Faze roditeljstva

20 neverovatnih stvari koje roditelji nauče u prvoj godini

Koliko god se pripremali za sve lepote i teškoće roditeljstva, mnogi parovi su često veoma "zbunjeni" zbog svega što se događa kada u njihov svet stigne tako malo i slatko biće.

20 neverovatnih stvari koje roditelji nauče u prvoj godini

Beba svet svojih roditelja pretvori u čudesnu vrtešku prepunu smeha, ali i neprospavanih noći. Prenosimo dvadeset stvari koje su mnoge mame i tate naučili u prvoj godini roditeljstva.

1. Spavanje je veliki luksuz.

2. Bebina kakica ne smrdi tako jako dok dete ne počne da jede čvrstu hranu.

3. Ako imate dečaka sigurno će vas popiškiti, samo je pitanje vremena.

4. Bebine kosti su izuzetno fleksibilne i tolerisaće vašu nespremnost na roditeljstvo više nego što vi to očekujete od nje. Međutim, ta fleksibilnost nestaje kada dete napuni godinu dana.

   

5. Vaše dete će vrlo verovatno prvo jesti sve, a zatim će u roku od 24 sata prestati da jede sve što mu se do tada sviđalo. Vi ćete misliti da je sve vaša krivica. Verujte, nije.

6. Nećete se sećati kad ste zadnji put gledati film u bioskopu s vašim partnerom, a kada konačno odete u bioskop bićete razočarani i zabrinuti hoće li vašem detetu biti dobro s dadiljom i je li živo.

7. Beba će stalno činiti nešto što će vas potpuno impresionirati, a nakon toga će učiniti nešto potpuno besmisleno što nikako nećete razumeti.

8. Vaš mališan će i dalje činiti neverovatne stvari, a onda ćete vi učiniti nešto potpuno loše kao roditelj. 

9. Razgovori o pumpicama za izmlazanje i spremanju mleka postaće vam uobičajeni, i sve će biti u redu dok ne krenete da o tome pričate i sa svojim prijateljima samcima, koji će vam reći da je to najgora stvar za koju su ikad čuli.

10. Odmah nakon toga opisaćete porođaj jer ćete pogrešno protumačiti rečenicu iz prošle tačke. Pa ćete želeti da vaši prijatelji čuju šta je stvarno teško. 

11. Gotovo sve što ste kupili za svoje dete, osim pelena, benkica i kreveca, beskorisno je prvih šest meseci u bebinom životu.

12. Postaćete pravi znalac za dečje knjige  sve dok ne otkrijete koje poruke želite poslati detetu i koje odgovaraju vašem roditeljskom stilu.

13. Sećaćete se dana kada ste redovno vežbali i mislili: "O, ne postoji ništa što se može uporediti s ovim".

14. Nikada nećete osetiti takvu sreću kao kada vaša ćerka ili sin reaguju na vas i daruju vam osmeh, sve što je loše i teško u vašem životu tada nestane.

15. Vaši prijatelji, porodica i kolege stalno će vam davati savete o roditeljstvu, a vi ćete možda hteti razgovarati o novim modnim trendovima ili fudbalskom prvenstvu.

16. Prvu godinu zanemarićete sve prijateljske odnose, ali svi oni važni odnosi vratiće se u vaš život nakon burne prve godine detetovog života. 

17. Mislićete da je normalno da detetu od četiri kilograma obučete osam kilograma odeće kako bi ga zaštitili od hladnoće iako je napolju 25ºC pa će jako početi da vas zabrinjavaju klima uređaji.

18. Kada je u pitanju vaše dete, sve će vam postati normalno. Ako vam se slomi toplomer odjurićete u prvu apoteku u pidžami i biće vas baš briga što vas ljudi čudno gledaju. 

19. Počećete više da ispitujete ljude oko sebe o njihovom zdravstvenom stanju kako biste znali kome možete dozvoliti da bude u blizini vašeg deteta. Postaćete veoma, veoma, veoma oprezni!

20. Konačno, svako veče pre odlaska na spavanje poželećete da sreća zbog vašeg deteta nikad ne prestane, jer bez obzira što ne spavate više od tri sata, nikada niste bili srećniji. Sve je čudesno!

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.24sata.hr