Faze roditeljstva

Ovih 10 pitanja najčešće postavljaju žene posle porođaja

Kada se porodite vaše telo takođe očekuju velike promene, ali ovog puta u obrnutom smeru. Saznajte kako se menja telo posle trudnoće...

Ovih 10 pitanja najčešće postavljaju žene posle porođaja

Prethodnih devet meseci vaše telo se menjalo pod uticajem hormona, novih navika, fizičke aktivnosti, povećanja težine. Treba da znate da je vreme najvažniji faktor i da će sve ponovo doći na svoje. A, do tada pročitajte najčešća pitanja i odgovore na ovu temu.

1. Koliko ću kilograma da izgubim odmah nakon porođaja?

Tokom trudnoće, telesna težina žene se u proseku poveća za 12 do 14 kilograma. Za povratak na težinu pre začeća, biće potrebno izvesno vreme. Ali, već neposredno nakon porođaja, težina se znatno smanjuje: oduzmite težinu deteta - prosečno 3.500 grama, zatim još 500 grama do kilogram - koliko teži posteljica, i kilogram krvi i plodove vode. U proseku, majka će na porođaju da izgubi oko šest kilograma. Težina će nastaviti da se smanjuje. Sva voda nakupljena tokom trudnoće, kao i višak krvi, polako će da izlazi iz tela. Tako će u danima nakon porođaja da se stvara više urina nego inače - do neverovatna tri litra dnevno, a moguće je i pojačano znojenje.

2. Hoće li moja vagina i međica da se vrate u prvobitno stanje?

Nakon vaginalnog porođaja, vagina se postepeno vraća u prvobitno stanje, ali ponekad ostaje nešto veća nego ranije. Neposredno nakon porođaja biće rastegnuta, natečena i bolna. U idućih nekoliko dana, mogući otoci će se smanjivati, a mišići vagine početi da vraćaju svoj tonus, pa će sledećih nekoliko nedelja postepeno da postaje sve manja. U tome će pomoći redovno izvođenje Kegelovih vežbi za jačanje mišića karlice.

U slučaju epiziotomije (sečenja međice) ili razdora tkiva, međici je potrebno vreme da zaceli. Bolovi bi mogli da stvaraju probleme kod sedenja i mokrenja. Dok čekate da međica zaceli, izbegavajte sedenje ili umanjite nelagodnost stiskanjem mišića stražnjice prilikom sedenja, kao i primenom toplih ili hladnih obloga. Posebnu pažnju posvetite higijeni međice, naročito kada se pojave lohije (vaginalni iscedak karakterističan za razdoblje babinja), da ne dođe do upale.

3. Zašto imam vaginalni iscedak?

Vaginalni iscedak (lohije) se pojavljuje nakon porođaja, kao posledica odvajanja placente (posteljice) od materice. Lohije traju oko mesec dana, a čine ih krv i oljušteni sloj sluzokože materice. Prvih nekoliko dana nakon porođaja, lohije sadrže veće količine krvi, pa će i boja da im bude jarko crvena, poput jačeg menstrualnog krvarenja. Iscedak se smanjuje svakodnevno, pa će  dva do četiri dana nakon porođaja lohije postati vodenastije i ružičaste. Deset dana nakon porođaja, iscedak je znatno smanjen, žućkaste je ili bele boje, a potpuno nestaje za dve do četiri nedelje. Neke žene i nakon toga nekoliko nedelja mogu da imaju jedva primetan ili povremeni iscedak. Kada prestane, to znači da je zacelilo mesto gde se nalazila posteljica.

4. Šta mogu da očekujem ako dojim?

Hormonske promene podstiču stvaranje mleka u dojkama. Prvih nekoliko dana, vaše dete dobija svoje prvo mleko ili kolostrum - gustu žućkastu masu koju dojke proizvedu tokom trudnoće. Sisanjem se oslobađa hormon prolaktin - koji podstiče proizvodnju mleka, i oksitocin - odgovoran za stezanje mlečnih ćelija i kanalića, potiskujući mleko prema bradavicama (refleks otpuštanja mleka). Prvo dojenje može da izazove grčeve u stomaku, jer oksitocin ujedno podstiče i stezanje materice. Kada se dojke napune mlekom, najčešće u prvih nekoliko dana nakon porođaja, natečene su, osetljive na dodir, tvrde i prepune, što izaziva nelagodnost. Takvo stanje bi trebalo da se poboljša za dan-dva, a dojenje je najbolji način njegovog olakšavanja. Zapravo, često dojenje od samog početka sprečava nabreklost dojki.

