Faze roditeljstva

Začeće nakon kontracepcije

Nakon više godina korišćenja raznih metoda kontracepcije, mnoge žene pitaju se utiče li i kako ta kontracepcija na njihovu plodnost i mogućnost začeća u budućnosti.

Začeće nakon kontracepcije

Kako pilula utiče na plodnost?

Više istraživanja pokazalo je da žene koje su uzimale kontracepcijske pilule lako ostanu trudne ubrzo nakon prestanka, a ginekolozi objašnjavaju da poteškoće sa začećem često imaju žene koje pokušavaju zatrudneti tek u kasnim tridesetima, kada plodnost prirodno opada.

Nakon više godina korišćenja raznih metoda kontracepcije, mnoge žene pitaju se utiče li i kako ta kontracepcija na njihovu plodnost i mogućnost začeća u budućnosti. Kada se govori o vremenu potrebnom za začeće, nekoliko istraživanja pokazuje da žene koje su uzimale hormonsku kontracepciju zatrudne ubrzo nakon prestanka, jednako kao i žene koje nikad nisu bile 'na piluli'.

Evropsko istraživanje o oralnim kontraceptivima (EURAS-OC) pratilo je više od 2000 žena koje su pokušavale zatrudneti nakon prestanka uzimanja pilule. Cilj studije bio je otkriti koliko vremena je potrebno da zatrudne. Godinu dana nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije zatrudnelo je 79,4 posto žena, a prosečno vreme potrebno za začeće bilo je tri meseca, što je slično kao kod žena koje nisu uzimale pilule.

Do začeća dolazi unutar šest meseci do godinu dana

Ovo istraživanje upoređivalo je i ima li vremensko razdoblje uzimanja pilule uticaj na vreme potrebno za začeće pa je pokazalo da su žene koje su koristile kontracepciju duže od dve godine zatrudnjele čak nešto brže od onih koje su je uzimale kraće.

Takođe, rezultati britanskog istraživanja Univerziteta Brunel pokazali su da žene koje su koristile oralnu kontracepciju barem pet godina, zatrudne jednako lako kao i žene koje je nisu uzimale. Istraživači su otkrili da što je duže vreme uzimanja kontracepcijskih pilula, veće su šanse da dođe do začeća unutar šest meseci ili godinu dana nakon prestanka. Kao mogući razlog navodi se da pilula štiti od nastanka endometrioze koja otežava začeće. Smatra se i da duže korišćenje oralnih kontraceptiva smanjuje rizik od nastanka raka jajnika i upale karlice, kao i endometrioze i cista. 

Nakon 35. godine potrebno je duže vreme

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da korišćenje kontracepcijskih pilula može negativno uticati na plodnost. Ginekolog Stephen Killick iz Bolnice Hull Royal koji je vodio ovo istraživanje kaže da je određenom postotku žena koje su pre koristile pilule bilo potrebno više od dve godine da zatrudne, a rizik je još veći kod žena starijih od 35 godina ili onih koje imaju neredovne cikluse. Ženama starijim od 35 koje su uzimale pilulu trebalo je dvostruko više vremena da zatrudne nego vršnjakinjama koje su koristile kondome kao zaštitu od trudnoće.

Prvi prirodni ciklus prilika je za začeće

Ginekolozi objašnjavaju da je napredak farmaceutske industrije u poslednjih pedesetak godina omogućio razvoj i pojavu velikog broja oralnih kontraceptiva u kojima se smanjivala doza estrogena kako bi se smanjile nuspojave, ali su se istovremeno uvodili novi, kvalitetniji gestageni (hormoni koji čine drugu komponentu oralnih kontraceptiva). Ovaj oblik kontracepcije ubraja se u najučinkovitije metode sprečavanja začeća.

Grupa američkih autora u zadnjem izdanju priručnika o Kliničkim aspektima kontracepcije iz 2011. naglašava da žene koje su prethodno uzimale niskodozažne oralne kontraceptive neće imati značajnijih problema u realizaciji trudnoće u odnosu na isti problem u opštoj populaciji.

Na realizaciji željene trudnoće se može početi raditi čim se prestane s uzimanjem pilula. Pri tome se misli na ciklus koji je od početka (od prethodnog krvarenja) spontan, i bez upotrebe pilula. U tom slučaju nema potrebe za čekanjem i nema vremenskog okvira za realizaciju trudnoće; to što je žena prethodno uzimala pilule nije štetno za plod i dalji razvoj trudnoće.

Dr David Plourd iz Medicinskog centra Naval u San Diegu ipak savetuje uzimanje prenatalnih vitamina nakon prestanka korišćenja oralne kontracepcije i barem mesec dana pre pokušaja začeća.