Faze roditeljstva

10 stvari koje bi svaki novi tata trebao da zna

Ako ste postali tata po prvi put vaš život se promenio na nekoliko uzbudljivih i iznenađujućih načina. No ne brinite – svaki novi početak je težak, a vi ćete se brzo uigrati.

10 stvari koje bi svaki novi tata trebao da zna

Prenosimo vam savete koji će budućim tatama olakšati da se snađu u ovoj veoma važnoj životnoj ulozi.

1. Ponekad ćeš misliti da si napravio ogromnu grešku

Normalno je da s vremena na vreme potajno pomislite zašto ste se uopše odlučili za dete u ovom trenutku. Da li ste spremni za tu ulogu? Oprostite samom sebi za ove povremene sumnje, ti trenuci ionako su kratkog daha. Ubrzo ćete razmišljati potpuno drugačije i pitati sebe: "Zašto ranije nismo imali dete?"

2. Beba + putovanje = ne bih ja to

Za većinu novih roditelja ideja o putovanju s malim detetom izaziva strah, ali u stvari, radi se o najboljem mogućem vremenu za putovanje. S tri meseca, sve što vam je potrebno kako biste zabavili bebu je njena mama ili flašica. Takođe, vašoj bebi nije previše važno gde se nalazi, zato bez straha, putovanje s bebom nije tako stresno kao što vam se možda u prvom trenutku čini.

3. Bilo bi dobro uložiti u ručni usisavač

Puno vremena ćete provoditi u čišćenju stvari s poda. U početku se tu može raditi samo o telesnim tečnostima, ali uskoro ćete se “zabavljati” sa svime: od kašica, voća i povrća do hleba i raznih grickalica. Kasnije, ova lista će uključivati i šljokice, prljavštinu, zaboravljenu hranu koja će se samo stvoriti odnekud i sve što male ručice mogu smrviti. Veliki usisivači nisu baš zgodni za upotrebu svakih sat vremena zato je ručni usisivač odlična investicija.

4. Vreme je dragoceno

Drage tate, potpuno je prihvatljivo da ponekad pojedete ili podgrejete gotov obrok. To je sasvim ok!

5. Ponašaj se kao odrasla osoba

Jedan od najtužnijih prizora je videti roditelja i malo dete kako viču jedno na drugo, da vide “ko duže može da izdrži”. Deca su nepresušan izvor radosti, ali samo onda kad nisu nepresušan izvor frustracija. Dišite doboko, brojte do deset i nemojte da dozvolite da se spustite na nivo uzrasta svog mališana u najgorem izdanju “ispada besa”. Dvogodišnje dete ima pravo da se ponaša tako, vi nemate.

6. Prihvati pomoć oko deteta

Važno je da znate da postoji veliki razmak između perioda kada je dete spremno da ostane s nekim (što je obično onda kada se može hraniti na flašicu ili biti četiri sata bez podoja) i perioda kada su roditelji spremni da ostave dete s nekim (što je obično mnogo kasnije). Umor i frustracija su u uzajamnom odnosu i potrebna vam je pauza mnogo pre nego što shvatite da vam je potrebna. Vaša partnerka bi mogla da protestvuje, ali dajte sve od sebe da je nagovorite na kratak izlazak, odnosno na vreme koje ćete provesti samo vas dvoje. Sve izgleda mnogo lakše i veselije nakon dobrog obroka, malo smeha i evenutalno čaše vina.

Deca su nepresušan izvor radosti, ali samo onda kad nisu nepresušan izvor frustracija

7. Pozajmljene i korišćene stvari su više nego dobrodošle

Korišćene igračke i oprema bolje su za vaš novčanik i ali i za očuvanje okoline pa ne morate previše razmišljati ako možete od prijatelja i rođaka pozajmiti dobro očuvane stvari. Bilo da se radi o igračkama, opremi ili odeći, svakako prihvatite ponudu, jer će beba sve prerasti dok trepnete okom.

8. Odvojite vreme i za druge ljude u svom životu

Kada pokažete koliko vam drugi ljudi znače, ne samo da ćete naučiti dete da vi niste tu samo da bi ugađali njegovim potrebama, već ćete im dati važnu lekciju, kako izgleda ispunjen i zadovoljavajući život. Ako vas dete gleda u ulozi dobrog prijatelja, roditelja i posvećenog partnera i samo će naučiti o tome šta zapravo znači biti dobar prijatelj, roditelj i odan partner.

9. Ne postoji tako nešto poput “previše maramica”

Nema nagrade za iskorišćavanje vlažnih maramica do najsitnijih kapi vlažnosti i šokantno je koliko je teško rešiti se “mirisa” dečje kake s ruku. Ali, ono što svaki tata treba znati, vlažne maramice je uvek dobro imati pri ruci, posebno zato što ne služe samo za brisanje dečje guze.

10. Nisi “zamena za mamu”, ti si TATA

Zapamtite, u potpunosti ste ravnopravni u ulozi roditelja. Iako vi ne možete da dojite decu, vi na svoj način o deci brinete. Budite informisani, uključeni i aktivni u svojoj najlepšoj ulozi. “Rasturajte” u timskom radu zajedno s mamom i nemojte nikada dopustiti da vam neko kaže da vi niste toliko važni. Vi nemate sporednu ulogu u detetovom životu, iskoristite svoje “pravo” u vaspitanju deteta najbolje što možete.

Jer vi ste TATA!

Pripremila: Vesna S. Izvor: thebump.com