Faze roditeljstva

Činjenice o majčinstvu koje svi “zaborave” da vam kažu

Čim se beba rodi, potrebe mame gurnute su u drugi plan. Svakoj ženi treba vremena da se navikne na novi ritam, novu ulogu i novu najvažniju osobu u svom životu. Vremenom sve postaje lakše. Pre nego što postane lakše, biće teško, zabavno, zastrašujuće i divno u isto vreme.

Činjenice o majčinstvu koje svi “zaborave” da vam kažu

Vi uglavnom znate šta možete da očekujete kad beba dođe na svet (išli ste na kurseve, predavanja, a tu su i mame, bake, rođaci, prijateljice…). Međutim, postoje stvari na koje vas niko nije upozorio. Idemo redom.

* Skoro svako jutro, negde oko 5.30 molićete Boga da vam da bar još sat sna.

* Ne postoji bezbolan porođaj. Verovatno ste pričali sa drugim majkama koje vas savetuju šta je manje bolno, carski rez ili prirodni porođaj. Realno, i jedan i drugi bole na svoj način i vrlo verovatno će to biti najintenzivniji bol koji ćete osetiti u životu. I ne, nećete ga zaboraviti istog trenutka kad ugledate lice svog deteta, iako porođajni bol prolazi istog momenta kad beba izađe iz stomaka. Ovo važi za one žene koje se porađaju prirodno i bez epidurala. I dalje će boleti, i dalje će peckati, ali ćete nekim čudom sve to lakše podnositi kad vidite malo stvorenje koje je vam je uzelo poslednji atom snage i zbog kog vaš svet od tog trenutka nije više isti.

* Neverovatno kako ćete se brzo navići na pipanje slina, mokraće, bljuvotina, kake… Sve prestane da vam se gadi.

* Postaćete stručnjak za “čitanje” bebine stolice (kake). Ni ne znate, ali to je vaš dar da otkrijete da li je vaše dete bolesno! Sve ćete znati u odnosu na veličinu, boju, oblik i učestalost njegove ili njene stolice.

* Neke majke upadaju u takozvanu “mamneziju” koja počinje začećem. Stručnjaci kažu da nestaje posle godinu do dve pošto se dete rodi, ali većina majki priznaće da to stanje traje bar 20 godina. Tad “mamneziju” zamenjuje senilnost. Čini se da izbor i ne postoji.

* Dok trpite trudove i porađate se, više od bilo koga mrzećete onoga koji vas je doveo do toga – supruga.

* Teško da će vas iko ikad tako izblamirati kao rođeno dete. Zamislite scenu da stojite u redu na kasi, a vaš trogodišnjak vas upita: “Mama, mama, ovde smrdi, jesi ti prdnula?”

* Vaše grudi će izgledati kao da ste upravo ugradile silikone dok budete dojile. Uživajte u tome dok traje, jer neće trajati dugo. Čim prestanete sa dojenjem, one će se i “izduvati”. I počeće da vise, na žalost… Gravitacija čini svoje.

* Vrlo brzo pošto postanete majka, dotadašnji cilj da budete savršen roditelj zamenićete novim realnijim ciljem – da vam neko pomogne u preživljavanju tog iskustva.

* Desiće se da ćete se naći u javnosti i shvatiti da ste naopako obukli majicu, da vam je košulja uflekana hranom ili balama, da ste zaboravili da operete zube ili kosu. I to vas neće nervirati.

* Svojevremeno ste sebi dale časnu reč da neke izraze koje ste čuli do svojih roditelja nikad nećete ponoviti svom detetu. Ništa od toga, izgovorićete ih mnogo puta. Pa i onaj čuveni odgovor “zato” koji svi mrzimo da čujemo.

* Ako niste psovali pre nego što ste postali roditelj, vrlo je verovatno da ćete početi sada. A ako ste psovali dok niste imali dete, radićete to pošto dobijete dete, još češće. Svakako izbegavajte da to radite pred decom. Zaključajte se u kupatilo i dajte sebi oduška do mile volje kad vas dete ne čuje.

* Vaše dete je jedan veliki manipulator, a sa manipulisanjem počinje kad navrši četiri meseca i nastaviće dok ste živi. Vi toga uglavnom nećete biti svesni. Živećete u blaženom neznanju i verovaćete da je to pokazivanje njegove ili njene ljubavi.

* Uhvatićete samu sebe kako guglate “kako naučiti dete da kaki na nošu” ili “sviđa mi se pedijatar, je li to normalno?”.

* Pitaćete samu sebe bezbroj puta “je li ovo normalno?”.

* Shvatićete koliko malo znate, pogotovo kad vam dete postavi pitanje “ko se nalazi na novčanici od 1.000 dinara?”, “zašto zebre imaju pruge” ili “zašto je more slano”?

* Jesmo li spomenuli hemoroide? Ili je možda bolje da živite u blaženom neznanju…

* Ako ste imali više nego dovoljno novca pre nego ste postali roditelj, pošto postanete majka, više nećete imati tih “problema”.

* Pelene koštaju više nego mislite. Vrtić ili dadilja koštaju još više. Ako počnete da računate sve potencijalne troškove…ma zaboravite! Bolje je da o tome ne razmišljate.

* Ići ćete po kući i bacati stvari. Nema veze što je to samo jedan ili 20 crteža koje je vaše dete nažvrljalo tog dana.

* Zaista ćete razumeti šta znači staviti sebe na drugo mesto.

* Po prvi put ćete znati kako je to voleti nekog toliko da to istovremeno boli i raduje vas kako fizički, tako i emocionalno.

* Bićete sigurne da ne postoji bolji, humaniji i veći poziv od - biti roditelj.

Zato samo napred!

Pripremila: Vesna S. Izvor: mamaibeba.rs, scarymommy.com