Faze roditeljstva

Prestanak uzimanja pilula za kontracepciju

Koliko brzo žena može da zatrudni nakon prestanka korišćenja sredstava za zaštitu zavisi od mnogih uslova, kao što su vrsta korišćenog zaštitnog sredstva, kao i individualni faktori.

Prestanak uzimanja pilula za kontracepciju

Koliko brzo žena može da zatrudni nakon prestanka korišćenja sredstava za zaštitu zavisi od mnogih uslova, kao što su vrsta korišćenog zaštitnog sredstva, kao i individualni faktori.

Ukoliko par planira da ima bebu, žena bi, naravno trebalo ranije da razmišlja o prekidu uzimanja pilula, odnosno da se na vreme odluči za odgovarajuću metodu zaštite. Ukoliko, recimo, žena želi da ostane u drugom stanju u toku narednih 12 meseci, ona se neće odlučiti za hormonsku spiralu, koja ostaje u telu nekoliko godina.

Prekid uzimanja hormonskih kontraceptiva

U hormonske metode zaštite ubrajaju se:

  • Pilula
  • Vaginalni prsten
  • Flaster
  • Hormonska spirala
  • Tromesečna injekcija
  • Hormonski implantat

Najrasprostranjenija metoda zaštite od trudnoće je kontraceptivna pilula. Čak i ako se koristi duži vremenski period, žena i brzo nakon prekida uzimanja može ostati u drugom stanju. Duže uzimanje pilule ne utiče na plodnost.  Ipak, dešava se da žene moraju čekati i do šest meseci dok se njihov ciklus ponovo ne normalizuje.

Ukoliko se nakon prekida uzimanja pilule ciklus poremeti, to se po pravilu ne povezuje sa prestankom uzimanja zaštitnog sredstva. Problemi uglavnom postoje već pre uzimanja pilula, a hormonskom kontracepcijom se ti problemi iznivelišu.

Čak i kada se koristi flaster ili vaginalni prsten, može potrajati neko vreme dok se ponovo ne uspostavi prirodna hormonska ravnoteža. Izostala, neredovna ili intenzivnija menstruacija je u ovom periodu normalna.

Stavljanjem hormonske spirale žena se odlučuje da narednih  5 godina bude zaštićena metodom čije se prekidanje mora zakazati kod ginekologa. Nakon skidanja spirale žena je relativno brzo ponovo plodna i može ostati u drugom stanju. Ciklus se može normalizovati već narednog meseca.

Kod tromesečne injekcije se ženi daje hormonski preparat injekcijom u sedalni mišić. Ova procedura se ponovlja na svaka tri meseca. Zaštita traje 90 dana i ne može spontano biti prekinuta. Nakon jedne injekcije potrebno je da prođe i do godinu dana dok se ponovo ne uspostavi normalan ciklus i dok žena ponovo ne postane plodna.

Sa hormonskim implantatom žene se odlučuju na zaštitu za naredne tri godine. Ukoliko to žena želi, lekar hormonski implantat može ukloniti i pre vremena. Nakon skidanja hormonskog implantata ciklus se po pravilu normalizuje brže nego nakon tromesečne injekcije.

Odustajanje od metoda mehaničke ili hemijske zaštite od turdnoće

U mehaničke metode zaštite spadaju kondom, dijafragma i kondom za žene. U hemijske spadaju kreme, čepići ili gelovi koje žena stavlja u vaginu pre odnosa. Žene koje imaju poverenja u ove metode zaštite i ne kombinuju ih sa hormonskim sredstvima teoretski mogu zatrudneti već pri prvom nezaštićenom odnosu. Pretpostavka je da su oba partnera zdrava i da odnos imaju u plodnim danim žene.