Faze roditeljstva

Da li znate da je dosada dobra za detetov razvoj?

U periodu od 03. do 10. oktobra obeležava se Nedelja deteta. Bebologija tim je istraživao šta je deci potrebno za pravilan razvoj i šta se predstavlja kao problem, a zapravo utiče pozitivno na njih.

Da li znate da je dosada dobra za detetov razvoj?

Ukoliko ste roditelj, sigurno ste bezbroj puta od svog deteta čuli rečenicu: “Dosadno mi je!” Šta ste tada uradili? Otpočeli igru sa njim? Rešili problem tako što ste pustili crtani film ili ste mu dali mobini telefon kako bi dete igralo igrice? To su greške koje veliki broj roditelja pravi iz najbolje namere. Deci je dosada potrebna. Iz dosade stvaraju, maštaju i kreiraju igre kakve odrasli ne bi mogli da osmisle. Ukoliko su roditelji ti koji svaki put rešavaju “problem” dosade kod deteta onemogućavaju mu da razvija svoju kreativnost.

Ovo ne znači da roditelji ne trebaju uopšte da se igraju sa decom. Primetićete da postoje trenuci kada je detetu jednostavno potrebna Vaša pažnja. Kada poziv na igru znači da se dete ne oseća dobro i da želi da bude u blizini mame i tate, jer kroz igru komunicira sa njima. Tada je na Vama da procenite, u skladu sa detetovim afinitetima, u kom pravcu će se igra odvijati. Dešavaće se i da dete odbija sve predloge koje roditelj ponudi i to je još jedna potvrda da ste mu potrebni Vi, a ne Vaše animiranje.

Ranko Rajović, osnivač NTC programa za edukaciju roditelja i učitelja, kaže da je dosada neprijatno stanje i deca uvek imaju primarnu potrebu da im roditelji pomognu. Međutim, kako se menjaju vremena, menjaju se i načini na koji se problem dosade rešavao. Ranije, deca su izlazila napolje i otpočinjala igru sa drugom decom.

Sada, sa razvojem tehnologije, brz način života prenosi se i na njih i samim tim oni postaju uskraćeni za stvaranje i razvijanje određenih veština i samopouzdanja koje nastaje upravo onda kada shvate da su sami sposobni da urade veliki broj stvari i da reše problem dosade i bez pomoći roditelja. Iz tog razloga igranje igrica i gledanje televizora treba biti svedeno na minimum vremena. Ukoliko često i vremenski dugo na taj način provodi dan, dete gubi osećaj za vreme i prelazak nivoa ili radnja u crtanom filmu izazivaju osećaj sreće koji ne može da zameni nijedna druga aktivnost.

Roditelji su glavna karika u podsticanju detetovog potencijala. Ukoliko dete odlazi na veliki broj aktivnosti kako bi dan bio ispunjen i oslobođen dosade, a nijedna od tih aktivnosti mu se ne dopada, to je kontraproduktivno. Deci je najpotrebnije slobodna igra, kao i čitanje priča i knjiga. Takođe, za njihov razvoj je od velikog značaja i boravak u  prirodi.

Jasno je da su roditelji zbunjeni i da žele najbolje za svoje dete. Univerzalni savet ne postoji. Važno je da znate da dosada: pospešuje kreativnost, motivaciju i psihičko stanje deteta. Zato je nekada potrebno pustiti ih da im bude dosadno i posmatrati šta sve iz te dosade  nastaje.

Pripremila: Brankica Bjelić