Faze roditeljstva

Moja beba i ja - Moć zagrljaja

Celu trudnoću sam zamišljala kakav će biti moj prvi zagrljaj sa bebom. Da li ću moći odmah da je zagrlim i da osetim toplinu njene kože ili će biti carski rez? Da li će odmah zaplakati? Na kraju, možda nije baš lepo ali je bar iskreno, da li će mi se dopasti moja beba?

Moja beba i ja - Moć zagrljaja

Celu trudnoću sam zamišljala kakav će biti moj prvi zagrljaj sa bebom.

Da li ću moći odmah da je zagrlim i da osetim toplinu njene kože ili će biti carski rez? Da li će odmah zaplakati? Na kraju, možda nije baš lepo ali je bar iskreno, da li će mi se dopasti moja beba?

Mislim, znam, sve su bebe lepe, ali opet, moja bi morala da bude nekako slatka, nežna... posebna. Iskreno, pripremala sam se za taj trenutak mesecima i krišom sam mazila stomak.

Da, krišom jer nisam htela da delim taj osećaj. Da me je tada neko pitao kako bi taj prvi susret sa bebom trebalo da izgleda, moj odgovor bi stao u samo jednu reč: savršenstvo.

Baš tako. Savršenstvo u svemu- i jaka povezanost i dodir i emocije, nežnost, toplina... ma sve.

I to bebe osete, one su kao indikator emotivnog stanja mame. Ako je mama zadovoljna i smirena, takva će biti i beba.

Sada, kad vratim film malo u nazad, sve je bilo tako i sve se poklopilo. Čvrsto sam obećala sebi da ću biti svesna, da ću učestvovati u svakom trenutku porođaja i da ništa neću prepustiti slučaju, jer na kraju krajeva nema drugog prvog puta za upoznavanje sa bebom. To je jednom u životu i nema reprizu.

Drage mame i buduće mame, kad god budete negde na izdisaju snage, a bićete verujte mi na reč, uvek ima snage i energije za još malo borbe. Ta moć koju mama ima i šalje bebi, čak i samo kroz jedan zagrljaj je neprocenjiva.

Možda ste se i zapitale gde leži objašnjenje?

Telesnim kontaktom stimulišu se receptori ispod kože i oni odmah šalju signale za lučenje hormona sreće i prestanka lučenja hormona stresa. Dakle, dodir je jako važan za bebu, podjednako kao i hrana! Između ostalog, dodir je prvi vid komunikacije između bebe i mame. Tek rođena beba koja izlazi iz jedne zaštićene sredine u nepoznato, traži blizinu svoje majke, da oseti njen miris, toplinu, glas i ono najvažnije osećaj dodira sa njenom kožom.

Zato se bebe osećaju najsigurnije u majčinom zagrljaju i dodatno ih umiruje majčin miris. Potrebno im je da ih grle, maze, nose, da osete kontakt. Nikada nećete preterati u tome, volite i mazite se sa Vašom bebom, to je iskaz ljubavi i nema opravdanja za strah oko činjenice da ćete razmaziti Vašu bebu.

Nedostatak kontakta u ranom detinjstvu može imati posledice koje se mogu ispoljiti kasnije u životu. Prvi meseci života donose razne izazove, počev od navikavanja bebe na okolinu, uspostavljanje ritma dojenja, kako i koliko je pravilno, ritma spavanja… Tada se obično javljaju i grčevi koji mogu biti jedna od prilično frustrirajućih situacija, koju uglavnom prati plač. U svim ovim, ali i drugim situacijama bebe očekuju od nas brzu reakciju i da im rešimo problem.

Iznenadićete se koliko samo zagrljaj i kontakt sa bebom mogu da olakšaju situaciju i umire bebu, ali i Vas.

To je ona ista neraskidiva veza koja traje ceo život.

Inspirisani prirodom, vođeni brigom za bezbednost u svim na prvi mah nerešivim situacijama kakvi su  i grčevi, kreiran je Calmosine digestion. Pravi fitopreparat koji umiruje bebe i umanjuje plač zbog grčeva. Dobra stvar je što deluje brzo. Upkovan je u kesice, tako da je doza uvek spremna za lako davanje bebi kada ima grčeve, gde god da se nalazite. Jer blagostanje svakog člana porodice je od suštinskog značaja za porodični mir.

Dr stom. Ana Mijić

calmosine