Faze roditeljstva

Saveti za nove tate

Očevi su super, zar ne? Oni će satima nositi na ramenima mališane i podizati ih u vazduh više nego što bi to uspela bilo koja mama. A sada, oni žele da pomognu pri dojenju.

Saveti za nove tate

15 neverovatnih strategija kako da tate pomognu pri dojenju

Tate i budući očevi, slobodno koristite bilo koji od ovih saveta!

Jedna studija je otkrila da se partneri ponekad osećaju isključenim i da žele da saznaju kako da daju podršku i pomognu i pri dojenju. Istraživanje sa Swansea Univerziteta je pokazalo da novopečeni očevi imaju pozitivan stav prema dojenju i da žele da pomognu svojim partnerkama. Dr Amy Brown, jedna od autorki studije, kaže: „Znamo da je veća verovatnoća da će pre nastaviti sa dojenjem one žene, koje osećaju da ih njihov partner podržava i ohrabruje da istraju. Naše istraživanje pokazuje da muškarci žele da urade to, što je fantastično, ali se osećaju nespremnim ili nesigurnim kako da pomognu.“
Ovo su fanstastične vesti! Evo 15 primera kako su prave tate pomogle mamama pri dojenju:

 1. Menjanje pelena (Oba puta nisam čak ni prve nedelje menjala pelene, a onda ih je nakon toga prilično često upotrebljavao kad god je bio kod kuće). U prvih nekoliko nedelja me je nekoliko puta ohrabrujuće odgovarao od zamene za majčino mleko, što je verovatno bila najkorisnija stvar. Rekao je, kao, da to postoji ukoliko je zaista potrebno, ali, da li je meni to zaista potrebno? Pomogao mi je da stvari pogledam iz druge perspektive.
 2. Rekao mi je da me voli, šta god uradila. Podržao bi me u bilo kojoj mojoj odluci, da dojim ili da ne dojim. Tako da, ukoliko bi se ispostavilo da dojenje nije bilo za mene, on me ne bi kasnije kritikovao. To mi se sviđa.
 3. On bi me, kako bi mi napravio oslonac, okružio jastucima i hranio čokoladnom tortom.
 4. Kupio mi je biljni čaj za poboljšanje laktacije, kada nisam imala dovoljno mleka. On je baš želeo da cela stvar sa dojenjem funkcioniše – verovatno i više nego ja! Danas sam mu na tome veoma zahvalna.
 5. On je pročitao gomilu knjiga i članaka o dojenju. Kada sam se porodila, on je od sestre zatražio da odmah dobije konsultanta za dojenje. Ohrabrio me je kada sam htela da odustanem. Svakog dana mi je govorio kako je divno to što radim. Kada je moje mleko počelo da nestaje, on je doneo pahuljice i vitamine za povećanje količine mleka. On je moja najveća podrška.
 6. Vozio je dva sata do drugog grada, kako bi mi doneo pumpicu za grudi koja mi je bila potrebna (nijedna lokalna prodavnica je nije imala na stanju). On se pobrinuo za našu ćerku dok sam ja izmazala mleko. Pomogao je da se spakuje mleko za zamrzavanje i da se opere pumpica. Njegov najvažniji zadatak je bio da mi donese bezalkoholno pivo, koje mi je bilo potrebno kada bi mleka počelo da nestaje.
 7. On me je podržao i ohrabrio kada sam odlučila da se prebacim na zamenu za mleko sa prvim detetom.
 8. Donosio mi je sve što mi je trebalo, ugađao mi u svemu. A sa našim drugim i trećim detetom, on se brinuo o starijoj deci, tako da sam ja mogla da se fokusiram i opustim.
 9. On je stao na moju stranu a protiv svoje majke. Ona u početku nije bila za to da ja dojim i situacija je bila neprijatna. Ali on ju je uvek podsećao na to kako je to najbolje za mene i moju bebu i ona je na kraju shvatila.
 10. On nikada nije dozvolio da to što ja dojim bude neprijatno za prijatelje. On bi sedeo pored mene, ja bih počela da dojim i niko od njegovih prijatelja i njihovih žena ne bi rekli ni reč. Znam da je sa nekoliko njih, kojima je bilo neprijatno, privatno razgovarao i on je ispeglao stvar navodeći sva društvena pitanja koja se tiču mene. On ima svoj način da rečima opusti svoje prijatelje, tako da odjednom više niko nije obraćao pažnju.
 11. U prvih nekoliko nedelja, on je bio taj koji je noću menjao pelene, čistio, podizao bebu, a onda bi je doneo meni. To je sva pomoć koja mi je bila potrebna.
 12. On se zalagao za mene kada sam zbog raznih saveta htela da odustanem i pomagao mi je sa „izmlazanjem“ kada bi nastali ugrušci i kada su me grudi strašno bolele. 
 13. Jedne noći sam bila toliko umorna, samo što sam došla sa carskog reza i potpuno sam bila van sebe. Počela sam da dojim i zaspala. Probudila sam se i videla da moj dragi drži našu bebu na mojim grudima. To je bila najslađa stvar i on mi je još rekao: „U redu je, dušo, shvatio sam, nastavi da spavaš.“
 14. Sa prva dva deteta sam imala problem sa zapušenim kanalima u grudima, tako da mi je on pomagao sa masažom i toplim oblogama.
 15. On me je tešio kada sam bila spremna da odustanem, pošto beba nije umela lepo da uhvati dojku. Otišao je i kupio mi lanolin zbog grudi koje su bile ispucale i krvarile, ali što je najvažnije, uveravao me je da to što ne dojim me ne čini lošom majkom. Uz njegovu pomoć sam istrajala i na kraju sam mogla normalno da dojim, ali da nije bilo njega, ja bih odustala.

Pripremila: Vesna S. Izvor: cafemom.com