Faze roditeljstva

Mama koja se oseća dobro je dobra mama

Kada se beba rodi, ona postaje centar sveta i njene potrebe se stavljaju na prvo mesto. Međutim, od velike važnosti je da se i mama oseća dobro. Šta raditi u prvim danima nakon porođaja, po izlasku iz porodilišta, pričali smo sa Tanjom Gašparović, babicom i saradnicom Centra za trudnice Bebologija.

Mama koja se oseća dobro je dobra mama

Nakon porođaja, bez obzira na to što je fokus na bebi, ne treba zaboraviti 6 vrlo važnih stvari koji se tiču psihofizičkog stanja porodilje, reči su saradnice Centra za trudnice Bebologija, Tatjane Gašparović. 

1. Nakon porođaja, porodilji je potrebno oko 6 nedelja da se vrati u stanje pre trudnoće i to je takozvani period babina. Ono što je vrlo važno da se naglasi je da su tih 40 dana porodilje po hormonalnom statusu i dalje u drugom stanju. U tom periodu je jako značajno da se porodilja hrani raznovrsno, pije puno tečnosti, odmara što više i da u celom tom procesu ne bude sama, već da ima podršku i pomoć supruga ili članova porodice.

2. Iako se u poslednje vreme priča mnogo više nego ranije o tome, naša sagovornica, babica Tanja Gašparović je misljenja da je neophodno posvetiti još više pažnje emotivnom i psihičkom stanju porodilje. Bez obzira na to što je žena pre trudnoće i porođaja bila u dobrom psihičkom stanju, postoje trenuci nakon porođaja kada se ona ne oseća dobro i baš tada joj je najviše potrebna podrška. Razdražljivost, pojačana emotivnost i plač su potpuno normalne, očekivane i prolazne faze u postpartumu.

3. Kako bi izbegle nesuglasice potrebno je da, još tokom trudnoće, razgovarate sa partnerom i objasnite mu da postoji mogućnost da, zbog uticaja hormona, Vaše ponašanje bude promenljivo, a on će znati da odreaguje na pravi način tada. Takođe, važno je da kada Vam je pomoć potrebna nju tražite i prihvatite. Da, možete mnogo toga same, ali ništa se neće promeniti ukoliko sebi date oduška i pružite priliku da se odmorite i uradite nešto samo za sebe.

4. Vaše iskustvo trudnoće, porođaja i prvih dana sa bebom samo Vaše i da ga ne upoređujete ni sa jednim drugim iskustvom. Pratite svoje potrebe i vodite računa o zdravlju. Ne pravite nagle pokrete, a napor, posebno u prvim danima, potpuno isključite, ali isključite i sve negativne faktore iz Vašeg okruženja.

5. Ako osetite da nešto nije uredu i da ne možete da se izborite sa osećajima poput tuge, nemogućnosti brige o sebi i detetu i sličnim osećanjima, važno je da potražite stručnu pomoć.

6. Dva meseca nakon porođaja, potrebno je da zakažete ginekološki pregled. Na tom pregledu, ginekolog će uraditi ultrazvuk, pregledati ranu i potvrditi da je sve u redu. Tada ćete dobiti i informacije o tome da li možete da stupite u seksualne odnose, jer se u periodu babina oni ne preporučuju. Pored potvrde ginekologa, bitno je da i porodilja bude spremna na to. Žene koje su imale epiziotomiju, mogu imati početnu neprijatnost koja, u većini slučajeva, jako brzo prođe. Važno je reći i da se često čuje vrlo pogrešna informacija, a to je da žene koje doje ne mogu da ostanu u drugom stanju. Ta informacija je netačna i ukoliko ne želite da ostanete u drugom stanju, koristite kontraceptivna sredstva.

Za kraj, naša sagovornica zaključuje da bez zdrave i zadovoljne mame, nema ni srećne i zadovoljne bebe. 

Pripremila: Brankica Bjelić