dana nakon ovulacije takođe znači veću verovatnost za devojčicu jer X hromozomi žive duže.

Želite li dečaka, najbolje vreme za seks je što bliže ovulaciji jer tada vaginalna flora postaje alkalnija što pogoduje Y hromozomima.

Ishranom utičete na vaginalnu floru

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Exeter i Oxford, objavljeno 2008. godine, otkrilo je da žene koje za doručak jedu žitarice i tokom dana unose više kalorija, imaju veću verovatnost da će roditi dečaka nego žene koje preskaču doručak i jedu hranu s manje kalorija.

Čak i vrsta hrane može uticati na pol deteta jer deluje na kiselost, odnosno alkalnost vaginalne flore. Tako da ako želite devojčicu, jedite hranu bogatu magnezijumom, kalcijumom i kisele namirnice, a izbegavajte hranu koja smanjuje kiselost kao što su banane i krompir.

Želite li začeti dečaka, preporučuje se manje jesti mlečne proizvode, a više povrće i sveže voće, posebno banane koje sadrže kalijum, zatim alkalne namirnice, što pogoduje spermatozoidima s Y hromozomom.

Seksualni položaj utiče na ejakulaciju

Dubina penetracije tokom polnog odnosa može uticati na to gde će se seme izbaciti prilikom ejakulacije. To je važno jer udaljenost sperme od jajašca i nivo pH vrednosti zavisi od toga hoće li prevladati hromozom X ili Y.

Tokom plitke penetracije, na primer kod misionarskog položaja, veća je verovatnost da ćete začeti devojčicu jer će se tako sperma izbaciti bliže ulazu u vaginu gde je više kiselkasto okruženje, a kiselina zadržava slabije 'muške' spermatozoide koji imaju kraći životni vek. Iako su 'ženski' spermatozoidi sporiji, oni mogu preći veću udaljenost (do jajašca koje se nalazi dublje) od 'muških' koji neće preživeti.

Želite li začeti dečaka, sperma bi trebalo doći što bliže vratu materice, a za što je najbolja duboka penetracija, kao što je položaj odostraga. Vrat materice je manje kiselkast, a više alkalan što je pogodnije okruženje za brze spermatozoide sa Y hromozomom.