Faze roditeljstva

Tatina poruka svima koji očeve zovu “još jednim detetom”

Jedan tata je odlučio da napiše poruku nepoznatoj ženi koja ga je u prodavnici nazvala “trećim detetom” njegove supruge, jer se igrao sa decom dok je ona kupovala namirnice.

Tatina poruka svima koji očeve zovu “još jednim detetom”

Još uveke postoje zastareli stereotipi koji nikako da “izumru” poput šala o tome da su očevi neznalice, zbunjeni i nesposobni, oni koji mamama samo pomažu (a ponekad i odmažu). Da su očevi oni koji oblače svoju decu u neusklađenu odeću i “spremaju” samo pahuljice za večeru, oni koji su uglavnom tako nezreli da su i sami kao deca i naravno, oni koji “čuvaju svoju decu” kao da je njihova briga samo zamena dok ne dođe mama.

Možda vas zanima:  Deci je potrebna očeva ljubav isto koliko i ljubav majke


Sve ove rečenice često se izgovaraju sa smeškom, kao da su bezazleni komentari koji bi trebalo da nas zabave uz namigivanje i osmeh. Ali nakoh što je Čarlija Čapen, pisca i osnivača stranice HowToBeADad, nepoznata žena u prodavnici “duhovito” nazvala “trećim detetom” njegove supruge, shvatio koliko su ozbiljne i štetne takve “šale” i to ne samo za njega kao osobu, već i za sve druge očeve koji puno rade i trude se da budu najbolji roditelji svojoj deci.

 

Zato je tata Čarli napisao poruku na Facebooku u kojoj je veoma lepo objasnio sve što želi da poruči nepoznatoj ženi o njenom nepravednom komentaru.

U svom postu, Čarli je objasnio da je bio u prodavnici sa suprugom i dvoje dece kada je nepoznata žena došla do njegove supruge i duhovito dobacila: "Jeste li znali da imate troje dece?" Bio je to komentar na to što se tata igra i smejao s decom i u tom trenutku je zaista zvučalo kao šala.  Ali, kasnije razmišljajući o toj šali shvatio je da se taj stav temelji na brojim zastarelim idejama o očinstvu koje potkopavaju naporan rad svakog oca.

Možda vas zanima:  Otac može da bude svako, ali tata, ne!


Ono što Čarli opisuje u svom postu je da je pokušao da se zabavi sa svojom decom i istovremeno “preživi” prododični odlazak u prodavnicu, nešto što većina roditelja razume i što predstavlja prilično velik izazov. Međutim, zbog komentara nepoznate žene, Čarli je shvatio kako će neki ljudi uvek kad vide tako nešto, pretpostaviti da je u pitanju samo jedan nezreo otac, koji se ponaša detinjasto dok njegova supruga obavlja “pravi posao”.

"Kada muškarce smatraju dadiljama ili decom umesto roditelja, istovremeno nas odvajaju od roditeljske uloge i umanjuju našu doprinos”, rekao je Čarli. To je posebno teško za mnoge tate, jer - možda više nego ikad pre - današnji očevi stvarno žele da budu uključeni i cenjeni zato što aktivno učestvuju u odrastanju svojih mališana na način na koji to čine i njihove supruge, a što se za mame uvek podrazumeva.

"Na društvenim mrežama stalno vidim “smešne" slike i videe  o tome kako tate ne znaju i ne pomažu mamama oko dece. Većina nas želi i jeste preuzela značajnu ulogu u vaspitanju i brizi oko dece.  Volimo avanture i zato se s decom tako i igramo. Ne bojimo da seisprljamo, radimo po kući, razgovaramo, savetujemo, igramo se s decom i hranimo ih...”

Možda vas zanima:  Saznajte kojih 10 osobina deca nasleđuju od očeva


Uprkos svom javnom postu koji je podelio na Facebooku, tata kaže da nije bio ljut ili uvređen komentarom, ali da je osetio da mora reći nešto o tome, zbog sebe i svih drugih očeka koji su svojoj deci mnogo više od dadilja i svojim suprugama mnogo više od nezrelih partnera. Žena iz prodavnice verovatno nikada neće videti njegovu poruku, ali to mu nije ni važno kaže Čarli. Prvenstveno je kroz svoje reči hteo podsetiti druge očeve da, ono što govore i rade i sav trud koji ulažu u podizanju svoje dece je ono što je zaista važno. I ko god da vas pokušava uveriti u suprotno ili tvrdi drugačije, nije u pravu!

Zato, kad sledeći put vidite “detinjastog” tatu u prodavnici sa mališanima koje pokušava da zabavi, dok mama kupuje namirnice, zapamtite da vidite dva roditelje koji timski odrađuju porodične obaveze i verovatno uz to, pokušavaju izbeći javne ispade svojih mališana, jer svi znamo kako ponekad odlasci u kupovinu znaju biti stresni.

Pripremila: Vesna S. Izvor: miss7mama.24sata.hr