Faze roditeljstva

Idealno vreme za drugo dete

Istraživači tvrde da je za odnos između braće i sestara najbolji razmak manji od godinu dana ili veći od četiri godine.

Idealno vreme za drugo dete

Istraživači tvrde da je za odnos između braće i sestara najbolji razmak manji od godinu dana ili veći od četiri godine

Roditelji koji imaju jedno dete i razmišljaju o drugom često se pitaju koji je idealan razmak u godinama između dece. Razlika u godinama dece utiče na njihov odnos s roditeljima, međusobni odnos između braće i sestara, ali i na njihovo samopouzdanje i mišljenje o sebi tokom života. Jeannie Kidwell, profesorka koja je sprovodila istraživanje na Univerzitetu u Tennesseeju u Knoxvilleu, tvrdi da je najbolji razmak u dobi dece manje od godinu dana ili više od četiri godine.

Deca koja su mlađa od godinu dana nemaju osjećaj da su centar sveta u svojoj porodici i lakše im je da se prilagode dolasku novorođenčeta u porodicu jer se ne osećaju ugroženo. S druge strane, deca koja su starija od četiri godine, imala su vremena uživati u pažnji mame i tate, a imaju i drugačije potrebe nego novorođenče, objašnjava Jeannie Kidwell.

Koliko bi vremena trebalo proći od rođenja prvog deteta do druge trudnoće? Što se tiče zdravlja deteta, bolje je pričekati koju godinu pre druge trudnoće. Naime, istraživanja su pokazala da kod žena koje s drugim detetom zatrudne u razmaku manjem od godinu i po, postoji veća mogućnost da će drugo dete biti rođeno prevremeno, s manjom ili premalom porođajnom težinom.

Istraživanje o drugom detetu koje se u Kaliforniji sprovodilo tokom deset godina, pokazalo je da postoji tri puta veća verovatnost da će drugom detetu biti dijagnostifikovan autizam, ako je majka zatrudnela u roku od godinu dana nakon rođenja prvog deteta. Rizik za autizam malo se smanjio nakon godinu dana, iako je ostao veći za decu koja su bila začeta u manje od tri godine nakon što je rođeno prvo dete.

Koje je vaše pravo vreme?

Iako se čini da je idealno pričekati nekoliko godina za drugu trudnoću, ne treba ni predugo čekati. Neka istraživanja pokazuju da su mala porođajna težina, prevremeni porođaj i manja beba verovatniji kod majki koje su čekale pet ili više godina nakon prve trudnoće.

Istraživači smatraju da druga trudnoća u vrlo kratkom razdoblju ili čekanje više od pet godina, mogu povisiti neke rizike, a razlog bi mogao biti da je majčinom telu potrebno neko vreme za obnavljanje vitaminima i mineralima pre ponovne trudnoće.

Međutim, kada se radi o želji za drugim detetom, nije sve u nauci. Na odluku o drugoj trudnoći utiču i mnogi drugi faktori, na primer vaš trenutni životni stil (uklapa li se još jedno dete u vaš trenutni životni stil, posao i odnos s partnerom?), starost majke (ako imate više od 35 godina, možda i ne možete predugo čekati za drugo dete), finansijske mogućnosti, usklađivanje želja oboje partnera i na kraju, vaša vlastita želja. Ako želite još jedno dete, jedino idealno vreme za to je upravo sad.