Faze roditeljstva

Iz tatinog ugla: 10 stvari koje sam naučio u prvih 160 dana roditeljstva

Jedan duhovit tata je na svom Tviter nalogu objavio spisak 10 stvari koje je naučio u prvim danima roditeljstva. Tate, da li se slažete? Imate li nešto da dodate?

Iz tatinog ugla: 10 stvari koje sam naučio u prvih 160 dana roditeljstva

“Beba će poželeti da se skotrlja s kreveta, vrh punjača od laptopa će biti njena omiljena glodalica, može progutati novčić koji vam je upravo ispao iz džepa. Vaš zadatak je da 24/7 sprečavate sve te potencijalno opasne situacije!”

Novopečeni očevi često su zbunjeni zbog svih promena koje se odjednom dogode kada beba stigne kući. Jedan duhoviti otac odlučio je da napravi spisak od 10 stavki koje je naučio za prvih 160 dana roditeljstva:

1. Briga o detetu se uglavnom vrti oko kake. Koje je boje? Kad je zadnji put beba kakila? Da li se mučila dok je kakila? Hoćemo li imati  dovoljno pelena za sledećih deset velikih nuždi? Moram fotografisati ovu kaku da pokažem pedijatru. Od sada će vaša galerija biti puna fotografija - kake!

2. Nažalost, postoji odeća koju će nositi samo jednom pre nego što je prerastu. Bez veze! Savet: nemojte kupovati skupu odeću!

3. Bez obzira na to koliko ste frustrirani zbog bebe, ona će vas razoružati u tren oka – neodoljivim osmehom. Manipulatori mali!

4. Rezervna odeća za bebu je potrebna, ali rezervna odeća za roditelje je još važnija. Povratiće po vama ili vas upiškiti smejući se!

5. Obavezno pripremite bazu podataka o apotekama koje rade 24 sata. Proverite apoteke i u bolnicama, neke rade i po 24 sata. Nakon nekog vremena, u apoteci će vas oslovljavati po imenu.

6. Potrebno je  mnogo čitati o roditeljstvu. Neka vam knjige ili internet izvori  budu uvek na raspolaganju.

7. Sastavi plejlistu (za krizne situacije)! Sastavio sam plejlistu pomoću koje je razoružavam kad je besna ili iznervirana. Isprobao sam je i na bebama svojih prijatelja. Radi!

8. Možda mislite da ste dobra osoba, ali zapravo ste sadističko biće koje će radost naći u tome što vaša beba želi da bude samo sa vama, odbijajući druge ljude.

9. Ta mala bića će uvek pokušavati da urade stvari "opasne po život", a posao roditelja je da ih spreči. Beba će poželeti da se otkotrlja s kreveta, vrh punjača od laptopa će biti njena omiljena glodalica, može progutati novčić koji vam je upravo ispao iz džepa. Vaš zadatak je da 24/7 sprečavate sve te potencijalno opasne situacije!

10. Nakon dolaska bebe, vaša rutina se potpuno menja. Ako vam je pomoć dostupna, prihvatite je. Ako možete priuštiti dadilju, obavezno to uradite. Ako ste zaposleni, uobičajenim rokovima dodajte dan ili dva.Ako imate klijente koji imaju razumevanja za vašu situaciju, možda možete sa bebom da odete na nekoliko sastanaka.

Tata je na kraju častio čitaoce i bonus lekcijom. Kada dobijete bebu, nijedan mobilni telefon nema dovoljno memorije za sve fotografije koje ćete napraviti. Savetuje da uzmete posebnu memorijsku karticu samo za fotografije ili u krajnjem slučaju kupite još jedan mobilni.

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.24sata.hr