Faze roditeljstva

Jelovnik za mališane

Najnovija preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se sa uvođenjem nemlečne hrane počne već sa četiri meseca. Većina majki ipak kreće sa kašicama od šestog meseca

Jelovnik za mališane

Mame se često pitaju kada svojim mališanima da uvedu čvrstu hranu, a zatim i kako treba da izgleda jelovnik njihove bebe.

Posle kaše sa žitaricama, uvodi se povrće blagog ukusa: krompir, šargarepa, karfiol. Navikavanje na jednu vrstu hrane traje bar tri-četiri dana, a zatim se namirnice mogu kombinovati. U kašicu treba dodati i malo masnoće, najbolje maslinovog ulja. Zatim se uvodi voće, prvo pasirano, potom gnječeno i sitno seckano. Daje se prvo sok od jabuke ili breskve, potom kaše - jabuka, breskva, kruška.

Jelovnik bebe od šest meseci

Tokom 24 sata beba bi trebalo da dobije tri ili četiri mlečna obroka, i dva nemlečna. Beba bi trebalo da popije od 180 do 200 mililitara po obroku. Jedan od mlečnih obroka je i kaša sa žitaricama.

Jedan nemlečni obrok trebalo bi da bude od povrća i mesa ili žumanca, a drugi od voća. Žumance se postepeno uvodi, dva puta nedeljno. Dva puta nedeljno u kašici od povrća dodajte 50 grama ćurećeg, telećeg  ili pilećeg mesa.

Jelovnik bebe od sedam meseci

Tokom dana beba treba da ima tri mlečna i dva nemlečna obroka. Mlečni obrok, kaša sa žitaricama preporučuje se kao večernji obrok, sada u količini od 200 do 220 grama. U ručak sa povrćem tri puta nedeljno dodajete meso, dva puta nedeljno žumance, a jednom nedeljno džigericu. Nastavljate sa davanjem voća, ali rendanog. Važno je da u pripremi slanih obroka koristite minimalne količine soli.

Jelovnik bebe od 8 do 10 meseci

Raspored obroka je isti kao i dosad. Količine mleka po obroku trebalo bi da iznose od 220 do 250 grama. Meso, jaja ili džigerica sada se svakodnevno dodaju u obroke. Džigerica se daje jednom nedeljno, žumance dva puta, a ostatak nedelje kombinuju se različite vrste mesa. Uključite mahunarke, može i pasulj, a vreme je i za prve obroke od ribe. Za užinu koristite iste vrste voća kao i dosad. Uvodite griz i keks.

Jelovnik bebe od 10 do 12 meseci

Tokom 24 sata beba i dalje dobija tri mlečna obroka i dva nemlečna. Jedan mlečni obrok, koji je dosad bio isključivo mlečna kaša, sada može postati sutlijaš, puding, popara ili kiselo mleko. Samo mleko, bilo da je majčino, adaptirano ili kravlje, dete bi trebalo da popije bar 500 mililitara dnevno. Po sastavu su kašice od povrća i mesa iste kao i dosad, a najveća je razlika u tome što bebu možete početi da privikavate na pečenu i prženu hranu.