Faze roditeljstva

Beba do godinu dana ne sme na sunce

Direktno izlaganje suncu u najranijem detinjstvu ostavlja posledice

Beba do godinu dana ne sme na sunce

“Ko se sunca krije, bolje da ga nije” u prvoj godini života bebe definitivno ne važi, već se preporučuje.

Mame i tate znaju da je bebina koža mekana, osetljiva, mirišljava. Izgleda savršeno. Ali, zamislite dete koje kreće u školu, đak prvak, sa rancem na leđima i košulji kratkih rukava ispod kojih se kriju mrlje, pečati. Ono ima pege na nosu, nekada crvenilo na vratu, ne izgleda sveže. Upravo to dete, može biti Vaš bebac kada poraste, ako ga ne zaštite na vreme.

Zaštitite bebu od sunca na zanimljiv način

Izlaganje direktnom sunčevom zračenju u najranijem detinjstvu može ozbiljno da ošteti kožu mališana i ostavi trajne posledice. 

Sigurno ste nekada na plaži videli bebe kako potpuno gole ili samo u pelenama, borave ispod suncobrana, brčkaju se u moru ili igraju u pesku. Eminentni stručnjaci smatraju da je ovakvo postupanje potpuno pogrešno I neodgovorno.

Pedijatri savetuju da mališane obučete lagano ali tako da telo bude prekriveno, pre nego što odlučite da krenete u prirodu. Ukoliko se kupaju u moru, reci, jezeru ili bazenu, bebe moraju biti u kostimima koji štite od štetnog UV zračenja, dok su šeširi na pametnim glavama obavezni. Nemojte da zaboravite ni naočare za sunce, kako bi te slatke okice koje Vas gledaju s puno ljubavi bile zaštićene i caklele od zdravlja.

Čak i kada je oblačno, ili boravite u hladovini, mažite mališane kremema sa zaštitnim faktorom. Zaštitni faktor mora biti blok 50+. Svi proizvođači imaju program baš za decu - zbog alergija i viskog faktora i prilagođeni su dečjoj koži, najpraktičnije je u spreju jer se brzo nanese i lako razmaže.

Bebina koža je u prvoj godini života veoma tanka, nema  dovoljno razvijen odbrambeni mehanizam koji bi je zaštitio od negativnog zračenja. Upravo zato, usled nedovoljno razvijene pigmentacije, štetni ultraljubičasti zraci mogu ozbiljno da ugroze zdravlje vaših mališana.

Debljina epidermisa kože bebe čini tek petinu u odnosu na kožu odrasle osobe, a posledice koje se javljaju usred štetnog zračenja mogu se javiti i u odrasloj dobi.

Najčešće posledice koje se manifestuju godinama kasnije nakon sunčanja u detinjstvu, su prerano starenje kože, pege, fleke i opasnost od melanoma - najsmrtonosnijeg raka kože.

Nezaštićena bebina koža može da izgori, na njoj se momentalno mogu stvoriti plihovi, crvenilo ali ako boravi na sunčanom mestu gde je visoka temperature,  i može doći do toplotnog udara koji može biti opasan po život.

Zato je važno da zaštitite svoje bebe, kako bi imale besprekornu kožu koja je uvek sinonim za bezbrižno detinjstvo.

Pravila ponašanja na Suncu:

  • Ne izlažite bebu direktnom ili indirektnom sunčevom zračenju od 10 do 17 sati tokom leta.
  • Sredstva za zaštitu od štetnog zračenja namažite obavezno 30 minuta pre izlaska napolje, i na svaka dva sata ponovite postupak.
  • Obavezna je zaštitna garderoba za kupanje. Ono što je hit među najmodernijim roditeljima su odela nepropusna na Sunce.
  • Uvek birajte hladovinu.
  • Dobro je imati neku vrstu šatora za dete, danas je izbor baš veliki.