Faze roditeljstva

Iz ugla trudnica: Najbolji saveti o trudnoći

Nemojte to tako da radite! Ovo bi trebalo ovako, to treba onako… Ja bih ipak to uradila na ovaj način. Kakve savete dobijate vi, drage trudnice?

Iz ugla trudnica: Najbolji saveti o trudnoći

Već od samog početka trudnoće susretaćete se sa nebrojeno mnogo saveta od kojih vam neki mogu ići na živce. Ipak, neke stvari vam niko neće reći osim drugih trudnica i žena koje su proživele trudnoću i prošle kroz isto. Neke stvari su ohrabrujuće, neke baš i nisu, a neke će vas dobro nasmejati. Jedno ne smete nikada zaboraviti, svaka trudnica je posebna i svaka trudnoća takođe, a ovo su dani u kojima treba što više uživati.

Postoje usponi i padovi

Iako će ispočetka biti pomalo zbunjujuće, iz dana u dan će se menjati vaše raspoloženje i to kako se osećate. Dok ćete prvi dan prštati od energije i odraz u ogledalo će vam se činiti kao bajka, već drugi dan ćete se osećati kao najružnija i potpuno bespomoćna trudnica koja želi prespavati ceo dan. To je sasvim normalno. Gubitak težine u početku trudnoće obično zabrine žene, no javlja se kod gotovo svih trudnica koje prolaze kroz mučnine.

Seksualni život će se promeniti i to je sasvim normalno

Ne živcirajte se ako je seksualni život drugačiji ili siromašniji. Svim ženama je seks u trudnoći vrlo često nespretan i nezgodan i sasvim je u redu poželeti odmor na neko vreme.

Iskoristite trudničke "čari"

Uz negativne simptome poput akni, nadutosti, zatvora i mučnina, tu je i vrlo poznat "trudnički mozak". Često ćete zaboravljati stvari i činiće vam se da je sastavljanje smislene rečenice ponekad pravi izazov. To ne mora biti loše, ako nešto zaboravite, uvek možete okriviti trudnoću. A i smete jesti svoju omiljenu hranu bez imalo griže savesti.

Naučite da ignorišete beskorisne savete

Ako te svesni da je neki savet loš ili potpuno beskoristan, ne znači da odmah morate uzvratiti opravdanim argumentovanjem. Poslušajte i ignorišite. Uštedećete vreme i živce, a nećete uvrediti drugu stranu. Klimanje glavom i osmeh najbolja je i najmanje bolna reakcija

Ako vam smeta dodirivanje stomaka, recite to

Neke trudnice zaista uživaju u tome da prijatelji i porodica često maze stomak i iščekuju bebin pokret. Ako niste jedna od tih mama ne ustručavajte se to reći. Vaše je telo, vi ipak odlučujete o tome.

Moraćete naučiti da volite svoje novo telo

Ponekad će vam se činiti da vas trudnički stomak svako jutro ponovno iznenadi. Žene to najčešće frustrira, ali najčešće samo do trenutka kada osete prvi bebin udarac. Tada postaju svesne da je njihovo novo telo zapravo baš savršeno kakvo treba i biti.

Kuvajte unapred

Volite da jedete domaću hranu, a svesni ste da vam neće uvek pomoć biti tu kada rodite? Pred kraj trudnoće skuvajte unapred par omiljenih jela i čuvajte u zamrzivaču. Verujte, dobro će vam doći topla domaća supa kada budete neispavani i premoreni i to bez gubljenja vremena u kuhinji.

Postoje mnoge zablude o trudnoći

1. Jutarnje mučnine zapravo uopšte nisu jutarnje. Ako niste jedna od sretnica koju će zaobići, vrlo brzo ćete primietiti da su zapravo i dnevne i noćne, nikako ne samo jutarnje mučnine.

2. Carski rez uopšte nije bezbolan i brz kao što ste zamislili. Oporavak je znatno duži nego nakon vaginalnog porođaja.

3. Dojenje je mnogo teže nego što mislite, ali samo prvih mesec dana. Nakon toga ćete uživati, samo nemojte odmah odustati.

Budite kreativni s odećom

Kupovina mnogo trudničke odeće zapravo je bacanje novca. Razmišljajte mudro i kupujte stvari koje možete kombinovati i koje ćete moći nositi i nakon trudnoće. Pokušajte odabrati odeću veći broj, verovatno će biti mnogo jeftinija od slične majice samo zato što je ova druga predviđena za trudnice. Lepršave haljine takođe su odličan izbor. One pamučne će se lako prilagoditi vašem telu, a ujedno će biti prijatne za nošenje.

Izvor: ringeraja.rs Foto: Freepik