Faze roditeljstva

Dojenje tokom epidemije korona virusa

Dojenje je najbolja zaštita od mnogih bolesti i najbolji izvor hranjivih materija. Dokazano je da dojene bebe imaju bolji imunitet i da su otpornije na mnoge viruse nego bebe koje su na veštačkoj ishrani.

Dojenje tokom epidemije korona virusa

Majčino mleko je jedina preporučena hrana za novorođenče. Dojenjem beba dobija najbolju zaštitu od mnogih bolesti i najbolji odnos hranjivih materija koji se menja prema potrebama deteta. Dokazano je da dojene bebe imaju bolji imunitet i da su otpornije na mnoge viruse nego bebe koje su na veštačkoj ishrani. Retke su bolesti koje za preporuku imaju prestanak dojenja kao preventivnu meru. Kod običnog gripa na primer, preporučuje se da majke nastave da doje jer se virus ne prenosi majčinim mlekom. Za viruse slične Corona virusu kao što su SARS i MERS virus(ptičiji i svinjski grip) trenutno ne postoje preporuke za dojenje iako su se ti virusi javili gotovo pre 10 godina.

Trenutni podaci govore da se Corona virus ne prenosi majčinim mlekom jer su uzorci mleka koji su testirani kod žena pozitivnih na Corona virus za sada bili negativni. Jasne preporuke za dojenje kod Corona virusa međutim još nisu uspostavljene. Dr Miloš Relić, pedijatar sa dugogodišnjim iskustvom kaže da je važno da ukoliko majka doji, a pozitivna je na Corona virus postoji potreba za povećanom higijenom sa pranjem ruku svaki put pre dojenja i pre dodirivanja bebe. Takođe, ukoliko se koriste pumpice za izmuzavanje mleka potrebno je prati ruke svaki put pre korištenja pumpice,a pumpicu je potrebno dezinfikovati nakon svakog korišćenja. On kaže da ukoliko dojilja ima težu kliničku sliku potrebno je da se konsultuje sa pedijatrom o eventualnom prekidu dojenja. Pedijatar je jedini lekar koji može uvesti zamenu za majčino mleko nakon detaljne procene bebe i dojilje.

Autor: dr Aleksandar Antović