Faze roditeljstva

Kasno majčinstvo nosi velike prednosti za dete

Novo istraživanje pokazalo je da kod dece starijih majki postoji manja potreba za strogim vaspitnim merama i da je postoji veća verovatnoća da će s lakoćom napredovati u životu

Kasno majčinstvo nosi velike prednosti za dete

Žene u razvijenim zemljama čekaju duže da postanu majku, a prema novom istraživanju - to je zapravo jako dobro za njihovu decu. Nažalost, ženama većinom govore da su kasne trudnoće opasne za majku i bebu. Često se kasna trudnoća dovodi u kontekst pada plodnosti, zdravstvenih komplikacija, rizika za mamu i bebu i uglavnom se kasno majčinstvo prikazuje u negativnom svetlu.

Međutim, kad se radi o detetovom socijalnom i emocionalnom razvoju, postoje neke značajne prednosti kasnijeg majčinstva. 

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu European Journal of Developmental Psychology, sprovedeno je na 5000 majki u Danskoj. Istraživači su otkrili da je manje verovatno da starije majke viču na svoju decu ili ih kažnjavaju, i da deca starijih majki imaju manje problema u ponašanju, socijalnih i emocionalnih problema.

"Kad procenjujemo posledice kasne trudnoće, važno je uzeti u obzir fizičke i psihičke prednosti i nedostatke", objasnio je autor istraživanja, psiholog Dion Sommer. U Danskoj je prosečno godište prvorotke 30,9 godina. Takođe, u Danskoj se broj žena koje su rodile decu nakon četrdesete učetverostručio od 1985. godine.

Za potrebe istraživanja, istraživači su proučavali decu uzrasta od 7, 11 i 15 godina. Otkrili su da su deca starijih majki imala manje socijalne, emocionalne probleme i probleme u ponašanju u 7. i 11. godini, ali ne i s 15 godina.

Također su došli do zaključka da starije majke manje viču i kažnjavaju svoju djecu.

"To ima smisla s obzirom da su starije majke više obrazovane, imaju više iskustva i finansijski su stabilnije. Smatramo da sa godinama dolazi veća psihološka zrelost i to se vidi u kasnom majčinstvu", govori psiholog Sommer. 

"Znamo da ljudi s godinama postaju psihički fleksibilniji i tolerantniji prema drugim ljudima i emocionalno bolje napreduju", rekao je Sommer i dodao kako je to razlog manjih problema kod dece starijih majki:

"Stvaranje pozitivnog i manje discipliniranog okruženja vodi do sretnijeg i zdravijeg odrastanja."

S druge strane, postoji i mnogo istraživanja koja su pokazala puno prednosti mladog majčinstva. Zaključak je da ne postoje 'najbolje godine’ za majčinstvo, ali i da 'mlađe je bolje' ne pije vodu uvek. 


Ivor: klokanica.24sata.hr, piše: Ana Šefček