Faze roditeljstva

Vodič za roditelje: Šta sve treba znati o izbijanju zubića

Bebin prvi zubić uzbudljiva je prekretnica i radostan trenutak za svakog novog roditelja. Ali pre nego što se pojave beli zubići, svaka beba prođe kroz period izbijanja. Kada sve počinje, koji znaci ukazuju da bebi rastu zubići i kako im možete pomoći, pročitajte u nastavku.

Vodič za roditelje: Šta sve treba znati o izbijanju zubića

Bebin prvi zubić obično se pojavljuje između četvrtog i sedmog meseca života. Nema pravila jer neke bebe prvi zubić mogu dobiti i s tri meseca, a neke tek s godinu dana. Prvi zubići koji izbiju su prednji donji, a iza njih slede gornji prednji zubići, obično mesec ili dva kasnije.

Do treće godine – vaše dete bi trebalo da ima kompletan “set” od 20 zuba. Nešto kasnije, mlečni zubići će početi da ispadaju, sa pet ili šest godina i zameniće ih trajni zubi.

Raspored izbijanja bebinih zubića

Redosled nicanja mlečnih zuba u većini slučajeva ide po određenom redosledu, a to je da prvo niču srednji donji sekutići, a nakon toga srednji gornji pa zatim redom. Ponekad se dogodi da se taj redosled i preskoči i to je sasvim u redu.

Donje jedinice pojavljuju se prve i to u paru. Bebama najčešće počinju izbijati između četvrtog i sedmog meseca.

Nakon njih slede gornje jedinice, takođe u paru koje izbijaju između osmog i 12. meseca.

Gornje i donje dvojke na redu su između devetog i 16. meseca bebinog života.

Gornji prvi kutnjaci pojavljuju se između 13. i 19. meseca i bebi ne služe za usitnjavanje hrane sve dok im se ne pojavi njihov donji par.

Prvi donji kutnjaci pojavljuju se između 14 i 18 meseca.

Gornji očnjaci izbijaju nakon kutnjaka i to prvo gornji između 16. i 22. meseca života, dok donji očnjaci izbijaju brzo nakon gornjih, a to je između 17. i 23. meseca.

Drugi kutnjaci tzv. šestice javljaju se prvo na donjoj vilici pa onda na gornjoj. Oni izbijaju između 23. i 33. meseca života.

Znaci upozorenja na izbijanje zubića

Nekoliko nedelja pre nego što ugledate prvi zubić kako izlazi, dete će osetiti prve simptome. Ali ne brinite jer će sve tegobe nestati čim zubić izađe.

Roditelji obično primete da se s detetom “nešto dešava”, razdražljivo je, lošije spava, nemirno je, plačljivo a ponekad se javlja i blago povišena telesna temperatura. Dete u tom periodu, koji može trajati i po nekoliko nedelja, pojačano balavi i ima potrebu da stavlja sve u usta, od svojih ruku do igračaka.  Dok ne izbije zubić, na njegovom je mestu prisutan otok i crvenilo, a ta faza može potrajati takođe nekoliko nedelja.

“Širok je spektar simptoma sa kojima se sreću roditelji kod svojih beba. Neke bebe to vrlo lako podnesu, a kod nekih su simptomi takvi da ih roditelji vrlo često povezuju i sa patološkim stanjima tj.bolestima i u takvim slučajevima je bolje odvesti bebu na pregled kod pedijatra. Simtomi su vrlo individualni i to samo zavisi od bebinog organizma i ne znači da će problem, kako koji zub niče, biti isti. Ono što je prvo primetno je pojačano lučenje pljuvačke, zatim stavljanje prstića, pa čak i cele šake u usta ne bi li se ublažile tegobe koje beba oseća u predelu desni. Ono što često roditelji primate je slabije spavanje, nervosa bebe, plačljivost, gubitak apetita. Može se javiti povećana telesna temperature, pa čak i dijareja” objasnila nam je dr Suzana Dašić, doktor opšte stomatologije u ordinaciji “Dr Dašić” i dodaje:

“U situacijama gde postoje ovako naglašeni simptomi, što često roditelje dovodi u nedoumicu da li su problem zubići ili ne, treba radi sigurnosti odvesti bebu na pregled kod pedijatra. “

Kako pomoći bebi kojoj izbijaju zubići?

Dajte detetu nešto što može žvakati, poput gumene igračke za grickanje. Igračke uvek možte ohladiti u zamrzivaču pre nego ih date detetu, jer će mu tako biti prijatnije, bar na kratko. Hladna tkanina ili peškirić, takođe su dobra pomagala u tim trenucima.

Čistim prstom protrljajte bebine desni kako bi joj umirili bol.

Možeš potopiti čistu krpu u čaj od kamilice i dobro je ohladiti u frižideru. Beba će je grickati i na taj način hladiti i umiriti desni.

Postoje mnoga sredstva koja su manje ili više efikasna u cilju olakšavanja tegoba. Pre svega, to su igračke od tvrđe gume koje beba grickajući ih masira svoje desni i olakšava tegobe, zatim postoje gelovi kojima se mogu masirati desni koji ih hlade i deluju anestetički što takođe bebama donosi olakšanje. Ni jedno od sredstava i metoda nije u potpunosti efikasno, tegobe će i dalje biti prisutne, ali svakako će vašoj bebi, biti lakše.” – objasnila nam je dr Suzana Dašić.

Higijena bebinih zubića

Sa higijenom bebine usne duplje treba početi od prvog dana bebinog života. Bebina usta treba očistiti nakon podoja sa sterilnom gazom natopljenom u fiziološki rastvor i prebrisati tako da se uklone naslage od zaostalog mleka. Kada se pojavi prvi zubić, može se uključiti i posebno dizajnirana četkica upravo za ovu namenu” – poručuje dr Dašić.

Prva poseta stomatologu

Nikada nije previše rano za prvu posetu stomatologu. Beba može da vam pravi društvo u kolicima ili nosiljci kada vi budete odlučili da nakon porođaja odete kod stomatologa.

“Tada će vam stomatolog dati savete vezane za odžavanje higijene bebinih zuba, spremiti vas na sve što je neophodno da znate kada zubići počnu da niču. Moj savet je da koristite svaku vašu kontrolu kod stomatologa tako što ćete povesti i bebu sa sobom, jer kad dete tako odrasta, neće imati sutra strah od zubara.” zaključuje dr Suzana Dašić.

Pripremila: Vesna S. Izvor:miss7mama.hr