Faze roditeljstva

Lagan letnji jelovnik prepun vitamina i proteina

Kad nastupe vreli letnji dani, svima nam se pomalo smanji apetit, pa često preskačemo obroke i zanemarujemo činjenicu da je upravo u ovakvim vremenskim uslovima važna izbalansirana ishrana koja obiluje vitaminima.

Lagan letnji jelovnik prepun vitamina i proteina

I našim mališanima u letnjem periodu apetit slabi, a konzumiranje sladoleda i sokova dovodi do opasnosti od prekomernog unosa šećera i praznih kalorija koje se nalaze u raznim poslasticama.  Nemojte brinuti ako vaše dete jede manje, samo se potrudite da mu obezbedite dovoljnu količinu nutrijenata, vitamina i minerala.

Voće – idealno osveženje za tople dane

Leto je pravo vreme da se vaše dete navikne na raznovrsne voćne ukuse, dok će mu hranljivi sastojci, vitamini i minerali obezbediti dovoljno energije za igru i aktivnosti tokom čitavog dana. Ukoliko idete na odmor, voće je idealna užina za plažu i obavezno ga uvrstite u jelovnik deteta umesto nezdravih grickalica i slatkiša. Kupovni voćni pirei mogu biti sjajan „brz“ ali zdrav obrok na plaži, a danas ih možete pronaći i u praktičnim „pouch“ ambalažama koje čuvaju svežinu, miris i nutritivne vrednosti voća, a zahvaljujući kojoj su proizvodi praktični za poneti i veoma laki za konzumiranje, bilo gde. Naša preporuka su Nutrino voćni pirei, domaće proizvodnje, pre svega jer je reč o prirodnim i zdravim ukusima od 100% voća, bez dodataka šećera. Možete odabrate one od jedne vrste voća, ali dobar izbor mogu biti i miksevi različitog voća zahvaljujući kojima će se vaše dete lakše naviknuti na nove, različite ukuse.

Povrće – lagani obroci, ali prepuni vitamina

Salate od povrća, sirovo povrće, u kašama – kako god da ga poslužite detetu, važno je da ono bude deo njegove svakodnevne ishrane leti. Mnoga deca ne vole previše povrće, zato i u ovom slučaju možete probati sa kupovnim kašama. One su najčešće spakovane u teglice, koje su vrlo praktične za upotrebu i nošenje van kuće, dok se sam proces njihovog punjena u proizvodnji vrši pri visokoj temperaturi koja prilikom procesa sterilizacije ubija sve potencijalne mikroorganizme, a vakum u samoj teglici onemogućava razvoj mikroorganizama. Na taj način se obezbeđuje duži rok trajanja, pa možete biti sigurni u njihovu ispravnost. Naravno, i u ovom slučaju birajte proverene proizvode, bez aditiva, konzervansa i drugih dodataka.

Ne zaboravite meso

Kako biste detetu obezbedili dovoljan unos proteina, nemojte sa letnjeg jelovnika izostavljati meso, jer je upravo ova namirnica najbolji izvor proteina, kao i vitamina B kompleksa (B1, B2,B6, folna, pantotenska kiselina, vitamin B 12), koji detetu daju neophodnu energiju za svakodnevne aktivnosti. Belo živinsko meso i riba će u letnjim mesecima biti lakši za varenje, a možete ga pasirati, iseckati ili obezbediti kroz kupovne kašice koje nude kombinacije mesa i povrća. Kada birate, odaberite one koje sadrže 20% mesa, jer je to optimalna količina koja treba da zadovolji nutritivne potrebe deteta.

Voda ili sokovi?

Unos tečnosti tokom letnjih meseci je izuzetno važan, kako ne bi došlo do dehidratacije. Podsećajte vašeg mališana u redovnim intervalima na konzumiranje vode. Rashlađen čaj takođe može biti odlično i zdravo osveženje, a sa sokovima vodite računa. Sokovi od ceđenog voća su dobar izbor, a ako ih kupujete pokušajte da pronađete one bez dodatih šećera. Nutrino je jedan od proizvođača koji na našem tržištu nudi prirode sokiće, bez dodataka, napravljene po specijalnoj tehnologiji, koja dozvoljava da se sačuva prirodni, slatki voćni ukus. Samim tim, oni su 100% prirodni i ne sadrže dodate šećere, dok i njihova Tetra Pak ambalaža ima svoje prednosti  - za razliku od PET ambalaže, ona čuva proizvod od svetlosti, koja bi uništila vitamine i druge hranljive materije u proizvodu.

Letnja ishrana bazirana na ovim pravilima obezbediće da dete bude sito i da unese važne nutrijente, proteine, minerale i vitamine čije je prisustvo u organizmu neophodno za vrele letnje dane. Naravno, ukoliko svakodnevna ishrana vašeg deteta obuhvata zdrave namirnice, možete im povremeno dozvoliti i sladoled – znamo da ga obožavaju!

Promo tekst