Faze roditeljstva

Da li se preporučuje davanje sokića bebama?

Jedna od dilema pred kojom se većina mama nađe je - da li da svojoj bebi ponudi sokić i kada? Pored toga, mame brinu i o tome od kog voća treba da budu sokići i da li da ih same spreme (jer tako okolina preporučuje) ili možda kupe gotove sokiće?

Da li se preporučuje davanje sokića bebama?

Dok su mišljenja javnosti podeljena, stavovi pedijatara su jasni. Sokići se mogu uvesti nakon navršenog 4. meseca, odnosno u zavisnosti od tempa uvođenja nemlečne hrane i napredovanja bebe. Tako na primer, sokiće ne treba uvoditi pre uvođenja nemlečne hrane, a mamama je svakako savet da se o uvođenju bilo koje nemlečne hrane prvo konsultuju sa pedijatrom. Ono oko čega su takođe saglasni je da sokovi koje dajemo bebama i deci moraju da sadrže potpuno prirodne sastojke i da budu bez dodatog šećera.

Kada je dozvoljena dnevna količina sokova u pitanju, svakako ne treba preterivati, jer sokovi mogu da zasite bebu, što može rezultirati time da manje jede. Takođe, postoje i propisane količine soka koje treba ponuditi bebi, zavisnosti od perioda rasta.

Ipak, čini se da su najpodeljeniji stavovi javnosti oko toga da li sokiće treba da pravite sami ili da ih kupujete. Počevši od toga da su naše mame mahom odrastale na domaćim sokovima koje su im pravile naše bake, od svežeg isceđenog voća, do rasprostranjenog mišljenja da su kupovni sokovi puni šećera i aditiva, što svakako treba izbegavati.

Međutim, postavlja se pitanje kakvog je kvaliteta voće koje možemo da kupimo na pijaci ili u radnji? Da li znamo njegovo poreklo, da li je prskano i koliko je bezbedno, pa samim tim i da li možemo biti 100% sigurni da je kupovina voća i njegova “prerada” u sokić u kućnoj radinosti garant da smo bebi ponudili potpuno zdrav i bezbedan napitak?

Sa druge strane, takvih dilema često nema upravo kod kupovnih sokića, proizvedenih u skladu sa pravilnicima hrane za decu, koji prolaze stroge kontrole pre nego što se nađu na policama prodajnih objekata. Takvi su Nutrino sokići, za koje iz Fabrike dečje hrane (BFF), koja ih proizvodi, kažu da svi proizvodi pre nego što uđu u proizvodni pogon prolaze rigorozne kontrole, pa ne moža ni svaka jabuka da bude deo gotovog proizvoda, ukoliko ne zadovolji sve kriterijume kvaliteta i bezbednosti.

Dodatno, Nutrino sokići se prave po specijalnoj tehnologiji, koja dozvoljava da se sačuva prirodni, slatki voćni ukus. Samim tim, oni su 100% prirodni i ne sadrže dodate šećere, dok i njihova Tetra Pak ambalaža ima svoje prednosti  - za razliku od PET ambalaže, ona čuva proizvod od svetlosti, koja bi uništila vitamine i druge hranljive materije u proizvodu.

Ovi sokići su već postali omiljeno osveženje mališana i izbor roditelja koji žele najbolje za svoje dete, a od nedavno su dostupna i dva nova ukusa, u redizajniranom pakovanju – jabuka u kombinaciji sa šargarepom, kao i jabuka u kombinaciji sa kruškom, a za koji god ukus da se odlučite sigurno nećete pogrešiti.

Promo text