Faze roditeljstva

Ove aktivnosti su korisne za razvoj bebinog mozga

Od prvog dana do prvog rođendana primenite par aktivnosti i pametna glavica vašeg mališana će uz pomoću jednostavnih i zabavnih igrica još više “porasti”

Ove aktivnosti su korisne za razvoj bebinog mozga

Beba od 0 - 6 meseci

Iako interakcija sa bebom često liči na jednosmernu ulicu, čini se da naš trud i beskrajni sati pevanja, igranja i čavrljanja oblikuju ključni deo njihovog ranog učenja. Zapravo, mnogo više toga se događa u njihovim malenim glavicama nego što smo mi toga svesni.

Bebe tokom prve godine nauče više nego u bilo kom drugom razdoblju svog života

"Bebe imaju neverovatan kapacitet za učenje. Jedan od najvažnijih napredaka u dečjem razvoju bilo je otkriće da bebe počinju da uče i pre svog rođenja", rekla je psiholog Lin Dej i dodala kako je još neverovatnija činjenica da bebe tokom svoje prve godine nauče više nego u bilo kom drugom razdoblju svog života.

"Do prvog rođendana, bebin mozak se udvostruči kao posledica miliona veza između moždanih ćelija. Zato je toliko važno uvesti bogatu raznolikost čulnih iskustava u svakoj mogućoj prilici", kaže psiholog.

Brbljajte im

Možda se čini očigledno, ali da ponovimo - puno pričajte svom detetu. "Bebe mogu da se povežu sa vašim glasom i to može da podstakne razvoj govora i jezika kasnije", kaže Monka Valrani, vaspitačica u Montesori jaslicama.

Možda vas zanima:  Logoped odgovara na pitanja o razvoju govora kod dece


"Čitajte svojoj bebi iz istog razloga. Roditelji takođe treba da se fokusiraju na socijalni i emocionalni razvoj u ovom periodu, zato grlite, držite i igrajte se sa svojom bebom često."

Istraživanje, istraživanje, istraživanje

"Bebe vole aktivnosti koje omogućuju prilike za istraživanje, rešavanje problema i otkrića", kaže psiholog Dej. Materijali poput peska, vode i testa omogućavaju beskrajne prilike za otkrivanje posebnih svojstva svakog materijala.

"Jednako dobri primeri su i kutije sa poklopcima koje bebe mogu da otvaraju i zatvaraju, kocke u boji koje mogu da se slažu ili plastične čaše", dodaje.

Igračke sa teksturama

"Često, lepljivim i gnjecavim supstancama, punimo kesice koje mogu da se zatvore. Deca obožavaju da ih stiskaju", kaže Suzan Roberts, Montesori vaspitačica u jaslicama. Ona dodaje kako danas postoje mnoge igračke za bebe sa takvim mekanim, zgužvanim i škripavim delovima koji omogućuju mališanima da isprobaju različite teksture. To pomaže bebi da razvije svoje čulo dodira.

Ležanje na stomaku

"Bebe treba da leže na stomaku preko dana kako bi prošle kroz obrasce kretanja - podizanje glave, puzanje - koji stimulišu obe strane mozga i postavljaju temelje za čitanje i pisanje", kaže psiholog. "Čak i pet minuta ležanja na stomaku dnevno može da ima pozitivni uticaj na oblik glavice i da eliminiše ili smanji potencijalne probleme."

Kako bi vreme provedeno na stomaku učinili još zabavnijim, pokušajte da stavite loptu ispred bebe. Čim dotakne loptu, ona će se dalje otkotrljati, a beba će ili "plivati" svojim stomačićem ili će se podići na podlaktice kako bi je dohvatila.

Pevanje pesmica

"Muzika može da deluje kao stimulans da se brže 'poveže' mozak i ubrza mentalni razvoj deteta", kaže Karolina Krab, muzikoterapeu. "Glazba takođe može da pomogne razvoj govora kod male dece."

Svakako je korisno da uključite muziku u svakodnevnu rutinu i nemojte da brinete ako ne znate da pevati. Samo budite opušteni!

Čitajte znakove

Znakovni jezik može da se nauči između petog i šestog meseca života, a omogućuje fantastičan uvid u svet  mališana pre nego što oni počnu da govore.

"Znakovni jezik za bebe koristi jednostavne gestove ili znakove u kombinaciji sa govorom, kako bi deca mogla da objasne šta im treba ili šta žele pre nego što su sposobna da koriste prave reči", objašnjava Kejti Meklin, psiholog i voditeljka radionica znakovnog jezika za bebe.

