Faze roditeljstva

Plodni dani i ovulacija- kada je šansa da ostanete u drugom stanju najveća

Ukoliko želite da ostanete u drugom stanju, informacije u nastavku teksta će vam biti veoma značajne…

Plodni dani i ovulacija- kada je šansa da ostanete u drugom stanju najveća

Šta je zapravo ovulacija?

Ovulacija je period kada se zrela jajna ćelija oslobađa iz jajnika. To je deo menstrualnog ciklusa i igra glavnu ulogu u trudnoći.

Kada se jajna ćelija oslobodi, može i ne mora biti oplođena spermom. Ako se oplodi, jajna ćelija može otputovati u matericu i implantirati se kako bi došlo do trudnoće. Ako se ne oplodi, jajna ćelija se raspada i sluzokoža materice se odvaja tokom menstruacije.

Ukoliko znate da prepoznate znake ovulacije, kao i šta se tada dešava to vam može pomoći da ostanete u drugom stanju, ali vam takođe može pomoći da dijagnostikujete određena medicinska stanja.

Ukoliko planirate trudnoću, najbolje je da pokušavate u toku plodnih dana. Plodni dani su dani menstrualnog ciklusa i traju oko 6 dana, odnosno 3-4 dana pre ovulacije do dana nakon ovulacije. Kod računanja plodnih dana važno je znati dve stvari:

  1. Nakon ejakulacije, spermatozoidi u materici mogu preživeti do pet dana
  2.  Posle ovulacije, jajna ćelija može biti oplođena do 24 časa ili menstruacioni ciklus nastavlja svoj tok.

Nakon ovulacije dolazi lutealna faza. Ako dođe do trudnoće tokom ove faze, hormoni će sprečiti otpadanje sluznice. U suprotnom, krvarenje će početi oko 28. dana ciklusa, počevši od sledećeg ciklusa.

Koji su simptomi ovulacije?

Ovulaciju možete prepoznatu po većoj količini vaginalnog sekreta. On je često bistar i rastegljiv. Nakon ovulacije se smanjuje količina sekreta i on postaje gušći ili zamućeniji.

Ostali simptomi ovulacije su:

  • Blago tačkasto krvarenje
  • Osetljive dojke
  • Povećan seksualni nagon
  • Bol u jajnicima, koji karakteriše nelagodnost ili bol na jednoj strani stomaka

Ne doživljavaju svi simptome ovulacije, tako da se ovi znaci smatraju sekundarnim u praćenju vaše plodnosti.

Postoji nekoliko načina da saznate kada dolazi do ovulacije:

Menstrualni ciklus.

Ovulacija se obično dešava oko 14. dana 28-dnevnog menstrualnog ciklusa, računajući od prvog dana menstruacije. Ali normalni ciklusi mogu trajati 21 dan ili 35 dana. Pratite ciklus tokom više meseci da biste saznali njegovu dužinu. Verovatno ćete ovulirati oko srednjeg datuma ciklusa, odnosno nekoliko dana pre ili nakon tog datuma.

Telesna temperatura

Vaša temperatura se lagano povećava. Moćićete da otkrijete promenu merenjem temperature svakog jutra.

Vaginalni sekret

Vaginalni sekret će biti intenzivniji tokom ovog perioda.

Test za utvrđivanje ovulacije

Prednost ovih testova je što predstavljaju brz, jednostavan i precizan način da otkrijete da li ste u ovulaciji. Ovi testovi se mogu pronaći u večini apoteka.

Ako pratite ovulaciju od jednog meseca do sledećeg, možda ćete primetiti da, ili ne ovulirate redovno ili, u nekim slučajevima, uopšte ne ovulirate. Ovo je razlog da razgovarate sa doktorom.

Stvari poput stresa ili dijete mogu uticati na tačan dan ovulacije iz meseca u mesec. Postoje i medicinska stanja, poput sindroma policističnih jajnika ili poremećaja štitne žlezde, koja mogu učiniti ovulaciju neredovnom ili je potpuno zaustaviti.

Pripremila: Brankica Bjelić   Izvor: https://www.healthline.com/