Faze roditeljstva

Deca koja žvaću hranu brže progovaraju

Sve više dece koja idu u jasilice, ne jede čvrstu, već isključivo izmiksanu hranu. Roditelji znaju da to nije najbolja opcija ali nerado to priznaju.

Deca koja žvaću hranu brže progovaraju

Nažalost, to je istina koju roditelji pravdaju brzim načinom života, korišćenjem prednosti moderne prehrambene industrije koja nudi mekanu i već prerađenu hranu koju i ne treba previše žvakati. Međutim, malo ko razmišlja koliko je žvakanje važno ne samo u procesu varenja hrane, već i u razvoju govora kod dece.

Obzirom da je sve više govorno-jezičkih problema kod dece, treba skrenuti pažnju na povezanost žvakanja i razvoja govora kod dece, jer je upravo žvakanje hrane jedna od prvih predgovornih vežbi vezanih za razvoj govornog aparata. 

Za pravilan izgovor glasova je odgovoran jezik, mišići lica i usana koji se upravo razvijaju žvakanjem. Kada dete ne jede čvrstu hranu, ne stimulišu se ti mišići i ne opterećuju u dovoljnoj meri. Kada se odlaže davanje detetu čvrste hrane, odlaže se u stvari progovaranje.

Deci jasličkog uzrasta hranu treba usitniti, ali ne preterano. Bolje je da dete samo stavlja hranu u usta, umesto da vi to radite.

Takođe je dobro ponuditi detetu takozvani fingerfood hranu, usitnjenu hranu koju ručicom može samo staviti u usta. Deca to uglavnom sa radošću prihvataju. Ovaj način hranjenja podrazumeva dosta nereda ali i budan nadzor roditelja.

Važno je da dete shvati i razume važnost obroka. Dobro je da jede zajedno sa vama za stolom, da oseti radost porodičnog okupljanja. Dete uči ono što doživljava.

Deca najbolje prihvataju nova iskustva i veštine dok su mlađa. Ne dozvolite da ubrzan način života, strah od gušenja, ili nered koji će svakako napraviti za stolom utiče na razvoj vašeg deteta. Roditelj će najbolje prepoznati kada je dete spremno za žvakanje, a naš je savet da to svakako bude pre polaska u jaslice.

Pripremila: Vesna S. Izvor: mojpedijatar.co.rs