Faze roditeljstva

Primitivni refleksi kod novorođenčeta- šta nam pokazuju i koja je njihova uloga

Na prvom pedijatrijskom pregledu, pedijatar između ostalog provera reflekse novorođenčeta. Beba u tom periodu ima mnogobrojne primitivne reflekse, a u nastavku teksta vas upoznajemo sa nekoliko njih.

Primitivni refleksi kod novorođenčeta- šta nam pokazuju i koja je njihova uloga

Prisustvo primitivnih refleksa važno je za procenu psihomotornog zdravlja deteta. Ukoliko je fukncionisanje tih refleksa pravilno, to ukazuje na to da se bebin nervni sistem adekvatno razvija. Primitivni refleksi olakšavaju prve dane bebi i većina njih nestaje kako beba raste i razvija se. Zato jasno možete primeti razliku između pokreta koji su refleksni, odnosno nesvesni, u odnosu na one koji se realizuju na svesnom nivou.

Moro refleks

Moro refleks je jedan od najvažnijih i najsloženijih primitivnih refleksa koji nestaje nakon tri do četiri meseca. Na rođenju on omogućava bebi prvi, najvažniji udah, a nakon toga njegova uloga je i u sprečavanju SIDS-a (sindroma iznenadne smrti novorođenčeta). Ukoliko beba okrene svoju glavu licem ka podlozi dok leži, Moro refleks je zadužen da joj pomogne da odigne glavu od površine. Prilikom jakih zvukova ili izlaganju jačem svetlu, beba reaguje tako što širi prstiće. Takođe, prilikom spuštanja u krevetac, ona širi ruke kako bi refleksno sprečila pad. Ukoliko je beba umotana u tkaninu (tetra pelenu), kao što je prepovijaju u porodilištu, onda će trzanje koje izaziva ovaj refleks biti ublaženo, pa se beba neće buditi pri tom pomeranju.

Refleks sisanja

Refleks koji je prisutan dok je beba još u stomaku je refleks sisanja. Nije retkost da prilikom ultrazvučnog pregleda vidimo kako beba sisa palac. Kada beba nakon rođenja bude postavljena na dojku, ona automatski počinje da sisa. Međutim, usklađivanje sisanja, disanja i gutanja je zahtevan proces za tek rođenu bebu, pa je razumljivo da ne sisaju sve bebe istim intenzitetom. 

Refleks hvatanja

Kada bebi stavite prst na njen dlan, on će zatvoriti svoju šaku i uhvatiće Vas za prst. Snaga kojom se beba drži za Vaš prst je izuzetna, ali ne pokušavajte da je podignete, jer ona nema kontrolu nad tim postupkom i vrlo lako može da se desi da iznenada prestane da se drži za prst.

Refleks hodanja

Još jedan od bebinih primitivnih refleksa jeste i automatski hod. Pedijatar na prvom pregledu drži bebu uspravno uspod ruku tako da noge dodiruju tvrdu podlogu Ovo je biološki potencijal sa kojim se rađaju sve zdrave bebe i pokazuje da šema hoda postoji u detetovom mozgu od samog rođenja. Primitivni hod nestaje do trećeg meseca bebinog života, a kada bismo ponovo pokušali da ga izazovemo, beba bi jednostavno savila noge u kolenima i ne bi odreagovala na stimulaciju.

Refleks traženja usnama

Takođe je prisutan i refleks traženja usnama. Ako tek rođenoj bebi dodirnete obraz, ona će se okrenuti na tu stranu, pokušavajući usnama da dodirne vašu ruku. Na taj način ona pronalazi maminu bradavicu, to jest hranu.

Pripremila: Brankica Bjelić   Izvor: www.healthychildren.org