Faze roditeljstva

6 faza u razvoju dečije igre

Nema ničeg jednostavnog u dečijoj igri, iako na prvi pogled tako izgleda. U nastavku teksta saznajte 6 faza razvoja igre kroz koje prolazi vaše dete…

6 faza u razvoju dečije igre

Ako je vaša beba budna, postoji velika šansa da je uključena u neku vrstu igre: jednostavno grickanje glodalice ili posmatranje ukućana. Iako, možda, vama ne deluje kao igra, to predstavlja važnu fazu u razvoju deteta.

Za decu je vreme za igru kao zabavno radno vreme koje se odvija tokom celog dana. Igra pomaže u izgradnji detetovih kognitivnih i fizičkih veština i uči ga kako da rešava probleme i sarađuje sa drugima. Bebe se igraju mnogo drugačije od dece jaslenog i predškolskog uzrasta, a kako deca rastu, njihova igra postaje maštovitija i društvenija.

Prema jednoj značajnoj studiji koju je napisao sociolog Mildred Parten 1930-ih, deca napreduju kroz šest faza igre: od osnovnog oblika igre do komplikovanijeg, grupnog oblika igre, a faze kroz koje prolaze su povezane sa uzrastom u kojem se dete nalazi.

  • Igra od rođenja do trećeg meseca

Pitate se kako se igra tek rođena beba? To nije igra kakva se može očekivati od jednogodišnjaka i može vam delovati da to što beba radi nije igra uopšte. Tokom ove faze razvoja, bebe jednostavno istražuju predmete oko sebe, čak i ako su ti predmeti njihove sopstvene ruke. Ta igra podrazumeva bilo šta što bebi pomaže da usavrši svoje motoričke veštine i razume veliki novi svet oko sebe.

  • Igra do detetove druge godine

"Usamljena" igra je vrsta igre u kojoj se mališani igraju potpuno sami, daleko od druge dece i sa sopstvenim igračkama. Na primer, mališan može da napravi kulu ili da stavlja igračke u kutiju, a da ih zatim izvadi- sve to mu daje priliku da vežba svoje veštine sortiranja i radi na svom motoričkom razvoju.

  • Igra u detetovoj drugoj godini

U drugoj godini aktuelna je igra posmatranja, koja je, kao što joj i sam naziv kaže, više zasnovana na gledanju nego na igranju i predstavlja čin posmatranja igre druge dece, bez pridruživanja i veoma je važna za razvoj vašeg deteta. 

Deca koja su uključena u igru posmatrača ne moraju se osećati isključeno iz grupe. Oni su samo uključeni u normalnu vrstu igre kroz koju prolaze sve bebe i mala deca. I budite sigurni, oni se verovatno jako zabavljaju. Uz igru posmatrača, deca obično sede blizu grupe koju posmatraju da bi bila u blizini zabavnog dešavanja!

  • Igra do treće godine

U paralelnoj igri, mališani se igraju jedno pored drugog bez interakcije. Oni mogu da se igraju sa istim igračkama koje koriste i drugi mališani — na primer, kockice ili autići, ali će se igrati sami, svako od njih u svom malom svetu. 

Paralelna igra se ipak razlikuje od usamljene igre. To je delom samostalna igra, a delom grupna igra — a dobra vest je da je vaše dete sada korak bliže mogućnosti da se igra sa drugima.

  • Igra od treće do četvrte godine

​U ovom periodu deca pokazuju veće interesovanje za vršnjake, ali i dalje ne komuniciraju toliko. Oni mogu da rade iste aktivnosti kao i druga deca, kao što je igranje u istoj kuhinji za igru ili vožnja autića na istoj stazi, ali bez ikakvih zajedničkih ciljeva ili pravila. Ne postoji prava strategija ili kraj igre, već se deca uz asocijativnu igru samo zabavljaju radeći ono što ih zanima.

  • Igra nakon četvrte godine

Kooperativnu igra koja se razvija nakon četvrte godine predstavlja igru sa svrhom. To je najkomplikovaniji oblik dečje igre, sa jasnim ciljem na umu. S obzirom na složenost aktivnosti, deca mogu postaviti određena pravila za grupu ili podeliti zadatke između sebe. Kooperativna igra, iako impresivna, takođe može da prođe sa suzama- jednom detetu nije uvek lako da bude „beba“, dok se drugo zabavlja igrajući „mamu“.

Za razvoj dečije igre, mašte i radoznalosti nije potrebno previše igračaka- za bebe i malu decu igračka može biti skoro sve, od praznih kutija do drvenih kašika. Zapravo, u ovom uzrastu, najvažnija igračka ste vi!

Kako dete raste, ipak će želeti da vreme provodi sa decom njegovog uzrasta, nekada uz vašu asistenciju, a kasnije i samostalno. Takođe, slobodna igra napolju je važna za detetov razvoj zato ne propustite svaku priliku da vreme provedete u parku, čak i u zimskim danima.

by: Bebologija  Izvorhttps://www.whattoexpect.com/