Faze roditeljstva

Matične ćelije u borbi protiv korona virusa

Zanimljiva priča dolazi iz Kine, gde su lekari uspeli da nekoliko teških pacijenata zaraženim korona virusom izleče matični ćelijama.

Matične ćelije u borbi protiv korona virusa

Korona virus je do sada u Kini usmrtio više od 3.200 ljudi. Iako je većina umrlih u populaciji iznad 60 godina, najveći broj obolelih je u populaciji između 20 i 50 godina jer su ti ljudi najaktivniji i imaju najviše kontakata sa drugim ljudima. Oko 20% pacijenata zahteva bolničko lečenje, a polovina njih ima teške simptome sa akutnim zastojem rada pluća i drugih organa. Do sada su pokušane terapije lekovima koji deluju na imunološki sistem kao što je lek tocilizumab koji se koristi kod reumatoidnog artritisa i antivirusni lek remdesivir koji se koristi za lečenje nekih drugih virusnih oboljenja.

Kineski lekari su uspeli da izleče nekoliko teških slučajeva pacijenata sa korona virusom matičnim ćelijama iz pupčanika koje se uzimaju na porođaju. Prvi takav slučaj je bila 65-godišnja žena koja je imala dijabetes tip 2 i obolela od korona virusa. Ona je nakon nekoliko dana bolesti morala da bude stavljena na respirator odnosno veštačku ventilaciju. Međutim kako ni nakon dve nedelje nije dolazilo do oporavka pojavila se pretnja otkazivanja drugih organa. Lekari su tada pokušali sa davanjem matičnih ćelija iz pupčanika i nakon samo četiri dana od prve injekcije pacijentkinja je odvojena od respiratora i uspela je samostalno da hoda. Ukupno je dobila 3 injekcije i nakon 6 dana od prve injekcije vratila se iz intenzivne nege na odeljenje. Trenutno se u Kini sprovodi 14 studija koje ispituju uspešnost terapije matičnim ćelijama protiv korona virusa.

Matične ćelije u ovom slučaju deluju imunološki i menjaju imuni odgovor organizma na korona virus što pomaže organizmu da se uspešnije bori protiv virusa. To je već dokazano kod nekih drugih virusa kao što su Avian virus i HIV virus gde su prva izlečenja došla upravo posle transplantacije matičnih ćelija, tako da sada već imamo 3 pacijenta u svetu koji su jedini izlečeni od virusa HIV-a i to svi upravo matičnim ćelijama.

Autor: Dr Aleksandar Antović
By Bebologija