Faze roditeljstva

Beba u prvom satu od rođenja

Omogućavajući mami i bebi da se u prvih sat vremena ne odvajaju jedna od druge, pospešuju se prirodni instikti, poboljšavaju se rezultati dojenja i povezivanje sa bebom.

Beba u prvom satu od rođenja

Posle dugih 40 nedelja (nekoliko gore ili dole) vaša divna beba je konačno stigla na svet.

Izvan udobnosti u maminom stomaku beba ovladava disanjem, navikava se na ideju da doji i oseća kako se nešto čudno dešava u njenom digestivnom traktu po prvi put. 

Do sada se sve odvijalo samo od sebe u maminom stomaku, sa kontrolisanom temperaturom gde glad, žeđ ili čak potreba za izbacivanjem viška ne postoje.

Čudesan razvoj Vaše bebe u proteklih devet meseci je samo početak putovanja koje ona sada nastavlja van Vašeg tela. U sledećih 25 godina Vaša beba će se razviti u zrelog odraslog čoveka.

Ali sada, u ovim prvim danima života, Vi i ona počinjete da shvatate da rođenje nije kraj, već početak neverovatnih promena koje će se dešavati.

Pročitajte: SERVIS ZA TRUDNICE BABICA-BEBICA


U prvoj godini posmatraćete kako se vaša beba menja iz bespomoćnog novorođenčeta u kao iz vode izraslog dečaka ili devojčicu. Od hranjenja i spavanja, do skokova u razvoju i prekretnica, uživaćete u rastu bebe. 

Ali, šta se dešava u prvom satu od dolaska na svet?

Rođena na vreme i vaginalno bez intervencija, vaša beba je već sposobna da uradi toliko stvari odmah nakon prvog udaha. Kada se stavi direktno na mamin stomak, novorođenče će se pomerati telom ka grudima majke, a klizava amnionska tečnost će mu olakšavati put. Tokom narednih sat vremena vaša beba će prolaziti kroz seriju od nekoliko instiktivnih radnji pre postavljanja na grudi i prvog podoja. Ova instiktivna ponašanja leže zapamćena duboko u mozgu i prisutna su kod svih novorođenih sisara. Tu spadaju prvi plač, relaksacija, buđenje, aktivnost, odmor, puzenje ka majčinim grudima, prvi podoj, spavanje.

Omogućavajući mami i bebi da se u prvih sat vremena ne odvajaju jedna od druge, pospešuju se ovi prirodni instikti, poboljšavaju se rezultati dojenja i povezivanje sa bebom.

Pročitajte:MOĆ ZAGRLJAJA


Ukoliko je vaša beba rođena carskim rezom vaša prva mogućnost da dođete u dodir sa njom može biti dok ste još u operacionoj sali, dok se oporavljate ili kada se vratite u svoju sobu, u zavisnosti od okolnosti i politike bolnice u kojoj se porađate.

Prvi sat iz minuta u minut

Švedski naučnici proučavali su prvih 60 minuta u životu novorođenčeta i zabeležili šta se tačno dešava tokom prvih sat vremena nakon dolaska bebe na svet.

Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Acta Paediatrica bio je da se detaljno analizira ponašanje novorođenčeta.  Naučnici kažu da su ove prekretnice samo otprilike određene, ali svaki prvi sat je za svaku bebu drugačiji. Ipak je neverovatno pročitati što sve novorođenče može uradti u prvom satu nakon dolaska na svet.

Minut 0

Beba jako i glasno zaplače. Može li ijedna mama zaboraviti taj zvuk? Ovaj plač pomaže bebinim plućima da počnu da rade.

Minut 2

Nakon plača, beba provodi minut u opuštanju, i drži se za mamine grudi. To je prvo maženje novorođenčeta s mamom. Naučnici smatraju da je ova pauza od plača važna, jer je u prošlosti kada su se žene porađale van bolnica, štitila novorođenče od mogućih grabežljivaca.

Minut 3

Beba počinje da se buditi, otvori oči po prvi put i počinje pomerati glavu i usta.

Minut 8

Beba je već aktivnija, oči su joj duže otvorene. Raste zanimanje za svet oko sebe, gleda majčino lice i grudi, počinje pokazivati glad, proizvodi slatke zvuke i pomera ručice prema ustima.

Minut 18

Umorna je od svih aktivnosti i sada odmara.

Minut 36 

Odmorna je i spremna za dalju akciju, a instinkt za hranom postaje sve jači pa se beba vođena čulom mirisa okreće prema maminim dojkama.

Minut 62

Beba doji i tako dobija male količine kolostruma.

Pripremila: Vesna S. Izvor: thebump.com; miss7mama