Faze roditeljstva

8 poruka za mame koje čekaju drugo dete

Mama devojčice i dečaka, blogerka Sara Bregel (Sarah Bregel) napisala je pismo drugarici koja čeka drugo dete. U osam tačaka opisala je kako druga beba roditeljima menja život.

8 poruka za mame koje čekaju drugo dete

Sarah Bregel je pisac, blogerka, instruktorka joge i mama. Svoje prvo dete rodila je 2010. godine i shvatila da niko ne želi otvoreno da priča o porođaju, bebama i konfuznom životu roditelja. Od tada intenzivno piše i deli svoje iskustvo. Sara danas ima dvoje dece i odlučila je da napiše ovo pismo svojoj prijateljici koja čeka drugo dete. Kakve su razlike između prve i druge trudnoće? Koja pitanja postavljaju mame i kakvo je njeno iskustvo opisala je u otvorenom pismu.

1. Druga beba može biti potpuno drugačija od prve

Bez obzira da li se radi o spavanju, hrani ili ponašanju, probaj da ne razmišljaš o tome kakvo će biti drugo dete i hoće li se ponašati kao vaš prvenac. Ono što si radila za dete broj jedan možda neće biti efikasno s detetom broj dva. Duboko udahni i probaj da zaboraviš kako si se ponašala s prvim detetom. Ja sam što se tiče prvog deteta, samo brinula. Spisak šta sve treba da radiš s novorođenom bebom brzo će ti se vratiti, mada on ionako neće biti previše važan.

2. Manje ćeš spavati

Ne želim da te plašim, ali izgubićeš deo sna. Nadam se da ćeš dobiti dete koje je pravi mali spavač – jer ti to naravno zaslužuješ, ali u stvarnosti većina roditelja nema takvo dete. Takođe, imaš i starije dete o kome moraš da brineš, tako da ćeš biti umorna još neko vreme.

3. Veće dete će izgledati stvarno veliko  

I tako iznenada, tvoje starije dete (koje nije tako staro) izgledaće ti kao veoma velik, odrastao čovek. Kada je postao tako velik i sposoban? Praktično se može brinuti o sebi i čuvati bebu broj dva. U redu, u stvari baš i ne može, ali odjednom do juče tvoja beba ti se čini veoma zrelo a to pre nisi primećivala. On može da trči, piški na nošu, spava duže od 22 minuta i može sedeti ispred televizora, što i nije tako loše prvih dana kad stigne novorođenče. Tvoje prvo dete je stvarno čudesno!

4. Prvo dete će možda postati zahtevno

Ako se ustanovi da je druga beba zahtevna (prilično normalno za tek rođenu bebu), tvoje starije dete moglo bi takođe, pokazati svoju zahtevniju stranu. Događa se. Srećom, možeš ga zagrliti i dok hraniš bebu. Možeš učiniti da se oseća kao posebno. Možda će mu trebati neko vreme da se prilagodi na to da ima brata ili sestru, ali podseti ga često kako ima fenomenalna znanja i moći. 

5. Dobro će ti doći pomoć

Ne brini. Ozbiljno, nije nikakav problem zatražiti pomoć, iako znam da se tome opireš. Misliš, baš kao i ja da sve možeš sama, ali zaista se ne treba opterećivati. Ako ti nešto treba - sat sna, neko da ti opere suđe ili samo sat predaha uz kafu - to je potpuno u redu. Pozovi me! Ponekad nećeš moći sve da uradiš, ali ti to ni ne moraš.

6. Potrebno je dodatno strpljenje

Kažu da je strpljenje velika vrlina. To je istina, ali nije baš uvek lako. Kada se budeš osećala kao jedina žena na svetu, nekad će ti biti potrebno da duboko “zaroniš” u sebe da bi pronašla poslednje mrvice strpljenja. Ali budi sigurna, ono se tamo uvek nalazi.

7. Deca se neizmerno vole 

Ovo je bilo moje najveće i najprijatnije iznenađenje kada sam ponovno postala majka. Nisam očekivala da ću biti toliko srećna što se moja deca međusobno vole (većinu vremena). Naravno ponekad nisu sinhronizovani. Ponekad je stariji previše grub ili je beba previše plačljiva. Ali većinu vremena, tvoja deca će voleti jedno drugo tako jako i tako glasno i bit će divno da svedočiš tim trenucima. I poslednje, ali ne i manje važno.

8. Ti jesi najbolja mama!

Već si savršena mama jednog srećnog deteta. Drugo dete će takođe biti srećno što si mu mama. Kroz sve ćeš proći ponovo, a to će biti isto zahtevno, čudesno i ispunjeno ljubavlju kao što je bilo i prvi put. Čvrsto ih zagrli, poljubi i zapamti, ti to sigurno možeš!

Pripremila: Vesna S. Izvor:miss7mama.hr&sarah-bregel.com