Faze roditeljstva

Poteškoće sa začećem

Ako ne možete ostati trudni ili vam treba više vremena od proseka, a ne pušite, ne pijete kafu, niste pod stresom, pratite svoje plodne dane i nemate veće zdravstvene probleme, možda se razlog krije u ovim sasvim neočekivanim razlozima.

Poteškoće sa začećem

Neočekivani razlozi zašto ne možete zatrudneti

Krvarenje desni

Jedno australijsko istraživanje otkrilo je da parodontalne i bolesti desni mogu odgoditi trudnoću za dva ili više meseci. Iako ženama koje imaju zdrave desni prosečno treba do pet meseci da zatrudne, kod onih koje pate od parodontalnih bolesti, do začeća u proseku dolazi u nešto više od sedam meseci. I bolest desni kod muškaraca povezuje se s lošom kvalitetom sperme.

Retka krvna grupa

Istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Yale otkrilo je da među ženskim pacijentkinjama u tridesetima, kod onih koje su imale krvnu grupu 0, postoji dvostruko veća verovatnost da se njihovi jajnici čine stariji nego što je njihova stvarna dob. Jedna od vođa i autorki istraživanja, dr. Lubna Pal, reproduktivna endokrinologinja, tvrdi da krvna grupa ipak nije faktor rizika. Ako pacijenti s krvnom grupom 0 imaju poteškoće sa začećem, potrebno je proveriti i druge faktore rizika koji dovode do neplodnosti.

Nedovoljno izlaganje suncu

Naučnici austrijskog Univerziteta u Gracu, otkrili su da kod parova koji žive u blizini arktičkog kruga, tokom zime ređe dolazi do začeća nego u drugim godišnjim dobima. Razlog tome može biti nedostatak vitamina D, koji se u telo sintetiše kroz sunčevu svetlost. Iako nije određeno koliko vitamina D utiče na plodnost, neka istraživanja pokazala su da ima jednu od ključnih sporednih uloga jer stimuliše i uravnotežuje polne hormone. Kod vantelesne oplodnje, dovoljna količina vitamina D u telu žene, daje četiri puta veću šansu da će doći do začeća.

Mobilni telefon i laptop

Nekoliko istraživanja otkrilo je vezu između oštećenja sperme i navike nošenja mobilnog telefona u džepu ili torbi oko struka, odnosno u blizini muških reproduktivnih organa. Još jedno istraživanje povezalo je korišćenje laptopa s WiFi-em i držanja na krilu prilikom rada na njemu sa slabijom pokretljivošću spermatozoida i oštećenjem DNK sperme.