Faze roditeljstva

Mastitis - kako da ga preveniramo i lečimo?

Jedna od čestih pojava tokom dojenja jeste upravo mastitis. Kako da se nosite sa njim, saznajte u narednim Bebologijinim redovima.

Mastitis - kako da ga preveniramo i lečimo?

Skoro 1 od 5 žena koje doje, dobiju mastitis u prvih 6 meseci. Najčešći vremenski period kada se on pojavi jeste u prva tri meseca tokom dojenja. Ako bismo govorili o lekarskoj terminologiji, lekari ga nazivaju "mastitis laktacije".

Koji su simptomi mastitisa?

Mastitis obično pogađa jednu dojku. Dojka je često bolna i natečena, a ponekada može da se dogodi i da dođe do povišene temperature. Čak iako je dojenje u tim slučajevima bolno, ovo nije vreme za odvikavanje.Dojka mora biti prazna, a sisanje bebe je najbolji način za to.

Zbog čega nastaje mastitis?

Mastitis je zapaljenje tkiva dojke koje može biti uzrokovano infekcijom ili zaostalim mlekom u mlečnom tkivu. Do zastoja mleka može doći iz više razloga, a jedan od tih je da beba nije dovoljno dobro pričvršćena za dojku tokom dojenja.

Neinfektivni mastitis - koji su njegovi simptomi?

Ovakva vrsta mastitisa se može uspešno lečiti bez većih komplikacija. Uz dovoljno odmaranja, uzimanja tečnosti, izbegavanje uskih grudnjaka koji mogu da stežu, korišćenja hladnih obloga - kako bi se smanjio bol i oticanje, može se vrlo uspešno otkloniti nelagodnost i natečenost.

Saveti za dojenje

Postoji nekoliko saveta koje bi valjalo slediti u cilju olakšavanja ove tegobe:

1. Uvek se uverite da je dojka dobro isceđena

2. Masirajte dojku kako biste se oslobodili blokade

3. Uverite se da je vaša beba pravilno postavljena prilikom dojenja

4. Zagrevanje dojke toplom vodom pre hranjenja, može pomoći u opuštanju

5. Jedite dobro i dovoljno se odmarajte

Ukoliko nijedan od ovih saveta ne pomogne, obavezno se konsultujte sa Vašim izabranim lekarom i otklonite ukoliko postoji neka sumnja.

Pripremila: Milovanović Jovana 

Izvor:http://pregnancybirthbaby.org.au