Faze roditeljstva

Meso i povrće: Izvor zdravlja i pravilnog razvoja deteta

Period uvođenja nemlečne hrane izuzetno je važan u ishrani beba, jer pored otkrivanja i navikavanja na nove ukuse, detetu treba obezbediti važne hranljive sastojke, proteine, gvožđe, cink i vitamine B kompleksa, čije dnevne potrebe u uzrastu nakon šestog meseca, ne može da zadovolji dotadašnja mlečna ishrana.

Meso i povrće: Izvor zdravlja i pravilnog razvoja deteta

Pedijatar dr Miloš Relić, iz pedijatrijske ordinacije Bebologija, govorio je o važnosti mesa i povrća u ishrani deteta, budući da su upravo ove namirnice najbolji izvor brojnih nutrijenata i važan deo ishrane odojčeta, u periodu prelaska na čvrstu hranu.

Meso kao odgovor na potrebu za važnim mineralima i vitaminima

Meso je glavni izvor gvožđa i cinka koji spadaju u najvažnije minerale sa višestruko korisnim dejstvima u razvoju deteta. Gvožđe ima izuzetan značaj za dopremanje kiseonika iz pluća u druge organe i delove tela, kao i otklanjanje ugljen dioksida iz pluća i predstavlja mineral koji direktno učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Cink je jedan od najznačajnijih minerala za dobar imuni odgovor, zarastanje rana, a osim toga deluje sinergetski sa vitaminom B6, B12, vitaminom C i gvožđem na prevenciju pojave i suzbijanju anemije.

Visoku hranljivost meso duguje i činjenici da je upravo ova namirnica najbolji izvor proteina, kao i vitamina B kompleksa (B1, B2,B6, folna, pantotenska kiselina, vitamin B 12), koji detetu daju neophodnu energiju za svakodnevne aktivnosti.

Meso se u ishranu deteta najpre uvodi pasirano, zajedno sa povrćem, potom gnječeno, pa seckano. Kupovne kašice, su takođe dobar izbor, jer se prave od različitih kombinacija mesa i povrća i pri izboru treba voditi računa da sadrže upravo sve važne minerale i vitamine. One treba da zadovolje minimum 20% dnevnih potreba deteta za vitaminima, što bi bilo ekvivalentno jednoj kašici od povrća i mesa, koje se daju u toku dana, kako bi se osigurala dobro balansirana ishrana u preostalom delu dana.

Kupovna dečja hrana treba da bude proizvedena od sirovina vrhunskog kvaliteta, proverenog porekla i u strogo kontrolisanim-bezbednim uslovima. Neophodno je da zadovolji energetske i nutritivne potrebe u pogledu belančevina, masti, ugljenih hidrata i  potreba za mineralima i vitaminima, ali i organoleptičke i senzorne karakteristike kako bi bile prijemčive ukusu mališana.

Povrće za izbalansiranu ishranu tokom čitavog života

Povrće je prva hrana koja se uvodi u ishranu beba, nakon žitarica i izuzetno je važno da se u ovom periodu deca naviknu na njegov ukus, kako bi od najranijeg uzrasta sticala dobre navike u ishrani, koje neretko ostaju za čitav život. Šargarepa, bundeva, brokoli, grašak, lisnato povrće, predstavljaju namirnice bogate brojnim vitaminima i mineralima, a pojedine vrste povrća su bogate prirodnim šećerima koji su važni za rast i razvoj deteta jer predstavljaju glavni izvori energije neophodne za svakodnevne aktivnosti.

Kuvano povrće ili kupljeno u industrijskim kašicama, trebalo bi da bude proverenog kvaliteta i ne sme da sadrži pesticide i bilo koju vrstu supstanci koje mogu ugroziti zdravlje mališana.

Ukoliko su vaš izbor kupovne kašice za bebe, domaća dečja hranaNutrino u potpunosti zadovoljava navedene kriterijume. Prema prosečnom hemijskom sastavu, kupovne mesne kašice sadrže oko 10 odsto mesa, dok ostatak čine pirinač kukuruz i njihov skrob. Nutrino kašice od mesa i povrća sadrže 20 odsto mesa, i za svaki proizvod je izvršeno pažljivo merenje količine hranljivih sastojaka, uzimajući u obzir nutritivne potrebe svake faze razvoja deteta, tako da zadovolji potrebe za unosom raznovrsnih zdravih namirnica u ishranu mališana.

Nutrino kaše ne sadrže veštačke boje, aditive, poboljšivače ukusa i proizvode se u strogo kontrolisanim uslovima, od sirovina nabavljenih od sertifikovanih dobavljača. Dostupne u teglicama, koje se pakuju u termoskupljajuću foliju koja štiti proizvod od svetlosti, prašine i otvaranja, dok sama obrada teglice na visokoj temperaturi onemogućava razvoj mikroorganizama i garantuje zdravstvenu ispravnost proizvoda.

Promo text