Faze roditeljstva

Svesno roditeljstvo

Ne bojte se da ćete maženjem razmaziti dete, ali mu dajte prostora i da izrazi tugu i bes.

Svesno roditeljstvo

Kako postati najbolji roditelj na svetu?

Pročitajte najvažnija načela koja u roditeljstvu zagovara dr Aletha Solter, osnivač Instituta za svesno roditeljstvo, stručnjak iz oblasti razvojne psihologije i stručnjak za povezanost roditelja i dece, rane traumue i vaspitavanje bez kažnjavanja.

  • Svesni roditelji ispunjavaju potrebu svog deteta za fizičkim kontaktom (držanjem, nošenjem, maženjem itd.). Ne boje se da ćete tako "razmaziti" dete.
  • Svesni roditelji prihvataju puni opseg emocija i ne osuđuju izražavanje svih emocija svog deteta. Svesni su da ne mogu sprečiti svu tugu, ljutnju ili frustraciju, i ne pokušavaju da zaustave svoje dete u oslobađanju bolnih osećaja plakanjem ili ispadima besa.
  • Svesni roditelji detetu pružaju stimulaciju koja je primerena njegovom dobu i veruju mu da će učiti u svom ritmu i na svoj način. Ne pokušavaju da požuruju dete da što pre uđe u sledeću fazu razvoja.
  • Svesni roditelji ohrabruju svoju decu u učenju novih veština, ali ne reaguju na ono što je dete izvelo niti kritikom niti procenjujućom pohvalom.
  • Svesni roditelji svaki dan odvoje vreme da bi potpuno posvetili pažnju svom detetu. Tokom tog posebnog, kvalitetnog vremena, oni promatraju, slušaju, reaguju i pridružuju se detetu u igri (ako ih ono pozove), ali ne usmeravaju aktivnost deteta.
  • Svesni roditelji štite svoje dete od opasnosti, ali ne pokušavaju da spreče sve dečije greške, probleme i sukobe.
  • Svesni roditelji ohrabruju dete da samostalno rešava probleme i pomažu mu samo kad je potrebno. Ne rešavaju probleme svog deteta umesto njega.
  • Svesni roditelji postavljaju razumne granice, nežno vode dete prema prihvatljivom ponašanju i uzimaju u obzir potrebe svih uključenih prilikom rešavanja sukoba. Ne pokušavaju da kontrolišu decu podkupljivanjem, nagradama, pretnjama, ili bilo kakvim kaznama.
  • Svesni roditelji brinu se o sebi i iskreni su kad je reč o njihovim potrebama i osećanjima. Ne žrtvuju se do mere da postanu ogorčeni.
  • Svesni roditelji nastoje da budu svesni načina na koji njihova bol iz detinjstva utiče na njihovu sposobnost da budu dobri roditelji, i svesno se trude da izbegavaju prenošenje sopstvenih trauma na svoju decu.

Autorka ovih načela, Aletha Solter, u Švajcarskoj je studirala kod slavnog razvojnog psihologa Jeana Piageta, a kasnije je u Americi stekla titulu doktora nauke u području psihologije i predavala je i vodila istraživanja na Kalifornijskom Univerzititu.

Majka je dvoje dece i autorka knjiga 'The Aware Baby' (Svesna beba), 'Helping Your Children Flourish' (Kako pomoći deci da procvetaju), 'Tears and Tantrums' (Suze i ispadi besa), i 'Raising Drug-Free Kids' (Podizanje dece koja se ne drogiraju). Osnovala je Institut za svesno roditeljstvo s vizijom stvaranja nenasilnog sveta u kojem će sva deca moći ostvariti svoje pune potencijale.