Faze roditeljstva

7 znakova kojima beba poručuje da vas voli

Iako bebe ne mogu rečima iskazati koliko Vas vole, postoje neke stvari kojima vam jasno daju do znanja koliko ste im važni. Ovo su znakovi kojima Vam beba poručuje: "Volim te!"

7 znakova kojima beba poručuje da vas voli

Bebe ne govore čim se rode, ali univerzalnim jezikom iskazuju ljubav. Zato jedina stvar na kojoj nikada nemojte štedeti je upravo to, ljubav. A evo kako nam ovi mali čarobnjaci šalju poruke da vas vole:

1. Gleda vas u oči

Beba voli da posmatra lica, a Vaše je njeno omiljeno. "Taj predivni pogled je urođeni instinkt za preživljavanje koji je stvoren kako bi privukao pažnju i ljubav roditelja", tvrdi neurolog Lise Eliot. Bebini dugi pogledi u vaše oči takođe su početak njezne ljubavi prema vama i ona shvata koliko ste važni u njenom životu.

2. Prepoznaje vaš miris

Ako bebi ponudite da bira između mirisnih ruža i vaše znojave i prljave majice, beba će uvek izabrati majicu. "Beba će uvek u početku instiktivno a nakon nedelju dana s namerom okrenuti glavu prema majčinoj dojki, čak I kad nije gladna”, kaže Eliot. Za vašu bebu, ništa ne miriše lepše od vas. 

3. Smeši vam se

Prvi put kad vas vaša beba pogleda s istinskim osmehom razvučenim preko celog lica, nema sumnje da vam upravo na taj način nedvosmisleno kaže da vas voli.


Foto: Designed by Freepik

4. Razgovara s vama

I oni najraniji besmisleni zvukovi koji nemju smisla, upućeni su vama. Beba ne počinje razgovor tek da bi gukala. Njen najraniji jezik postoji kako bi se beba zbližila s vama, zato uvek odgovarajte! Time zajedno postavljate temelje za pravi razgovor kasnije.

5. Želi da bude u vašoj blizini

Nakon navršenih šest meseci, primetićete kako nije srećna zbog vaše odsutnosti. Možda će se mrštiti ili plakati svaki put kad se udaljite, a smejati kad se približite. To je znak njene, sve veće, privrženosti.

Foto: Designed by Freepik

6. Imate iste interese

Bilo da kitite jelku ili perete veš, vaša beba će biti uz vas i truditi se da radi isto što i vi. Takvo ponašanje može početi kada beba bude samo nekoliko meseci stara, ali je najizraženija od 9. do 12. meseca starosti. "To je znak da je vaše dete povezano s vama ceni i kopira ono na šta obraćate pažnju", kaže pedijatar Harvey Karp.

7. Vi ste njen štit

Nemojte se iznenaditi ako beba “zagnjuri” glavu u vaša grudi kada se neka nova osoba pojavi. "Strah od nepoznate osobe" je normalna faza, a kad se beba okrene vama znači da vas voli i veruje vam da ste upravo vi njena sigurna luka.

Izvor: miss7mama Foto: Designed by Freepik