Faze roditeljstva

Muška plodnost

Proizvodnja zdravih i vitalnih polnih ćelija ne podnosi deficite pojedinih hranjivih materija. Bademi i 'zeleniši' podstiču proizvodnju spermatozoida.

Muška plodnost

Za uspešno začeće važan je broj spermatozoida i njihova pokretljivost, a potrebno je obratiti posebnu pažnju na ishranu, jer produkcija zdravih i vitalnih polnih ćelija ne podnosi deficite pojedinih hranjivih materija

Plodnost muškaraca po mnogo čemu je slična ženskoj, ali ipak ima svoje specifičnosti. Preduslov za normalno funkcionisanje reproduktivnih organa je dobro zdravlje i zdrava ishrana. Smrtni neprijatelji muške potencije jesu pušenje i alkohol, kao i toksini (teški metali, trans masne kiseline, ostaci pesticida).

No, kako je za uspešnu koncepciju jako važan broj spermatozoida i njihova pokretljivost, potrebno je obratiti posebnu pažnju kako na ishranu, tako i na telesno vežbanje. Naime, produkcija zdravih i vitalnih polnih ćelija nikako ne trpi deficite pojedinih hranjivih materija. Zbog toga mnogi stručnjaci na prvo mesto stavljaju cink iz školjkaša, a koristi se izraz "baby making ingredient". Međutim, sve se neophodne hranjive materije lako mogu dobiti dnevnim konzumiranjem jaja, junetine, piletine, ćuretine, zatim orašastih plodova i semena (susam).

Kod toga ne treba zaboraviti na povrće (naročito lisnato), voće i mlečne proizvode. Celi spektar E vitamina koji održava spermatozoide vitalnim, može se naći u bademima pa je jako dobra praksa vegetarijanaca da na stolu uvek stoje činijce sa raznim orašastim plodovima. U slučaju da to nije moguće, minerali i vitamini se osiguravaju iz odgovarajućih dodataka prehrani.

Antioksidansima protiv stresa

Za mušku reproduktivnu funkciju jako su važni antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću. Zašto? Zato što je stres ključni negativni faktor koji deluje destimulativno putem slobodnih radikala. Što je više slobodnih radikala u telu muškarca, to je slabiji njegov fertilitet. Poznato je međutim, da ima dosta muškaraca koji smatraju da im "zeleniši“ nisu ni od kakve koristi. U takvim slučajevima valja pribeći korišćenju dodataka ishrani. Najviše E vitamina ima u ulju pšeničnih klica (215 mg/100g). Sledi suncokretovo ulje (55 mg/100 g) pa ulja orašastih plodova (20 mg/100 g). Fertilni muškarac mora jesti vrlo raznovrsnu hranu s obiljem voća i povrća (potreban kompleks B vitamina, C vitamin i folna kiselina).

Preporučuje se nar i koštice bundeve koji dokazano poboljšavaju kvalitet sperme. Obavljeni su eksperimenti na laboratorijskim životinjama koji su to potvrdili. Zatim, preporučuje se najmanje dva puta nedeljno uzimati masnu ribu zbog obezbeđivanja omega-3 masnih kiselina. U košticama takođe ima tragova omega-3 koja stimuliše protok krvi kroz reproduktivne organe.

Ono što u prehrani muškarac treba izbegavati jeste junk food i razni toksini (alkohol, kofein, trans-masne kiseline, gazirani napici, ostaci pesticida). Na primer, utvrđeno je da alkohol i puno kofeina na dnevnoj bazi može značajno pokvariti kvalitet sperme. Ne treba se zavaravati kako pivo ne spada u tu kategoriju.