Faze roditeljstva

Od rođenja do prvog rodjendana- rast i razvoj bebe

Prva godina bebinog života je period kada beba napreduje iz dana u dan i kada je njena promena vidljiva u psihičkom, fizičkom i emotivnom razvoju. Na koji način se beba razvija i kako se odigravaju razvojne faze, saznajte u narednim redovima.

Od rođenja do prvog rodjendana- rast i razvoj bebe

Od rođenja do prve godine, odnosno do prvog rođendana beba prelazi put od potpuno nesvesnog bića do Vašeg sagovornika. Na ovu temu, razgovarali smo sa pedijatrom, doktorom Milošem Relićem iz pedijatrijske ordinacije Bebologija, koji nam je otkrio šta se dešava tokom prve godine bebinog života.

Bebinih mesec dana

U periodu od rođenja do bebinih mesec dana života, dominiraju takozvani primitivni refleksi koji su vezani za starije strukture mozga i njih ispituju pedijatri, jer je njihova prisutnost veoma važna. Značajni su, jer pokazuju pravilan rast i razvoj deteta u periodu do drugog meseca bebinog života.

Bebin drugi mesec

U drugom mesecu, razvija se jedno bebino čulo, a to je njen vid. Beba je do tada videla mutno i nejasno, a tada se očekuje da se vid izoštri. Uspostavlja se kontakt očima i ostvaruje se još jedan način na koji se mame i beba, ali i druge osobe iz bebinog okruženja povezuju sa bebom. Tada se javljaju i bebini osmesi, ali i plač ili ljutnja kao reakcija na ono što beba vidi.

Bebin treći mesec

Tokom trećeg meseca, beba gubi primitivne reflekse i postaje sve više svesna. Postaje aktivni učesnik i sve je pokretnija, pa se tada očekuje i prvo okretanje sa stomaka na leđa i obrnuo, kao i odgurivanje rukama od podlogu na kojoj se nalazi.

Četvrti i peti mesec karakteriše bebino usavršavanje veština koje je krenula da razvija tokom drugog i trećeg meseca.

Bebin šesti mesec

Šesti mesec prepoznaćete po prvim momentima volje Vaše bebe i to su dani kada će Vam beba delovati kao odrasla osoba. Beba će tada intenzivno ispoljavati svoje emocije i pomoću njih će komunicirati sa Vama. Zato nemojte da mislite da je svaki bebin plač, plač gladi, jer jako često beba želi nešto drugo da poruči tada: pelena je puna, vruće joj je ili želi određenu igračku. Beba u šestom mesecu je svesna sveta oko sebe, aktivna je, uzima predmete u ruku i sedi.

Bebin deveti mesec

Beba samostalno sedi i puzi, nekada čak čvrsto stoji i kreće sa prohodavanjem. Takođe, guče i ponekad izgovara i proste reči. U pitanju je bebin 9. mesec života. Beba je izuzetno napredovala, a Vi ste bili tu da ispratite svaku njenu promenu i tako ste stigli do njene prve godine.

Beba je napunila jednu godinu!

Sa godinu dana beba ume da izgovori nekoliko reči, pokazuje na predmete koje želi, odgovara na naloge, hoda i neretko ume i da potrči, iako to na početku izgleda vrlo nespretno. Tada kreće i takozvana separaciona faza, jer u tom periodu bebe spoznaju dve vrlo važne emocije: strah i stid.

Put koji je beba prešla od rođenja do prve godine je veoma intenzivan i dinamičan. Od bića koje većinu vremena jede i spava, beba postaje aktivno dete koje hoda, priča i svesno posmatra svet oko sebe.

Pripremila: Brankica Bjelić