Možda vas zanima:  Razvoj bebinog vida po mesecima


Gledajte bebu u lice

"Bebe obožavaju da gledaju u lica. To je zbog toga jer su u ranim fazama dominantne reakcije na pokrete i izraze lica, što se odnosi na njihov lični, socijalni i emocionalni razvoj. Dobro bi bilo da imate ogledalo u nivou bebinog lica kako bi imala priliku da vidi sebe, ali je potrebno da gleda u lica svojih roditelja i druge dece", objašnjava Montesori učiteljica.

Masaža

Redovna masaža pomaže bebi da se smiri, ali i podstiče razvoj njenog mozga na mnogo načina. Svaka senzorna stimulacija pomaže u ubrzavanju mijelinizaciju mozga i nervnog sistema.

"Mijelinski omotač je zaštitni omotač oko bebinih nerava. Kada je nerv potpuno izolovan, ubrzava penos impulsa iz mozga u ostatak tela. Kako se bebe ne rađaju sa potpuno obloženim nevima, svaka stimulacija kože, u koju spada i masaže za bebe pomaže u tom procesu. U suštini, to poboljšava komunikaciju mozga i tela deteta", kaže pedijatar Čeri Mekdonald.

Budući da se većina bebinih glavnih moždanih veza stvara u prve tri godine života, poboljšanjem efikasnosti komunikacije detetovog mozga, možemo mnogostruko povećati njihove sposobnosti učenja. Masažu bebe možete započeti od prvog dana!

Beba od 6 - 12 meseci

Pokreti

"Dinamične pesme i rime su odlična zabava za ovaj period", kaže Montesori vaspitačica. Vaše dete će naučiti da tapše rukama između šestog i osmog meseca, i tada će moći da učestvuje u mnogim pesmicama. "Podstičite aktivnost jer se na taj način telo razvija."

Za matematiku nikad nije prerano

"Postoje mnoge prilike kojima možemo da upoznamo bebe sa brojevima već od najranijeg perioda", kaže psiholog. Pružanje prilike deci da dožive matematiku kroz igru pomaže im u izgradnji interesovanja za svako buduće učenje.

Deca takođe na taj način stiču razumevanje reda, na primer znajući da dva dolazi nakon jedan i da četiri dolaze nakon tri i tako dalje.

Neuredna igra

"Kreativnost u ovom periodu podrazumeva nered, ali to je sve deo zabave", kaže vaspitačica Roberts. "Pokušajte da ofarbate jogurt sa najmanjom kapljicom jestive boje. Neke bebe će koristiti svoje ruke, noge, a možda čak i laktove i kolena da bi isprobale da slikaju. Naša deca u jaslicama takođe vole svoje ruke da zaprljaju šarenim špagetama i želeom. Sve je to deo sigurne, neuredne, ali zabavne i kreativne aktivnosti."

Usavršavanje pincetnog hvata

Razvoj fine motorike započinje pincetnim hvatom, koji se javlja između 9. i 12. meseca života. Tada je dete u stanju da uhvati sitnije predmete koje ne zahvata celim dlanom već kažiprstom i palcem.

To je početak niza aktivnosti koje razvijaju finu motoriku koja svoj maksimum doseže grafomotorikom, odnosno sposobnošću pisanja.

U ovom periodu bebe obožavaju aktivnosti koje podstiču upotrebu pincetnog hvata. "Sve aktivnosti fine manipulacije, kao na primer razno sortiranje sitnih predmeta, prema obliku, boji i veličini, igranje sa plastelinom su igre koje podstiču bebe da istražuju prostorne odnose i formiraju temelj za geometriju i brojeve. Međutim, imajte na umu da se prostorna svest još uvek razvija, pa je bebama teško da postave određen oblik u odgovarajuću rupu ili da stave komad slagalice na pravo mesto", objašnjava dr Dej.

Igra s instrumentima

"Uložite u neke udaraljke ili napravite sopstvene - šuštavci, zvona, kastanjete i tambure dostupni su u svim prodavnicama igračkama", kaže muzikoterapeut. U svakom slučaju, uvek možete da improvizujete. Udarajte plastične čaše i posude jedne u druge, napunite praznu ambalažu šampona sa pirinčem kako bi napravila zvečku i slično."

Možda vas zanima: Pevajte bebi dok je u stomaku


Rekviziti su takođe zabavni element u muzici. Probajte da sakrijete lice dok pevate "Ku - ku" ili pokazujte detetu slike koje idu uz pesme koje pevate i slušate - na taj način će deca brže naučiti da povezuju pojmove", dodaje terapeutkinja.

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.mondo.rs