5. Zašto sam tako promenljivog raspoloženja?

Promene raspoloženja mogu da budu posledica više faktora, uključujući hormonske promene, osećaj nelagodnosti zbog porođaja, nedostatak sna, brige oko bebe, kao i emotivno prilagođavanje na majčinstvo. Bez obzira na uzrok, normalno je da osećate setu, koja se javlja izvesno vreme nakon porođaja i traje nekoliko dana. Ako takav osećaj ne nestane u prvih nekoliko nedelja ili se, pak, pojača, posetite lekara. Moguće je da patite od posleporođajne depresije, što je ozbiljniji problem i zahteva lečenje.

6. Zbog čega osećam toliki umor?

Čak i majke u odličnoj fizičkoj kondiciji mogu da osete snažan umor u ranoj posleporođajnoj fazi. Osećaj neprestanog umora može da potraje nedeljama, čak mesecima. Imajte na umu da je vaše telo prošlo kroz velike telesne promene, zato treba da odvojite dovoljno vremena za odmor. Ne ustručavajte se da zatražite pomoć porodice i prijatelja.

7. Zašto mi kosa opada više nego inače?

Ako je vaša kosa postala gušća tokom trudnoće, nakon porođaja bi mogla pojačano da opada. To se događa nekim majkama u prvih nekoliko meseci nakon rođenja deteta. Ali, ne brinite, nećete da oćelavite. Tokom trudnoće, visok nivo estrogena produžuje fazu rasta kose, pa ona opada manje nego inače. Nakon porođaja, količina estrogena se smanjuje, a opadanje kose se time pojačava. Nakon nekog vremena, razmera rasta i gubitka kose će se vratiti u prvobitno stanje. Vaša kosa bi trebalo da poprimi volumen koji je imala pre trudnoće za približno 12 meseci nakon porođaja.

Dobra vest je to što, ako ste tokom trudnoće patili od pojačane dlakavosti (posledice povišenog nivoa hormona androgena), možete očekivati da će dlake nestati do tri meseca nakon porođaja.

8. Kada ću ponovo da dobijem menstruaciju?

Moguće je da se menstruacija ne vrati tokom celog perioda  dojenja. Ako i započne ciklus, on ne bi smeo da utiče na dojenje, mada količina mleka ponekad može da se malo smanji. Pijte često i mnogo tečnosti, kako bi se količina mleka stabilizovala. Ako ne dojite, menstruacija bi mogla da se vrati za četiri do osam nedelja. Prva menstruacija bi mogla da bude obilnija nego inače, sa krvnim ugrušcima, a kasnije neredovna. Ako se idućih nekoliko meseci ne uspostavi vaš uobičajeni ciklus, javite se ginekologu.

9. Kada ću moći da imam odnose?

Odložite polne odnose prvih šest nedelja nakon porođaja sve dok vaš ginekolog na pregledu ne potvrdi da ste se potpuno oporavili.

U međuvremenu, razmislite koji biste oblik kontracepcije želeli. Ovulacija može da se javi i pre povratka menstruacije, čak i ako dojite. Kada se osetite spremni (fizički i emocionalno), upustite se u polni odnos tempom koji vama najviše odgovara.

Nakon porođaja, sluzokoža vagine ne proizvodi dovoljno sekreta, što je posledica niskog nivoa estrogena. Suvoća vagine će biti izraženija ako dojite, jer se time održava nizak nivo estrogena. Korišćenje lubrikanata pomaže u takvim situacijama.

10. Smem li da započnem sa dijetom i vežbanjem nakon porođaja?

Tokom razdoblja dojenja, važno je da se dobro hranite, da unosite dovoljno hrane i tačno određene sastojke. Ako dojite, količina hranljivih sastojaka koje beba dobija preko mleka zavisi od kvaliteta hrane koju unosite. Dojenje postavlja više zahteva za vaše telo nego trudnoća, stoga je svaki dan potrebno uneti 500 kalorija više nego inače. U tom periodu je važno da ne pribegavate dijetama. Poštujte svoje telo i jedite hranu koja će vam dati dovoljno energije, i pijte mnogo vode.

Vežbajte, jer je važno da se osećate zdravo u duhu i telu. Započnite sa vrlo laganim vežbama istezanja, Kegelovim vežbama za jačanje mišića karlice, i hodanjem. Obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što započnete bilo kakav program vežbi nakon porođaja! On će vas sigurno posavetovati da pripazite sa fizičkim aktivnostima ako ste se porodili carskim rezom. Ne podižite teške predmete i ne nosite teške stvari. Izbegavajte svaku aktivnost koja bi mogla da uzrokuje naprezanje trbušnih mišića.

Izvor: yumama.com Foto: freepik.com