Faze roditeljstva

Metode lečenja neplodnosti sve uspešnije

Napredna tehnologija i nove metode postižu uspeh kod većine mlađih žena, međutim, žene u četrdesetima i dalje mogu očekivati samo skromne rezultate.

Metode lečenja neplodnosti sve uspešnije

Jedna od metoda lečenja problema neplodnosti je stimulacija spermatogeneze i punkcija testisa, da se dobiju spermatozoidi kojih nema u ejakulatu. Ginekolozi navode i druge metode mikromanipulacije - npr. injekcija jednog spermatozoida u jajašce (ICSI), ZIFT (zigota transfer), GIFT (gameta transfer), a njihova je uspešnost sve veća.

Pretrage koje se rade pre takvih zahvata obuhvataju hormonalni detaljni uvid (krv), morfologiju polnih organa, spermatogram, ultrazvuk karlice, histerosalpingografiju (HSG), rentgensko kontrastno snimanje materice i jajovoda, laparoskopiju.

Uz sve to koriste se i medikamenti poput klomifen citrata (za indukciju ovulacije) i HMG (stimulacija ovulacije), FSH (indukcija ovulacije i sazrevanja jajašca), GNRH analog (indukcija proizvodnje FSH u hipofizi), metformin (kod pacijentkinja sa insulinskim poremećajima), bromokriptin (kod onih gde je prolaktin visok).

Dijagnostifikovati neplodnost na vreme

IVF fertilizacija daje bolje učinke i veći su postotci uspešnih trudnoća ako se neplodnost dijagnostifikuje na vreme.

IVF - in vitro fertilizacija, ali i sve ostale metode koje spadaju pod ART (assisted reproductive techniques), danas su sve uspešnije zahvaljujući tehničkom napretku. Efikasnost ART-a kod žena u dobi do 35 godina čak je 39 posto, a u dobi do 37 godina 21 posto.

Nakon četrdesete uspešnost poprilično opada te iznosi 11 posto u dobi do 42 godine. Neplodnost se kod muškaraca može lečiti stimulacijom spermatogeneze - složenog procesa nastajanja spermatozoida koji se odvija u testisima od puberteta do 80-ih godina ili, pak, punkcijom testisa da se dobiju spermatozoidi kojih nema u ejakulatu. Postoje i razne druge metode poput IUI (intrauterine inseminacije).

MPO leči i više od 70 posto svih uzroka neplodnosti

Problem neplodnosti danas je toliko čest, a i promenjeni su i pogledi na svet, pa su reprodukcijske poteškoće prestale biti skrivena tajna nesrećnog para koji traga za roditeljstvom. Lečenje neplodnosti značajno je naprednije i uspešnije nego pre 50 godina.

Danas lečenje može biti uspešno za 80 posto neplodnih parova. Takvom rezultatu najviše pridonosi lečenje medicinski pomognutom oplodnjom (MPO). Tim se metodama danas leči i više od 70 posto svih uzroka neplodnosti.

Napredna tehnologija postiže nove atraktivne metode i uspeh kod većine mlađih žena. Žene u četrdesetima mogu i dalje očekivati samo skromne rezultate. Tu tvrdnju ostavljamo im kao upozorenje da IVF/ICSI nikako ne trebaju biti ohrabrenje u odluci za odgađanje rađanja.

Nisu svi uzroci u telu

Reprodukcijska sposobnost čoveka nije tako savršena u poređenju s drugim poznatim vrstama. Verovatnost začeća u jednom ciklusu iznosi oko 33 posto ako je polni odnos svakoga drugog dana i oko 15 posto ako je polni odnos jednom nedeljno. Začeće se događa samo za vreme ovulacije, a u proseku je u jednom ciklusu tek šest plodnih dana. Jajna ćelija može biti oplođena svega 24 sata nakon ovulacije, premda spermatozoidi mogu ostati u polnim organima žene i do pet dana i oploditi jajašce.

Osim muške i ženske neplodnosti, među uzroke bračne neplodnosti ubrajamo psihičke i imunološki uzroke, loše zdravlje muškarca ili žene, kao i nepoznate uzroke. U nešto više od 10 posto neplodnih parova uprkos savremenim dijagnostičkim metodama ne može se pronaći uzrok neplodnosti. Takva vrsta neplodnosti nepoznatog uzroka naziva se idiopatska neplodnost.