Faze roditeljstva

Dr Jelena Jovanović – Odgovori na pitanja o bebama

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Dr Jelena Jovanović – Odgovori na pitanja o bebama

Dr Jelena Jovanović, pedijatar u Specijalističkoj ordinaciji "Bebologija", odgovara na pitanja koja su mame postavile tokom vebinara pod nazivom “Mame, znanje o bebama je u vama”održanog 8. maja.

PITANJA I ODGOVORI:

P: Beba ima tri i po meseca i ima ojed u perianalnom području. Pokušala sam Sudorkemom, ne pomaže. Ne koristim vlažne maramice, pelene menjam i redovno održavam higijenu. Šta da radim i čime da tretiram? (Maja)
O: Sve ste dobro uradili. Od pomoći može biti pranje vodom, dobro sušenje i ostavljanje bebe bez pelene koliko god je moguće. Kreme sa cinkom (Sudokkrem ili druge) pomažu ako se mažu u tankom sloju. Dajte bebi probiotik. Ako sve to ne dovede do rešenja javite se pedijatru.

P: Moja beba ima četiri i po meseca. Zanima me koliko daleko i čisto ona može da vidi i da li može da razlikuje boje? (Ružica)
O: Ovo je zaista velika tema i divno pitanje. Novorođena beba može da vidi i oseti mnogo više nego što možemo i da zamislimo. Ona tada ”oseća” treperenje energija, svetlosti i boja... Svega! Uronjena je u energije .Dakle, nisu slučajno bake govorile da bebe pričaju sa zvezdama. Zato i reaguju na promenu, pokret, svetlost, ritam i zvuk istovremeno. A sve se to dešava zahvaljujući ogromnom broju nervnih ćelija u mozgu. Kad te ćelije (u višku) nestanu sa 3 meseca, tek tada bebin svet i treba da se sasvim usmeri i ograniči na prostor, oblike i ljude .Tako da vaša beba sa četiri i po meseca vidi sve oko sebe što i mi vidimo. Ali opet, sve drugačije treperi. Zato se i kaže da deca vide svet drugačije od odraslih. Sve je ovde u sprezi mozak, oko, emocije, naša energetska bića…

P: Imam problem sa hiperprodukcijom mleka. Stalno imam osećaj bockanja iglica u grudima. Pokušala sam lagano izmlazanje, stavljala hladne obloge, smanjila unos tečnosti, dojim na zahtev… Beba za sada dobro napreduje, vesela je i dobra. Ima mesec i po dana. Kako da rešim ovu nelagodnost s grudima? (Marija)
O: Obično je problem razumeti šta je stvarno “dojenje na zahtev”. Današnje bebe su neverovatno brze. Podoj sa mesec i po, kad mama ima puno mleka traje 3 do 5 minuta, veoma retko 10 minuta. I to bude sasvim dovoljno. Potom je nužno da bude pauza, barem dva i po do tri sata. Važno je da znate da je varenje proces, pa je zbog toga veoma važna pauza. Većina beba sisa predugo, bljucka višak mleka, plače jer se prejede, gura ručice u usta da se uteši (jer tada luči hormone sreće) a mame pogrešno tumače sve ove znakove pa misle da je beba gladna. Otud Vam se i javlja hiperstimulacija i bockanje. Dakle, kratak podoj i dobra pauza. Biće vam i jednostavnije i brže, a uživaćete.

P: Kad je najbolje početi sa uvođenjem čvrste hrane? Da li treba stavljati bebi kremu na lice kad je iznosimo napolje? (Ružica)
O: Svaka beba da znak mami kad je vreme za hranu. Počinje da se budi noću, iako je pre toga lepo spavala ili ima drugačije navike oko kakenja. Nekada je to već sa tri meseca, a nekada kasnije. Svaka je beba posebna priča… Da! Mažite obraze bebi pre izlaska.

P: Šta da radimo ako smo se porodile carskim rezom? Svi kažu da mleko dolazi za 3 do 4 dan. Beba hoće da jede. Da li adaptirano mleko mogu da izbacim kad nadodje moje? (Julijana)
O: Ne brinite. Sve je to uredu. Sigurno će vam pomoći u porodilištu. A već sad dogovarajte se sa svojom bebom. O svemu! I setite se, Vi i Vasa beba se poznajete najbolje. Zajedno ste od začeća i kroz sve prolazite zajedno. Razumete se bez reči i ne brinite prilagodićete se brzo na sve.

P: Da li je potrebno da se žena izmlaza tokom noći dok je u porodilištu? (Milana)
O: Ako osetite da grudi postaju prepune i tvrde, onda treba. Onako kako smo rekli, povlačenjem bradavica. Ako je beba uz Vas, opustite se a ona će prazniti dobar deo…

P: Kada preporučujete da možemo izvesti bebu u prvu šetnju posle porođaja? (Jelena)
O: Čim Vi osetite da bi vam prijao izlazak. Bez kolica i kabastih nosiljki. Uzmite bebu u naručje i uživajte onokoliko koliko Vama prija. Beba je uvek srećna uz srećnu mamu .

P: Da li na početku bebu dojimo na svaka tri sata ili na zahtev i ako nemamo dovoljno mleka da li treba kombinovati dohranu i dojenje? (Jelena)
O: Prvih dana dojite bebu na svaka dva i po do tri sata. A što se formula tiče, ne uvodite ih sami.

P: Kako treba obući bebu za spavanje? (Jelena)
O: Bebu oblačite isto kao i sebe. Nemojte je pretopljavati.

P: Mojoj bebi se čuje kako mleko stize u želudac. Da li možete da objasnite šta to znači? (Tijana)
O: To znači, da ne podnosi nešto od onoga što Vi jedete, ako je dojite. Tada je potrebno da iz svoje ishrane izbacite ono što Vama smeta. Pazite, ovde ne važe opšti saveti za porodilje! Konkretna namirnica koja Vama smeta je problem i Vašoj bebi. Takođe, probava mame mora biti uredna. A ako beba jede mlečnu formulu, znači da joj ta formula nije odgovarajuća. Ni tu ništa ne menjajte sami. Svaka formula ima drugačija svojstva i što je više formula promenjeno, teže je naći odgovarajuću.

By Bebologija