Faze roditeljstva

Nicanje zuba kod bebe- kako joj pomoći?

Nicanje zuba kod beba vrlo često ume da bude bolno. Kako bebe ne umeju drugačije da nam to pokažu, dešava se da uporan plač bude neizostavan deo tog perioda.

Nicanje zuba kod bebe- kako joj pomoći?

Roditelji se tada uznemire i žele da pomognu bebi, ali nisu sigurni na koje načine to mogu da urade.

Kada se očekuje rast prvog zuba?

U teoriji, prvi zub se očekuje u šestom mesecu bebinog života. Međutim, jako često se dešava da se simptomi koji prate rast zuba jave dosta ranije, kao i da sam zub izađe već u četvrtom mesecu.

Koji su simptomi nicanja zuba?

Neki od glavnih simptoma jesu balavljenje, nervoza, isprekidan san, iznenadni i izraženi plač. To se dešava obično kada su grčevi već prošli, pa nam je jasno da se dešava upravo to- raste zub. Nekada se javlja i temperatura do 38 stepeni, kao i dijareja. To su simptomi koji umeju da uplaše roditelje, pa se nakon njih javljaju pedijatru, iako su zapravo oni kratkotrajni i prolazni.

Zašto je rast zuba tako bolan za bebe?

Kada rastu zubi, oni vrše pritisak na desni i pri samom izlasku zuba stvara se ranica koja može biti bolna i koja kada zub probija može da prokrvari. To je, takođe, jedna od pojava koja ume da uplaši roditelje.

Kako pomoći bebi?

Za smanjenje nervoze koja je tih dana izraženija nego inače, mogu se koristiti gumene glodalice. Bebe na taj način masiraju desni i ublažavaju svrab. Takođe, postoje glodalice koje se hlade u frižideru i tako ohlađene imaju anestetičko dejstvo. U apotekama se može naći i veliki broj gelova koji se utrljavaju i mogu umiriti bebine bolne desni.

Vrlo je važno da roditelji znaju da neće nicanje svakog narednog zuba imati identične simptome. Nekada će se desiti da se zub pojavi bez pomenutih simptoma i da iznenadi roditelje. Iako ume da bude veoma bolno za bebu, a naporno i za roditelje, simptomi koji prate nicanje zuba su fiziološka i prolazna pojava.

Pripremila: Brankica Bjelić  Izvor: Bebologija