Faze roditeljstva

Sve nepotrebne stvari koje smo kupili za bebu

Mame su iskreno priznale šta su sve nabavile za dolazak bebe a ispostavilo se da im to uopšte nije trebalo. “Mislila sam da će mi to biti najkorisnija stvar, a ispostavilo se da je potpuno bespotrebna”, komentar je jedne mame.

Sve nepotrebne stvari koje smo kupili za bebu

Ukoliko ćete po prvi put postati mama, verovatno vam se čini da je vašoj bebi potrebno sve što vidite u prodavnici bebi opreme. Kako ne biste bespotrebno kupovali stvari koje vam neće biti od koristi, poslušajte savete iskusnih mama.

Ako ste mama koja čeka drugo, treće, četvrto dete, već ste ekspert koji tačno zna šta vam treba, šta ćete kupiti, šta pozajmiti, šta već imate, šta vam je stvarno bilo korisno, a bez čega ste i te kako mogli.

Ako ćete uskoro postati mama prvi put, moguće je da u nekom trenutku više nećete znati šta vam je od gomile proizvoda za decu koji su u ponudi stvarno potrebno, šta je samo in, šta nikad nećete upotrebiti i šta će vas  zaista spasiti...

Možda vas zanima:  Muzička vrteška u bebinom krevecu: DA ili NE?

 

A da na kraju ne biste bacili novac, možda vam pomognu priznanja 10 mama s kojima smo razgovarali o beskorisnim (i najskupljim) stvarima koje su kupile ili dobile na poklon za svoje najmlađe.

Imajte na umu da je svaka mama priča za sebe i što se jednoj pokazalo potpuno beskorisnim, drugoj je “spasilo život”, tako da navedene stvari ne morate istog trenutka odbaciti sa svog spiska za kupovinu, ali sigurno neće odmoći da čujete savete onih koje su prošle kroz to što vi upravo prolazite.

Kanta za pelene, previše odeće

Krenućemo od dve stvari oko kojih se više mama složilo. To su kanta za pelene i previše odeće.

"Kanta za pelene nije preterano skupa, ali je apsolutno glupa i nepotrebna. Služi da pelene ne smrde po stanu. Međutim, u toj kanti koja je predviđena za skupljanje pelena one se još više usmrde", rekla nam je jedna mama.

Problem s viškom odeće je činjenica da deca prebrzo prerastu. Jedna mama se prisetila, između ostalog, posebnog kompletića za izlazak iz bolnice koji je kupila za novorođenče i koji nije mogla da iskoristi jer je beba na rođenju imala 4.500 kg. 

nabavka stvari za bebu

"Po mom mišljenju je glupo jer kupiš, a ne znaš hoće li biti dobro, a ako misliš da je potrebno zbog slikanja, znaj da nije. Ionako je umotano pa se neće ni videti. Sećam se da sam sama sebi rekla da sam bespotrebno tragala za savršenim kompletićem", priznaje druga mama.

Na spisku potpuno beskorisnih stvari našli su se i jastuk i jorgan za bebu, flašice koje mame nisu koristile jer su dojile (iako poručuju da se to ne može unapred znati), skup dušek za bebe do tri meseca, ogradice za igru, dečji automobil na akumulator, jaje za bebu, putni krevet, sterilizator...

"Sve su to skupe stvari bez kojih se može živeti", rekla je kroz smeh mama na čijem se spisku, između ostalog, našao spomenuti sterilizator. Ipak, dodala je kako to sve zavisi od osobe do osobe.

"Moja komšinica je oduševljena sterilizatorom, a meni je glupost koja košta, a sterilizovati mogu i u šerpi", objasnila je.

"Mislila sam da će mi to biti najkorisnija stvar"

Jedna mama priznala je da se malo zaletela kada je od komšije stolara naručila sto za prepovijanje rađen po narudžbi. Zaljubila se, naime, u jedan drveni sto koji joj je ipak bio preskup, ali ga je na kraju dobila od kuma, a stvar za koju je mislila da će biti najkorisnija na svetu danas ima sasvim drugu ulogu.

"Upotrebljen je tri puta kad je dolazila patronažna sestra, a sad je vešalica za odeću", priznaje mama.

nabavka stvari za bebu

Nekoliko mama na svoj spisak je stavilo i krevetac za bebe (mi ga ne bismo stavili), jer su njihove bebe prve dane (i noći), pa i mesece provodili na velikom krevetu uz mamu. Mesto na spisku dobili su i ljuljaška za bebe, nosiljka, pilates lopta za uspavljivanje i umirivanje.

"Kakva lopta za uspavljivanje, samo ga nosim", kaže jedna mama.

Skuplje ili jeftinije

Često su mame kroz svoje odgovore provlačile činjenicu da su neke stvari bile skupe, a jednako dobre bile bi njihove jeftinije verzije. Jedna mama prisetila se tako prijateljice koja je dobila skupu hranilicu popularnu na instagramu, koja je detetu vrlo brzo postala mala. Koristila je samo mesec dana. Zato je bolje kupiti jeftinije i manje moderne verzije koje svakako služe svrsi. 

Promena namene…

Da neki pokloni s vremenom dobiju neku sasvim novu svrhu, najbolje zna mama čiji je mališan dobio didaktičko pomagalo za hodanje.

"Mom detetu je uvek bilo zanimljivije da ustaje uz nameštaj, ili recimo mačku. A taj stolić ima odgovarajuće figurice, zvezdice, trouglove, krugove, koji se moraju ubaciti u odgovarajuću rupu. E, s tim zvezdicama ja danas pravim kolače", kaže ova mama kroz smeh.

I za kraj ostavili smo - igračke. Više mama priznalo je da su svoje najmlađe još i pre rođenja opremile gomilom igračaka, posebno onih plišanih, koje im nisu trebale. Jedna od mama s kojima smo razgovarale svom detetu je kupila dvometarskog plišanog psa.

"Čak je jednom legao na njega, godinu i po skupljao je prašinu i onda smo ga prodali", kaže ta mama, a druga objašnjava da njena beba, kao i druge bebe, još ne poznaje koncept igračaka.

"Više voli maramice, kese i pelene", dodaje.

bebi igračke

Idealna mera

Na kraju, ponovićemo još jednom, da ovih deset mama sedne za isti sto, dve stvari su sigurne - oko nečeg bi se složile, a oko nečeg sigurno ne, jer što bi jedna izdvojila kao najbolju stvar na svetu, drugoj bi to bio bačen novac.

U svakom slučaju, ako ste upravo u fazi nabavke svega potrebnog za vaše dete, nije loše sesti i potražiti savet od nekoga ko je to sve prošao, pa se možda nađete na nekoj zlatnoj sredini. Neke stvari, posebno one skuplje, možete od nekoga i pozajmiti i proveriti kako ih vaš mališan prihvata. Ako procenite da odgovaraju njegovom karakteru, kupite ih i sami.

Možda vas zanima:  Uživajte u prvim danima kod kuće sa bebom 

 

I naravno, ako vam se baš neodoljivo sviđa haljinica od tila za vašu buduću ćerku, kupite je. Samo pokušajte da postavite neke granice da se ne biste našli pred ormarom punim haljinica koje će vaša kći prerasti za mesec ili dva.

Jednostavno pokušajte pronaći idealnu meru - kao i sa svim drugim stvarima u životu.

odeca za bebu

Stvari i opreme za bebu može biti previše, ali ljubavi i nežnosti – nikada!

Pripremila: Vesna S. Izvor:zadovoljna.dnevnik.hr