Faze roditeljstva

Koji znaci ukazuju da bebi rastu zubići

Iako većem broju beba zubići počinju da izbijaju sa šest meseci, ponekad to može da se dogodi kako ranije tako i kasnije. Pročitajte koji to znaci ukazuju na početak rasta zubića vase bebe.

Koji znaci ukazuju da bebi rastu zubići

Svaka beba je jedinstvena ali postoji 6 simptoma koji mogu ukazati da vašoj bebi rastu zubići…

1. Ukoliko vaša beba balavi više nego inače, verovatno je uzrok nicanje zuba.

2. Izbijanje zubića je vrlo neprijatno. Pa ako vam beba puno i neutešno plače, a vi ne uspevate nikako da je utešite, potražite savet od pedijatra.

3. Ukoliko vaša beba stalno gura ruke u usta ili grize sve što joj se nađe pri ruci a do tada to nije radila u tolikoj meri, verovatno rastu zubići.

4. Bebe kojima niču zubi često odbijaju hranu zbog bolnih desni.

5. Za vreme nicanja zuba, mnoge bebe mogu imati proliv.

6. Često se događa da beba ne može da zaspi, češće se budi tokom noći i veoma je uznemirena.

Kako pomoći detetu:

Gelovi koji se mogu nabaviti u apoteci deluju ali kratkoročno. Reč je o lokalnim anesteticima koji deluju na površinu sluzokože tako da ne pomažu u fazi dok se ne vidi zubić koji treba da izraste.

Rashlađena voćka ili keks može pomoći, a i bebi je zabavno. Budite uvek u blizini kako beba ne bi progutala veći komad. Naravno, savet se odnosi na starije bebe kojima ste već ovu hranu uveli u dohranu.

Masaža vrhova nožnih prstića može pomoći jer su tamo refleksne zone vilice. Neki stavljaju bebama ogrlice od ćilibara.

Masaža ubrzava proces. Dobro operite ruke i protrljajte bebi natečene desni. Masažom ćete pomoći bržem izlasku zubića, a beba će vam biti zahvalna. Ionako je bolje biti u blizini mame i tate nego sam žvakati plastičnu igračku

Gumene igračke namenjene masaži desni najbolji su izbor. Postoje i vrste napunjene rečnošću koje se drže u zamrzivaču pa bebi istovremeno i hlade i masiraju bolne desni. A i deca će se zabaviti, pa će manje držati ruke u ustima.

Šta god je vaš izbor, znajte da će i taj period proći. Uživajte u svakom trenutku odrastanja vašeg mališana.

Izvor: miss7mama