Faze roditeljstva

Korak po korak: Ishrana beba nakon mlečne hrane

Prelazak na čvrstu hranu predstavlja značajan korak u odrastanju najmlađih – otkrivanje novih ukusa, kreiranje odnosa prema hrani i uspostavljanje zdravih navika već u najranijem uzrastu čini ovaj period nezamenljivim kako za bebe, tako i za mame.

Korak po korak: Ishrana beba nakon mlečne hrane

Upuštanje u ovu „avanturu“ ponekad nije jednostavno, jer postoji mnogo pravila koja se odnose na redosled uvođenja hrane, dileme o alergenima, kao i situacije kada vaši mališani odbijaju određene namirnice. 

Prva stvar koju treba da znate je da je svaka beba drugačija i da je uvođenje čvrste hrane proces kojem treba dati vremena, a ako se pitate kako započeti i kojim redom, tu smo da vam pomognemo da uspostavite rutinu – korak po korak. Hranu možete pripremati sami, kuvanjem na pari, a potom i pečenjem u rerni, a ukoliko ne možete da postignete ili nađete sve namirnice koje želite ili niste sigurni u njihov kvalitet, odaberite kvalitetne kupovne proizvode kao zamenu. Naša preporuka jeNutrino asortiman domaće dečje hrane koji se izdvojio širokim spektrom prirodnih, hranljivih i zdravih proizvoda, od posebno biranih namirnica, uz strogu kontrolu ispravnosti i kvaliteta. Ali krenimo redom.

4+ meseci

Pravo vreme za prelazak na čvrstu hranu može da varira i svakako ne treba žuriti. Između 4. i 6. meseca, probavni sistem deteta spreman je za prvu čvrstu hranu, a kroz nove namirnice vaša beba će unositi hranljive sastojke koji su joj neophodni za pravilan rast i adekvatnu kalorijsku nadoknadu. Postoje različiti znaci koji vam mogu ukazati da je vaša beba spremna, kao što su samostalno držanje glave, posezanje za čvrstom hranom ili plakanje nakon podoja i noćno buđenje. Ako vaša beba pokazuje ove znake, možete se konsultovati sa pedijatrom o eventualnom početku dohrane. U ovom uzrastu preporučuju se pirei od jabuke, bundeve, graška, slatki krompir ili žitarice bez glutena.

6+ meseci

Navršenih šest meseci predstavlja pravo vreme za širenje jelovnika uvođenjem novih ukusa i namirnica, a vašoj bebi su u ovom uzrastu sve potrebniji nutrijenti poput proteina, gvožđa, vitamina i vlakana. Meso je vrlo dobar izvor nekih od tih nutrijenata i važan deo ishrane odojčeta oko 6. meseca. Zbog lakšeg gutanja, meso uvek treba davati zajedno sa povrćem. Posle bebinih navršenih šest meseci, možete joj ponuditi i kombinovane žitarice - koje sadrže pšenicu, ovas, raž i to sa dodatkom voća. Imajte na umu da je ovaj period važan za uspostavljanje pravilnih obroka i dobrih navika, kako bi beba jela na zdrav način i ne gubite strpljenje ako joj se neka hrana ne dopadne.  Pokušajte sa malim količinama te hrane u nekom drugom obroku.

8+ meseci

Sa napunjenih osam meseci vreme je za prelazak sa gnječene hrane na redovnu porodičnu ishranu. U ovom periodu, dete bi trebalo da ima barem dva čvrsta obroka i jednu užinu. Primetićete da je vaša beba u ovom uzrastu postala pravi mali radoznalac, pa joj dozvolite da sama istražuje svet hrane i koristi prstiće. Ukoliko vam se čini da hraneći se samostalno, dete ne unosi dovoljno hrane, koristite mešani metod – pojačajte ishranu pireima i kašicama kako biste bile sigurne da jedu dovoljno kvalitetno. Voće je najlakše davati kroz užinu, možete ga ispeći u rerni ili kupiti pire sa različitim voćnim ukusima i ponuditi detetu posle popodnevnog spavanja ili u šetnjama.

12+ meseci

Kada dete navrši godinu dana, prošli ste najteže. Vaša beba je u tom periodu već izgradila toleranciju na veliki broj namirnica i manje je bojazni da ćete pogrešiti. Iskoristite ovaj uzrast da uspostavite pravilan odnos deteta prema hrani, uz raspored obroka i ponašanje za vreme jela. Izbegavajte da dete nudite hranom neposredno pre ili posle glavnog obroka jer tako rizikujete da u vreme glavnog obroka ima slabiji apetit i da pojede malo ili pak da pregladni i da pojede previše. Ručak ili večeru dete bi trebalo da pojede sedeći za stolom ili u hranilici, a mali trikovi kreativnog serviranja hrane mogu vam pomoći da vaš mališan konačno proba i neka jela koja mu se nisu dopadala. 

I najvažniji savet – probajte da budete opuštene i da od ishrane vaše bebe napravite proces pun poverenja i zabave za oboje!

Promo tekst