Faze roditeljstva

Saveti za mame: Kako vaša ishrana utiče na dojenje?

Dojenjem bebi dajete sve harnljive sastojke koji će pomoći njegovom rastu i razvoju. Međutim, ponekad je teško otkriti koja hrana i piće su najbolji i koje namirnice neće uticati na količinu i ukus mleka

Saveti za mame: Kako vaša ishrana utiče na dojenje?

Dojenje, naročito na samom početku može biti zbunjujuće za mnoge mame. Koliko treba jesti?  Šta treba izbegavati? Da li vaša dijeta može uticati na bebu? Evo nekoliko važnih saveta o ishrani.

Važno je znati da ukoliko dojite bebu dneveno treba da unosite 300 do 400 kalorija više kako bi sačuvali energiju koja će vam biti potrebna, a te dodatne kalorije može dobiti iz namirnica poput kriške integralnog hleba namazane sa kašičicom putera od kikirikija, jedne srednje jabuke ili čaše jogurta. 

Hrana koju treba jesti za vreme dojenja

Bitno je da se fokusirate na donošenje zdravih odluka koje će vam pomoći u proizvodnji mleka. Zbog toga, je važno da unosite proteine koji se nalaze u mesu, jajima, mlečnim proizvodima… Birajte žitarice od celog zrna, voće i povrće, ali ga prvo dobor operite kako bi izbegli nepotrebno unošenje ostataka pesticida.

Raznovrsna hrana tokom dojenja promeniće ukus vašeg mleka. Zbog toga će vaša beba biti izložena razičitim ukusima, koji će mu biti od pomoći prilikom prelaska na čvrstu hranu, nešto kasnije.

Vitamin B podstiče stvaranje mleka. Ima ga u kvascu, žitaricama. Manjak ovog vitamina može da izazove uznemirenost deteta.

Koliko tečnosti treba unositi u organizam?

Mnogi ljudi, ne samo dojilje, ponekad zaborave na dnevni unos tečnosti. Bitno je da pijete često, po mogućnosti pre nego što osetite žeđ. Probajte da se setite I popijete bar čašu vode svakog puta kad bebi date da sisa.  

Međutim, ograničite unos slatkih pića kao što su kupovni sokovi. Previše šećera može doprineti da se ugojite, pa ako vam se piju sokovi neka to bude najviše dve čaše dnevno. Takođe, kofein koji se nalazi u kupovinim sokovima može dospeti u majčino mleko, uznemiriti bebu i poremetiti joj san.  

Hrana koju treba ograničiti za vreme dojenja

Određene namirnice i pića trebalo bi ili ograničiti ili u potpunosti izbaciti iz ishrane dok dojite.

Alkohol - Ne postoji nivo alkohola u majčinom mleku koji se smatra bezbednim za bebu. Ako pijete, izbegavajte dojenje dok vam se alkohol potpuno ne izmetaboliše. Obično je je za, recimo, 350 mililitara potrebno dva do tri sata da se eliminiše iz vašeg organizma, ali to svakako zavisi od mnogih faktora poput telesne težine, brzine metabolizma, količine prethodno unete hrane.... Zato je najbolja preporuka, dok dojite izbegavajte alkohol.

Kofein – nemojte piti više od dve eventualno tri šolje ili čaše pića koje sadrže kofein. Upravo ta supstanca u majčinom mleku može uznemiriti ili omesti bebin san.

Riba - plodovi mora su sjajan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, međutim miris mleka može zasmetati a vrlo često se spominje i prisustvo žive. Međutim, potrebna je ogromna količina pojedene ribe da bi se živa nataložila, ali ipak izbegavajte, bar tokom dojenja sabljarku, skušu, morskog psa I tunjevinu, poručuju stručnjaci. Za vreme dojenja ograničite unos ribe na porciju 200 grama nedeljno.

Određena hrana jakog mirisa (luk, brokoli, kupus, karfiol, začini ili pasulj) može da mleko učini neprijatnim i da kod pojedinih beba izazove uznemirenost. Ako dođe do toga, napravite pauzu u uzimanju te hrane. - Neke bebe ne tolerišu proteine kravljeg mleka, a majci koja doji je potreban kalcijum. Nemlečni izvori kalcijuma su: brokoli, kupus, sok od narandže, žitarice, bundeva. 

Može li hrana koju jedete uticati na razdražljivost ili izazvati alergijsku reakciju kod bebe?

Određena hrana ili piće u vašoj ishrani mogu izazvati razdražljivost ili čak i alergijsku reakciju kod bebe. Ako primetite da je beba uznemirena ili se nakon podoja javi osip, proliv ili zatvor, o tome se obavezno posavetujte sa bebinim pedijatrom.  

Ukoliko sumnjate da nešto od hrane koju jedete smeta vašoj bebi, na nedelju dana izbacite tu namirnicu pa ćete videti kao utiče na vašu bebu. Najčešće bebama smeta kad mama pojede neke proizvode koji sadrže kravlje mleko, kikiriki, soju, pšenicu, jaja, kukuruz…ipak sve je individualno..

Važno je da zapamtite da dok dojite nema potrebe da držite dijetu, već napravite dobre izbore i okrenite se zdravim namirnicama, da budete zadovoljni i vi i beba.  

Izvor: mayoclinic.org