Faze roditeljstva

Uspešno oplođena jajna ćelija zamrznuta pre 14 godina

Jajna ćelija čuvana u tečnom azotu je godinama čekala na upotrebu – i to uspešno: žena je u međuvremenu postala majka. Ovo je priča za Ginisovu knjigu rekorda.

Uspešno oplođena jajna ćelija zamrznuta pre 14 godina

Buenos Ajres. Njeno ime znači „puna milosti“. Trogodišnja Yanina je malo medicinsko čudo. Pre nego što je oplođena u jednoj argentinskoj klinici jajna ćelija iz koje je nastala ova devojčica bila je zamrznuta u tečnom azotu 14 godina.

To je svetski rekord – nikada ranije veštačka oplodnja nije uspela nakon toliko vremena, potvrdila je Ginisova knjiga rekorda u decembru prošle godine.

Yaninina priča počinje 1999. Njena majka, Mónica Coronel, koja je tada imala 25 godina, odlučila je da zamrzne šest svojih jajnih ćelija, nakon što i pored lečenja nije mogla da ostane u drugom stanju. Istraživački tim oko nadležnog lekara Carlos Quintansa na klinici Halitus u Buenos Ajresu je kratko pre toga razvio novu metodu za zamrzavanje jajne ćelije na duži period.

Tek nakon 14 godina gospođa Coronel se 2013. obratila ovoj klinici i podvrgla se primeni oplođene jajne ćelije. Pre toga je već donela na svet jednog dečaka prirodnim putem.

Georg Döhmen iz Centra Niederhein i nije naročito iznenađen ovim svetskim rekordom. Primena jajnih ćelija nakon toliko vremena bez komplikacija nije neobična stvar: „Jajne ćelije se nalaze u tečnom azotu, kada ne dolazi do procesa starenja.“ Kod veštačke oplodnje često se dogodi da se zamrznu dodatne oplođene jajne ćelije koji bi kasnije mogle da se primene ukoliko roditelji nakon nekoliko godina požele još jedno dete.

Ipak, slučaj uspešne trudnoće nakon 14 godina je do sada jedinstven, a Ginisova knjiga rekorda je klinici Halitus dodelila svetski rekord.

U budućnosti period skladištenja neće igrati toliku ulogu, objašnjava Döhmen, koji je ujedno i predsedavajući član nemačkog Društva za reproduktivnu medicinu (DGRM): „Međutim, ograničenje su godine žene.“

U određenim godinama rizici u trudnoći su veliki za ženu, pritom postoje i etički aspekti o dobrostanju deteta. Mreža Fertiprotekt, udruženje centara iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, postavila je granicu od 50 godina za veštačku oplodnju.

Izvor: http://m.morgenpost.de