Faze roditeljstva

Kako oblačiti bebu za izlazak napolje?

Bez obzira na to koje je godišnje doba, bebu je potrebno oblačiti udobno i adekvatno. U nastavku teksta pišemo Vam nekoliko saveta kako da to i uradite.

Kako oblačiti bebu za izlazak napolje?

Zaštititi bebu u skladu sa različititim vremenskim uslovima je stvar pripreme. Kako obući bebu kada je napolju jako toplo ili jako hladno deluje nekada konfuzno, ali je jedna stvar sigurna: ukoliko je Vama hladno, vrlo je verovatno da je i bebi hladno. Ista je situacija i ako je Vama vruće. Bilo da je napolju zima ili su visoke temperature, bebu je potrebno oblačiti slojevito tako da joj možete skinuti ili dodati komad odeće koji je (ne)potreban.

Kako obući bebu kada je napolju hladno?

Koji god da je razlog izlaska sa bebom  kada je napolju hladno, veoma je važno da ona bude adekvatno obučena.

  • Obucite je slojevito, kako bi se toplota zadržavala između slojeva garderobe. Ako su Vama potrebni rukavice, kapa ili šal, pobrinite se da ih i beba ima.
  • Ne zaboravite da koristite pokrivače napolju. Ako ste krenuli u šetnju, a bebu vozite u kolicima, možete je pokriti ćebencetom i po potrebi koristiti zaštitu od kiše ili snega koju kolica imaju.
  • Kada završite sa šetnjom i uđete u auto, sa bebe obavezno skinite jaknu ili skafander. To radite iz mere predostrožnosti. Možete je ostaviti slojevito obučenu sve dok to ne narušava njenu bezbednost i tako da beba može biti adekvatno vezana u autosedištu.

Kako obući bebu kada su napolju vrućine?

Bebin centar za termoregulaciju je nezreo, pa je od izuzetne važnosti da se beba ne pretopljava. Evo nekoliko saveta kako da to toga ne dođe:

  • Kada je temperatura preko 24 stepena, bebi je dovoljan jedan sloj garderobe.
  • Bebi uvek nositi lagani šeširić.

  • Kada je napolju jako toplo, koristite svetle i lagane materijale. Ovo se posebno odnosi na mame i tate koji bebu nose u marami ili kenguru.
  • Nije preporučljivo da se bebe izlažu direktom Suncu. Ukoliko ste na moru, uvek budite sa bebom u hladu i ograničite vreme provedeno na Suncu na svega nekoliko minuta.
  • Zaštitite bebine oči sa naočarima koje imaju zaštitna stakla sa 100% UV zaštitom. Takođe, bebi možete nositi i odevne predmete koji sadrže UV zaštitini faktor.

Kako obući bebu kada je prelazni period?

Slojevito oblačenje se posebno odnosi na prelazne vremenske periode u toku godine. Veoma je bitno da bebe ne budu mokre, jer će im onda biti još hladnije ako je napolju temperatura malo niža, pri tom se misli i na redovno menjanje pelena i kada ste na otvorenom.

Znaci da je bebi pretoplo ili hladno?

Ako je bebama pretoplo, one će se znojiti i disati ubrzano. Tada se mogu ponašati razdražljivo. Ukoliko joj je hladno, ruke će joj biti hladne, a usta mogu blago da “poplave”.

Bez obzira kakvo je vreme napolju, pratite sopstveni instinkt i oblačite bebu tako da možete da obučete ili skinite određeni sloj i tako je prilagodite spoljašnjoj temperaturi.

Pripremila: Brankica Bjelić  Izvor: www.whattoexpect.com