Faze roditeljstva

Kako tate mogu pomoći kada beba i mama stignu kući?

4 načina da budete najbolji suprug i novi tata.

Kako tate mogu pomoći kada beba i mama stignu kući?

Svako novorođenče zaista najviše zavisi od majke i većina očeva postaje nesigurno pitajući se gde je njihovo mesto u tom odnosu.
Beba je gladna? Vreme je za dojenje. Beba se meškolji? Izgleda kao da samo želi da se privije na mamine grudi.
Dok su majka i beba tako povezani da su puno vremena usmereni jedno na drugo, ipak i dalje postoji mnogo načina i da tata uspostavi vezu sa bebom istovremeno pomažući svojoj partnerki da se malo odmori.

Život sa tek rođenom bebom može predstavljati veliki faktor stresa u mnogim vezama. Uostalom, svi mi možemo biti pomalo nervozni kada nam nedostaje sna.
Međutim, kada roditelji pronađu lep ritam zajedničke odgovornosti i kada nova mama oseća da neko brine i o njoj, odnos će procvetati.

U nastavku ćete pronaći Top 4 saveta za novopečene tate:

#1: Podržite svoju partnerku u ciljevima roditeljstva 

Prema mnogim anketama većina žena želi da doji svoju bebu. Inicijacija dojenja i za mamu i za bebu predstavlja početak čitavog jednog putovanja, zvanog DOJENJE.
Nažalost, dojenje može biti veliki izazov. U SAD-u 79.2% majki počne da doji bebu, ali tek do trećeg meseca samo 40% beba isključivo doji, dok nakon šestog meseca samo 49% uopšte nastavlja sa dojenjem. Prema podacima istraživanja višestrukih pokazatelja UNICEF-a, iako 90 odsto dece u Srbiji počne da sisa, samo njih 13 odsto isključivo je na majčinom mleku, a 47 odsto dece do pet meseci pretežno.
Istraživanja pokazuju i da podrška partnera, odnosno očeva ima ogromni uticaj na to da li će majka postići željene ciljeve u dojenju.
Majku u dojenju možete podržati tako što ćete je bodriti u teškim trenucima, donositi joj piće i hranu u toku dojenja ili u pauzama, pružajući joj razumevanje zbog vremena i napora koje dojenje iziskuje, zatim tako što ćete imati realna očekivanja o tome koliko će kuća biti čista i tako što ćete joj pomoći u izmuzivanju ukoliko je to potrebno.
Vaša partnerka će veoma ceniti vašu podršku, a beba će tokom celog života imati zdravstvenih koristi zbog dojenja u ranim danima, i još više od toga – ovo će vas učiniti predivnim partnerom i tatom punim podrške.
Ukoliko bebu hranite na flašicu (majčinim mlekom) i tada će vaša podrška biti od vitalnog značaja! 

Ukoliko Vaša partnerka želi da spava zajedno sa bebom, ili da nauči bebu da spava sama, pomozite joj da otkrije šta najbolje funkcioniše za sve vas.Tako što ćete jednostavno biti njen navijač, pomoći ćete joj da izgradi samopuzdanje kao nova mama, što će direktno uticati i na pružanje najbolje moguće brige vašoj bebi.

#2: Preuzmite ili joj pomozite u uspavljivanju bebe

Nije tajna da bebe baš ne dolaze kući lude za tim da idu u krevetac u određeno vreme i da spavaju tokom noći. Ipak, ranim započinjanjem izgrađivanja određenih navika uveče i preko danvašoj bebi možete pomoći da zaključi da noć služi za odmaranje.

Zbog noćnog podoja vaš mališan će se sigurno buditi neko vreme, ali rituali noćnog uspavljivanja mu mogu pomoći da nauči da odmara između hranjenja u toku noći.
Roditeljstvo nije ništa drugo do ponavljanje istig radnji, što na kraju dovodi do postizanja prekretnice ili cilja. Cilj koji mnogi roditelji imaju je da se što je više moguće odmore tokom noći. Mnoge nove mame tokom dana konstantno hrane bebu, presvlače je i umiruju, što znači da su uveče i više nego iscrpljene.
Kao novom tati preuzimanje uspavljivanja bebe predstavljaće vam odličnu priliku da se povežete sa svojom bebom, kao i da istovremeno svojoj partnerki obezbedite prekopotrebnu pauzu. Večernja pauza će mami dati snage da izdrži noćne podoje.
Mnogi očevi uživaju da uveče kupaju svoje najmlađe, da ih nežno masiraju ili nosaju i nuškaju. Sve ovo može biti veoma umirujuće. Ukoliko ove stvari radite svako ili skoro svako veče vaša beba će se na kraju navići i naučiti da nakon ovih aktivnosti dolazi vreme za odmor u toku noći.

#3: Nošenje bebe

Izlaženje napolje sa bebom može biti pravi izazov. Nošenje bebe je odličan način da umirite bebu, ali i mogućnost da se sa njom povežete. Nije neuobičajeno da vidite kako jedan roditelj nosi nemirnu bebu, dok drugi gura prazna kolica i takođe pokušava da je umiri.
Ukoliko vi nosite bebu vaša partnerka će imati slobodne ruke da uradi bilo šta drugo što je potrebno da se smiri. Beba se obično umiri kada se oseća sigurnom i kada joj je udobno. Između ostalog, koristite super momenat da se povežete sa Vašom bebom i da joj pomognete da se oseća udobno kod vas.

#4: Pokažite svojoj partnerki da primećujete i cenite njen naporan rad

Što mama stiče više samopouzdanja to će i njeni i bebini dani biti sve bolji. Postati mama (bilo po prvi ili peti put) sa sobom nosi puno izazova. Ona je možda navikla da završava velike projekte na poslu ili da kuću drži besprekorno čistom. Sa novorođenčetom, međutim, ove stvari su gotovo nemoguće.
Kada ste sa bebom po ceo dan, osećate se konstantno zauzetom, a u isto vreme kao da ništa niste završili.
Podsetite svoju partnerku s vremena na vreme kako je dobra u svemu što radi. Pokažite joj koliko cenite njenu brigu o bebi.

Kao novi tata možete podržati svoju partnerku u tome da joj iskustvo po dolasku sa bebom iz porodilišta bude pozitivno, kao i da svom mališanu pružite najbolju negu i pažnju. U prvim nedeljama će vam verovatno biti teško da otkrijete svoju ulogu kao novog tate, ali sa vremenom ćete sami uvideti šta najbolje funkcioniše sa vašim malim bićem.

Kada ste nesigurni kako da pomognete, prosto budite njen "navijač" i ponudite joj praktičnu pomoć (npr. donesite joj vodu, sok, nosite bebu itd.). Pronađite zabavu u roditeljstvu i to će još više ojačati vašu vezu.

Pripremila: Vesna S. Izvor: http://www.bellybelly.com.au/