Faze roditeljstva

Zašto je ljubav prema plišanim igračkama važna?

Da li ste primetili da vaš mališan u gotovo svakom trenutku u zagrljaju drži svoju plišanu igračku? Naučnici su utvrdili zbog čega je tako, a ovaj razlog će vas oduševiti!

Zašto je ljubav prema plišanim igračkama važna?

Dečaci i devojčice neretko po čitav dan u naručju drže svoje plišane medvediće, pažljivo ih pokrivaju kao bebe, "uspavljuju ih" ljuljuškanjem, oblače im svoje džemperiće... Kako treba shvatiti ovakvo ponašanje?

"Nemate razloga za brigu", smatra dr Avi Sadeh sa Univerziteta u Tel Avivu i dodaje da plišani medvedići i druge plišane igračke pomažu u ublažavanju smpotoma stresa ili u nekim drugim traumatičnim situacijama.

"Ukoliko se brinu za svoju igračku, deca su jača i ne misle toliko o sebi", objašnjava on. "Briga o plišanim igračkama može da umanji znake stresa kod mališana izložene traumatičnim situacijama. Usmeravanje pažnje prema drugima može biti veoma zdravo u teškim, stresnim vremenima", tvrdi dr Avi Sadeh.

Kako bi dokazali ovu tvrdnju, dr Sadeh i njegove kolege su sproveli istraživanje. Naime, odabrali su grupu dece kod koje su postojali: strah od odvajanja, nervoza, agresivnost, žestoke reakcije na buku, neprekidno plakanje ili noćne more. Svakom detetu je data plišana igrčka sa kojom je provodilo vreme. Nakon tronedeljnog druženja s plišanim psom ili medom deca koja su bila jako privržena svom plišanom drugu pokazala su niži nivo stresa.

Sadeh i kolege sproveli su slično istraživanje i kod dece predškolskog uzrasta u vrtićima koja su takođe doživela bila podvrgnuta socijalnim ili porodičnim traumama. Nakon dva meseca, u kontrolnoj grupi, koja je imala plišanu igračku, 71 odsto dece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. U drugoj grupi, bez plišanog medvedića, stresa se oslobodilo 31 odsto od 101 deteta.

"Radi se o vrlo jeftinoj, a delotvornoj metodi ublažavanja stresa kod dece kada su izložena ekstremnim situacijama", zaključio je Sadeh.

I ne samo to...

Plišana igračka može poslužiti i kao model učenja socijalnih veština i obaveza.

Kada se plišana igračka isprlja treba je oprati, a upravu tu situaciju možete iskoristiti da objasnite detetu važnost održavanja lične higijene. Tada možete detetu reći: “Vidiš i medi je potrebno kupanje da bi bio lepši i zdraviji, kao i ti”. A ova omiljena igračka moće pomoći i prilikom hranjenja.

Vrlo često deca svoju igračku nose svuda sa sobom, a psiholozi  naglašavaju  kako to deci nikako ne treba braniti, posebno ne prilikom odlaska u vrtić, jer upravo ovaj najbolji plišani drugar predstavlja korak u samostalnost deteta. Zato im nemojte braniti da svoju omiljenju plišanu igračku nose sa sobom, jer će im upravo ona pružiti utehu i neku vrstu sigurnosti, kad se nađu u nepoznatoj situaciji.

Izvor: yumama.com Adaptacija: by Bebologija