Faze roditeljstva

2. godina - dete hoda samostalno, jede kašikom i piški u nošu

Najupadljiviji razvoj deteta, po mišljenju mnogih stručnjaka je između prve i druge godine

2. godina - dete hoda samostalno, jede kašikom i piški u nošu

U 24. mesecu deca žele da su u centru pažnje svojih najbližih i mamu ne bi delili ni sa kim. Tada već govore do 250 reči. Upravo tada vreme je za nošu.

Skidanje pelena povezano je sa zrelošću deteta, pa ako odlučite da to učinite previše rano, može doći do neželjenog efekta. Da bi mališani naučili da odlože svoje potrebe, trebaće Vam puno strpljenja i truda.

foto: iStock

Za početak potrudite se da nabavite nošu sa šarenim motivima kako bi bila interesantna Vašem detetu. Postoje različiti pristupi kada i kako da se dete što pre navikne na nošu, o čemu smo već pisali i možete pročitati klikom OVDE.

 

2. godina bebe, po mesecima

 • 13. mesec Samostalno stoji, precizno hvata sitne predmete i stavlja ih u flašicu, plaši se nepoznatih ljudi.
 • 14. mesec Čučne i ustane, više koristi jednu ruku.
 • 15. mesec Samostalno hoda, gradi kulu od tri kocke, prepoznaje likove i predmete na slici, glasom izražava želje, prepoznaje imena i reaguje na svoje ime.
 • 16. mesec Trči ukrug, stavlja krug u ram, koristi šest reči, zna da kaže kako se zove neki predmet.
 • 17. mesec Upotrebljava frazu od dve reči tipa imenice poput “mama, lopta”.
 • 18. mesec Šutira loptu, seda na stolicu, skakuće na obe noge, penje se uz stepenice uz držanje za ruku, gradi kulu od pet kockica, imitirajući vuče prave linije po papiru, brzo prepoznaje odakle zvuk dolazi. Pokazuje oko, glavu i nos, stavlja šoljice na tanjiriće kada joj se pokaže kako, spaja imenicu i glagol “mama, daj”. Skida cipele i čarape, otkopčava rajsferšlus, pridržava čašu dok pije, jede kašikom, igra se sa decom, javlja se ljubomora.
 • 19. mesec Baca predmete, lista knjigu stranu po stranu, vadi sitne predmete iz flašice, crta spiralne linije. Zna više fraza tipa imenica-glagol.
 • 20. mesec Trči, otvara vrata, kotrlja loptu, prepoznaje do 12 slika.
 • 21. mesec Silazi niz stepenice uz držanje za ruku, zna da traži rečima da jede i pije, izvršava nalog koji zahteva dve radnje (donesi i zatvori).
 • 22. mesec Uživa u igrama bacanja i hvatanja, koristi imenice, glagole i prideve. Zna više jednostavnih fraza i rečenica do tri reči.
 • 23. mesec Okreće čigru, zna više jednostavnih fraza.
 • 24. mesec Penje se uz stepenice bez pridržavanja i podiže predmet sa poda. Jede čorbastu hranu kašikom, niže perle na konac, savija papir napola, gradi kulu od šest kocaka. Ispravlja sliku izvrnutu naopako, sama razgleda slikovnicu. Pokazuje pet delova tela, izdvaja jedan predmet iz gomile, pridružuje identične oblike i boje, uči uviđanjem. Odgovara na pitanja tipa “čija je ovo mama”, “kako se zoveš”. Upotrebljava 200 do 250 reči. Skida gaćice, pantalone, zatvara rajsferšlus... Uglavnom je suva noću. Uživa u igrama borbe i premetanju sa vršnjacima. Javlja se prkos i izražena je ljubomora, oseća empatiju, reaguje na emocionalni izraz odraslih.

cover foto: Stephanie Neal Photography

Bebologija