Faze roditeljstva

Devojčice koje menjaju svet

Ne postoji bolji trenutak od ovog da krenete sa edukovanjem svoje devojčice o tome da ona može postati sve što poželi. Danas je Svetski dan devojčica, a u nastavku teksta pročitajte savete kako da je na putu odrastanja ohrabrite i osnažite.

Devojčice koje menjaju svet

Neverovatne i posebne, svaka na svoj način,  uz adekvatne savete i podršku, generacija devojčica koje sada odrastaju sa svojom saosećajnošću, snagom i posvećenošću mogu da postanu sve što požele, a roditelji su ti koji će im na tom putu biti podrška. Ukoliko imate žensko dete, govorite joj neke (ili sve) od ovih rečenica svakoga dana i gledajte kako ona postaje samouverena i jaka žena.

  1. Volim te bez obzira na sve.

Roditeljska ljubav je bezuslovna. Nemojte rečenice započinjati sa: “Ukoliko budeš dobra danas... “ već joj pokažite da verujete da će ona danas, kao i bilo kog drugog dana biti najbolja verzija sebe.

  1. Savršena si, baš takva kakva si- i spolja i iznutra

Svakodnevno devojčice čuju kako prelepo izgledaju, ali ono što im treba reći je da je i njihov karakter ono što ih čini posebnom, pored toga što zaista izgledaju preslatko obučene kao princeze.

  1. Šta želiš da radiš/ šta te zanima?

Upoznajte je sa različitim ljudima, interesovanjima i mestima i posmatrajte kako razvija svoju radoznalost koja može da odredi njenu buduću profesiju. Nemojte da dozvolite da vaša interesovanja odrede to šta će ona raditi i na koji način će provoditi vreme. Zajedno otkrivajte i istražujte šta je to što nju zanima.

  1. Ja sam tu da te podržim

Ukoliko vaša ćerka ima problem, probajte da je podstaknete da ga sama reši, a ne da ga rešavate umesto nje. Na taj način joj dozvoljavate da pokaže svoju hrabrost i snalažljivost. Budite uvek uz nju, ali joj omogućite da se njen glas čuje i vrednuje.

  1. Suze su ok

“Velike devojčice ne plaču” je jedna od rečenica koje treba izbegavati. Ukoliko je uplakana, pitajte je kako se oseća i zbog čega je tužna, ali ne umanjujte njeno trenutno emotivno stanje. Naučite vašu devojčicu da su sve emocije u redu i da će prepoznavanjem tih emocija moći da pomogne sebi da se oseća bolje.

Imate priliku da budete podrška vašoj ćerki u njenom odrastanju i sazrevanju. Nemojte da je propustite, jer zajedno stvarate nove generacije žena čiji će eho odjeknuti.

Pripremila: Brankica Bjelić    Izvor: https://www.babycenter.com/